Restauracje dla Celiaka

Miejca w kraju i za granicą przyjazne bądź nieprzychylne "bezglutenowcom"

Moderator: Moderatorzy

Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: Anula80 »

kamikagdansk, podaj nazwę swojego bloga :) Niecierpliwie czekam na informację, gdzie można w Gdańsku zjeść bezglutenowo
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ŁukaszP
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: czw 24 kwie, 2014 17:30

Re: Restauracje dla celiaka

Post autor: ŁukaszP »

Teresa pisze:Poproszę o adresy tych w Lublinie.
Koło Lublina dokładnie Wąwolnica w ośrodku Łubinowe Wzgórze jest restauracja nastawiana wyłacznie na diety bezmleczne i bezglutenowe. Na blogu wrzucają czasem potrawy i przepisy takich dań http://lubinowe.pl/blog/kulinaria/
Wogóle zajebiste miejsce i jedno z tych gdzie nie mają klienta za świnie co zje wszystko.
Rawcu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: wt 12 lip, 2011 00:09
Lokalizacja: Kraków

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: Rawcu »

Wczoraj wróciłem z majówki w Toruniu. Stołowałem się w niedawno dodanej do "Menu bez glutenu" restauracji Celia Cooking. Gorąco polecam wszystkim na diecie bg i nie tylko! Przepyszne domowe obiadki, przemiła obsługa, sklep z artykułami bezglutenowymi, rozsądne ceny i domowe wyroby (dżemy, pasztety), a to wszystko zaledwie 20min komunikacją miejską od toruńskiej starówki.

Jest to z pewnością najprzyjemniejsze miejsce z menu przystosowanym dla osób na diecie bezglutenowej, w którym miałem okazję jeść w swojej 5-letniej historii choroby. Polecam!

P.S. Mają tam nawet kilka rodzajów ciast bg do wyboru :)
Awatar użytkownika
Dorota.ds
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: wt 12 sie, 2014 07:59

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: Dorota.ds »

Rawcu pisze:Wczoraj wróciłem z majówki w Toruniu. Stołowałem się w niedawno dodanej do "Menu bez glutenu" restauracji Celia Cooking. Gorąco polecam wszystkim na diecie bg i nie tylko! Przepyszne domowe obiadki, przemiła obsługa, sklep z artykułami bezglutenowymi, rozsądne ceny i domowe wyroby (dżemy, pasztety), a to wszystko zaledwie 20min komunikacją miejską od toruńskiej starówki.

Jest to z pewnością najprzyjemniejsze miejsce z menu przystosowanym dla osób na diecie bezglutenowej, w którym miałem okazję jeść w swojej 5-letniej historii choroby. Polecam!

P.S. Mają tam nawet kilka rodzajów ciast bg do wyboru :)
Świetnie, dobrze wiedzieć. :) Do Celia Cooking wybieram się od jakiegoś miesiąca, ale czuję, że ten moment coraz bliżej. :)
Kasia7874
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: śr 14 mar, 2012 14:43
Lokalizacja: Poznań

Pizza Express

Post autor: Kasia7874 »

Jestem bardzo zaskoczona!!! Nie wiem tylko co o tym myśleć!!! Bezglutenowa pizza w Pizza Express!!!! Czy ktoś próbował?
http://www.pizza-express.pl/pl/pizza
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: kaczmi »

O rany, gdyby faktycznie starannie się do tego przykładali, byłoby pięknie, przed diagnozą mojego synka było to miejsce, z którego najczęściej korzystaliśmy, jeżeli chodzi o pizzę... Postaram się ich wypytać, w jaki dokładnie sposób jest ona przygotowywana.

Wysłałem do nich zapytanie, posiliłem się mailem @Anula80, który był wysłany do Pizzerii Fiero, jedynie lekko go zmodyfikowałem, zobaczymy, jaka będzie odpowiedź:

"Szanowni Państwo.


Z wielką radością odkryłem, iż do Państwa oferty trafiła pizza bezglutenowa.
W związku z tym, że mój syn ma celiakię i musi stosować ścisłą dietę bezglutenową,
mam kilka pytań:

1. Jakie mąki są używane do wypieku ciasta? Nie można stosować mąk ogólnie
dostępnych ze względu na ogromne zanieczyszczenia. Muszą być to mąki
sprawdzone, najlepiej opatrzone znaczkiem przekreślonego kłosa.

2. Jakich firm dodatki znajdują się na cieście? Każdy produkt, który zawiera
informację, że może zawierać śladowe ilości, jest niedopuszczalny. Nie
wspominając oczywiście o takim, który gluten w składzie po prostu zawiera.
Dotyczy to przede wszystkim wędlin, wędzonego boczku, kabanosów.

3. Jakiej firmy przyprawy są używane? Ogromna większość przypraw dostępnych
na rynku ma na opakowaniach właśnie informację o śladowych ilościach.
Niestety, również te które takiej informacji nie posiadają, często są
zanieczyszczone.

4. Czy pizza jest pieczona w osobnym piecu? Nie można piec w jednym pizzy
bez i z glutenem. To nie jest nawet ryzyko zanieczyszczenia, tylko ta pizza
jest już silnie zanieczyszczona.

