LIDL

Miejca w kraju i za granicą przyjazne bądź nieprzychylne "bezglutenowcom"

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: LIDL

Post autor: Anula80 »

U mnie taki automat by nie zdał egzaminu, bo za mały chlebek z tego wychodzi. Piekę jakieś 2 razy tyle, co w nim wychodzi. I to co drugi dzień
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: LIDL

Post autor: sandyy »

Jakie mniej wiecej wymiary z tego wyjda?
To u Ciebie chyba cala rodzinka wcina pieczony, co?

U mnie to 2 kromki dziennie, wiec bochenek na tydzien :P wiec nie wiem, czy sie w ogole oplaca...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8118
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: LIDL

Post autor: Leeloo »

dla jednej osoby, na 2 kromki dziennie- nie opłaca się. chyba, że zaczniesz jeść więcej albo A się przekona :sylwester:
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: LIDL

Post autor: sandyy »

Czyli nie zostaje nic innego, jak nauczyc sie piec bulki twarogowe :batman:

Wszyscy solidarnie jedza bg ze mna i nie marudza, ale chlebusia jakos nie chca (i nie dziwie sie :batman: styropian rulez hyhy)
Magda79
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: pn 17 cze, 2013 15:12

Re: LIDL

Post autor: Magda79 »

a mnie styropiany już dorzucają, patrzeć na nie nie mogę. Chleb natomiast sama zjadam jeden dziennie, kupuję najczęściej z Bezglutenu, te miękkie mam na raz do pracy, te bardziej suche czasem starczą na 2 dni. Też się zastanawiam nad zakupem maszyny ale nie wiem czy przy takiej ilości pieczywa opłacałoby się to, w końcu pieczenie trwa kilka godzin, więc prądu trochę zżera :okulary2:
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: LIDL

Post autor: Anula80 »

Nie opłaci się. Lepiej zainwestować w formy do pieczenia i piec w piekarniku. Ja tak robię. Kupiłam sobie keksówki, formy do pieczenia bułek i jestem naprawdę zadowolona. Smak mojego pieczywa jest nieporównywalny do kupnego
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
nomado
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 99
Rejestracja: śr 31 paź, 2012 14:28

Re: LIDL

Post autor: nomado »

Nigdy nie ufałem takim maszynom do pieczenia chlebka. Nie ufałem w rozumieniu takim, że nie wierzyłem aby chlebek z tego był dobry. Słyszałem opinie że zwykle maszynki upieką oczywiście zwykły chleb pszenny, ale bezglutenowego już nie.

Jakiej mąki/mąk używacie do bułek/chlebka?
Prosiłbym o konkretną nazwę i producenta.
Przydałoby się może też odwołanie do jakiegoś super przepisu na miękkie pieczywo. Nie chcę zaśmiecać tego wątku więc może być też na prv :)
Na diecie bezglutenowej od zawsze
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: LIDL

Post autor: Anula80 »

Najczęściej korzystam w przepisu ma najprostszy chleb bg z bloga Moje wypieki. Mąki mieszam różne. Prześledź wątek o chlebach, tam jest sporo.
Jeśli chodzi o mąki, to zawsze mam w szafce mąki Schaer: Bread mix, Brot mix i Mix it, ale dodaję ich tylko trochę. Zawsze mam i dodaje do wszystkiego mąkę z amarantusa Amarello lub Szarłat. Poza tym kupuję mąki Incola: jaglaną, gryczaną, ryżową, teff, z ciecierzycy. Z polskich firm lubię mieszankę wieloziarnistą bez skrobi pszennej Bezgluten, mąkę kukurydzianą Glutenex. Lubię też mąkę z Marcs&Spencer.
Generalnie w mojej kuchni jest ok 15 kg mąk :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Paulinaaa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 87
Rejestracja: ndz 01 cze, 2014 22:48

Re: LIDL

Post autor: Paulinaaa »

kaczmi pisze: Połówka opakowania wygląda tak, całej już nie mam ;)

Obrazek

http://zapodaj.net/29c8e8d9dbe76.jpg.html
A ja trochę po czasie (bo dopiero byłam w Lidlu :P ) ale bardzo dziękuję za zdjęcie! :D Dzięki niemu odnalazłam produkt, bo bym sama nie wpadła, że taki boczuś może być bez glutenu :) i życie staje się lepsze :gitara:
Magda79
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: pn 17 cze, 2013 15:12

Re: LIDL

Post autor: Magda79 »

ja też zakupiłam ten boczek
wypróbowałam do tego garmaż mix z Bezglutenu i były kluski śląskie z boczkiem i cebulą na obiad :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: LIDL

Post autor: Anula80 »

Znalazłam dziś soczewicę i ciecierzycę, ale mają napis, że mogą zawierać gluten :galy: I teraz nie wiem, czy po wypłukaniu będą ok? Na wszelki wypadek nie kupiłam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: LIDL

Post autor: sandyy »

Boczus tez pieknie wspolgra z babka ziemniaczana :batman:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8118
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: LIDL

Post autor: Leeloo »

Anula będą ok, soczewice bym dodatkowo przebrała.
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: LIDL

Post autor: Adrian »

Anula80 pisze:Znalazłam dziś soczewicę i ciecierzycę, ale mają napis, że mogą zawierać gluten :galy: I teraz nie wiem, czy po wypłukaniu będą ok? Na wszelki wypadek nie kupiłam
W moim Lidlu w Warszawie jest soczewica firmy "krzak" :) i ma napisane tylko w składzie, że ma soczewice i nic więcej.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8118
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: LIDL

Post autor: Leeloo »

hahahaha, to się uśmiałam teraz :sylwester:

na zdrowie w takim razie :)
ODPOWIEDZ