przez ganika » Śr 17 kwi, 2013 23:28
Byłam w Chorwacji w zeszły roku. Były to moje pierwsze wakacje na diecie.
Zaletą Chorwacji jest duży wybór kwater prywatnych z dostępem do kuchni. Ja wybrałam właśnie tę opcję.
Zabrałam ze sobą podstawowe produkty: chleb, makaron, słodycze i żelazny zestaw turysty czyli kabanosy i pasztety :-) Zaświadczenia o chorobie przy sobie nie miałam Kontroli na granicy przy wjeździe nie było. Na wszelki wypadek wzięłam ze sobą informację o chorobie (z forum lub strony chorwackich celiaków, nie pamiętam).
Informacje na temat dostępności w Chorwacji produktów bg nie były zachęcające. Na miejscu okazało się jednak, że w miejscowości, w której przebywałam jest DM (niemiecka sieciówka, jak Rossman), a w nim spory wybór produktów bezglutenowych (Schaar i nie tylko): pieczywo, płatki śniadaniowe, słodycze, itp. W niejednym większym mieście w Polsce takiego nie widziałam. Ale nie gwarantuję, że tak jest w całej Chorwacji. Za to na pewno na bazarku są świeże warzywa i owoce, patroszone ryby. Czyli wszystko co potrzeba. Był też Lidl, a nim sporo produktów jak u nas, ale np. wedlin, które w Polsce kupuje nie było, więc raczej nie robiłam tam zakupów. Z restauracji i wszechobecnych lodów zrezygnowałam, tak samo jak z produktów niepewnych. Nie miałabym siły studiować każdej etykiety. Warzywa, owoce, ryby, "czysty" nabiał mi wystarczał. Wakacje były bardzo udane, a Chorwację jako kierunek wakacyjnych wyjazdów polecam. Piszę to jednak z perspektywy dorosłego. Mam nadzieję, że te informacje Wam się przydadzą.