5. Jakie są warunki przygotowywania pizzy bezglutenowej? Musi być osobne
stanowisko, osobne deski, sztućce, itd. itp. i to takie, które wcześniej nie
miały kontaktu ze zwykłą żywnością lub zostały bardzo dokładnie umyte i nie
ma ryzyka pozostałości na nich jakichkolwiek śladowych ilości glutenu. Poza
tym osoba przygotowująca zwykłą pizzę nie może za chwilę przygotowywać
bezglutenowej.

Wszystkie te informacje są ogromnie istotne dla takich osób jak ja. Chętnie
zamówiłbym taką pizzę, ale nie wiem czy mają Państwo aż taką świadomość
tego, na czym w szczegółach polega dieta bezglutenowa. Ja tylko nakreśliłam
tego ogólny obraz. Przed diagnozą bardzo często korzystaliśmy z Państwa usług, bardzo chętnie byśmy do tego powrócili, jednak nie chcę pierwszej próby z pizzą bezglutenową okupić tygodniowymi cierpieniami mojego synka, gdyż ma on silne objawy po spożyciu glutenu.

Z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi

Z pozdrowieniami
Paweł Kaczmarek
Kasia7874
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: śr 14 mar, 2012 14:43
Lokalizacja: Poznań

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: Kasia7874 »

Ja również napisałam do nich. Zobaczymy.
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: kaczmi »

Coś cisza z ich strony, na reklamacje zawsze szybko reagowali, chyba pytania i nasze oczekiwania ich przerosły... Niestety dla nas...
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: kaczmi »

Odpowiedź od Pizza Express:

"Dziękuję bardzo za Pana mail. Przepraszam za długi czas oczekiwania na
odpowiedź.

Pizza na cieście bezglutenowym przygotowywana jest na blacie wolnym od mąki
glutenowej i przyrządami również od niej wolnymi. Wyroby mięsne zawierają
śladowe ilości glutenu. Reszta produktów wg zapewnień producentów nie
zawierają glutenu.

Przy składaniu zamówienia proszę o zwrócenie uwagi osobie przyjmującej
zamówienie na szczególną dbałość przy przyrządzeniu tego dania."
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: kaczmi »

Ponieważ dopytałem o szczegóły, dostałem dodatkową odpowiedź:
"Pizzę na cieście bezglutenowym są wypiekane na specjalnej siatce, aby nie
miały bezpośredniego kontaktu z szamotem. Siatek tych używamy tylko i
wyłącznie do wypiekania tej pizzy. Szamot nie jest wypalany przed
upieczeniem pizzy na cieście bezglutenowym. Salami, które używamy do pizzy
jest firmy Konecke.
Widziałam Pana wpis na temat Pizza Express na forum celiakia.pl.
Sugeruje Pan, że ciasto bezglutenowe wprowadziliśmy ze względu na "modę".
Zapewniam Pana, że decyzja o wprowadzeniu tego ciasta zapadła wyłącznie na
skutek licznych próśb naszych Klientów, i nie osób chorych na celiakię, ale
również po prostu unikających glutenu być może właśnie ze względów modowych.
Proszę mi uwierzyć, że produkcja tego nietypowego ciasta, na które dziennie
mamy przeciętnie jedno zamówienie, jest bardzo uciążliwa. O ile normalne
ciasto przygotowywane jest przed godzinami otwarcia restauracji, o tyle
ciasto bezglutenowe kucharz musi przyrządzać "na poczekaniu", od ręki, co
wydłuża czas oczekiwania na pozostałe zamówienia. Okazuje się, że krok w
kierunku Klienta może zostać odebrany zupełnie nieoczekiwanie, niemniej
rozumiem Pana stanowisko."
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8108
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: Leeloo »

do czytaczy z Pizza Express: dziękujemy za poświęcenie i wyciągnięcie ręki w naszą stronę. Jedno zamówienie na dzień to już coś, Polska to nie UK, bądźmy realistami ;) Cierpliwości.
I bez urazy, nikt tu nie neguje Państwa starań i oferty. Celiacy muszą teraz BARDZO uważać na wszelkie bezglutenowe nowości właśnie przez modowe podejście sporej liczby punktów gastronomicznych. Także mam nadzieję, że "między nami" zgoda, pokój i gluten-free power :beer:
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: kaczmi »

W sobotę zaryzykowaliśmy, synek jadł swoją ulubioną hawajską, czyli z salami i ananasem, do dziś zero objawów, a więc można raz na jakiś czas sobie pozwolić ;)
kosmos
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: wt 20 cze, 2006 18:25
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: kosmos »

Warszawa Służewiec - proszę o możliwe lokalizacje w tym regionie gdzie można zjeść obiad bezglutenowy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8108
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: Leeloo »

kosmos-> http://www.menubezglutenu.pl/wojewodztwo-mazowieckie

smacznego, bo masz w czym wybierać ;)
kosmos
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: wt 20 cze, 2006 18:25
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Restauracje dla Celiaka

Post autor: kosmos »

Dzięki za tą stronkę - widziałem już ja wcześniej. Tak jak pisałem potrzebuję lokali w lokalizacji Warszawa Służewiec, a lokale z tej listy mieszczą się albo w centrum albo najbliżej 1h od Służewca.
Strasznie mnie to dziwi bo Służewiec to zagłębie biurowców i są tu tysiące ludzi - na pewno znajdą się osoby na diecie bezglutenowej, a nie ma żadnego lokalu tego typu! :galy: :galy: :galy:
ODPOWIEDZ