LIDL

Miejca w kraju i za granicą przyjazne bądź nieprzychylne "bezglutenowcom"

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

A nie jest?
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

gosia888 pisze:a skąd wiesz że lecytyna sojowa jest bezpieczna?
ale w sensie glutenu, czy w ogóle?
bo w sumie to w tej czekoladzie nic nie jest bezpieczne i wszystko może szkodzić:
cukier - wiadomo
miazga kakaowa - silnie uczula
soja - też wiadomo
wanilia - także może uczulać.

czekolady pewnie lepiej w ogóle nie jeść, bo więcej szkodzi, niż pomaga. ale tak można napisać o większości rzeczy, które jednak jemy...
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

Ola_la pisze:A nie jest?
widzę że codziennie się nowych rzeczy uczę. Myślałam że lecytyna sojowa nie zawsze jest bezpieczna - znaczy zawiera gluten. Czyli każda lecytyna sojowa nie zawiera glutenu?
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Z tego co czytałem lecytyna sojowa wytwarzana jest z soi, z kurzych jaj, z olejów sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego, czasem dodawane są jakieś tłuszcze zwierzęce. Dlaczego miałaby zawierać gluten?

//Wróćmy do tematu Lidla
Ostatnio zmieniony pt 26 sie, 2011 16:21 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

Rafal_tata pisze: Dlaczego miałaby zawierać gluten?
nie wiem :oops: tak mi po prostu się kojarzyło że syrop glukozowo-fruktozowy też może a nie musi. Z drugiej strony że jestem ostrożna w ten sposób a nie na odwrót :D

Widziałam wczoraj te czekolady w lidlu ale ja takich gorzkich nie lubię.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Syrop glukozowy to inna sprawa, bo często jest wytwarzany z pszenicy, a i tak wtedy powinien być bezpieczny (czy jest, to już było poruszane na forum). Na tej zasadzie wszystko mogłoby zawierać gluten ;)
Kończmy ten offtop i wracajmy do Lidla :)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Rafal_tata pisze:Z tego co czytałem lecytyna sojowa wytwarzana jest z soi, z kurzych jaj, z olejów sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego
Sorry jeszcze za OT, ale kiedy lecytyna jest z olejów słonecznikowego bądź rzepakowego, wtedy jest to lecytyna słonecznikowa albo rzepakowa. Z lecytyną z kurzych jaj nigdy się nie spotkałem na opakowaniu, ale też podejrzewam, że nie podpisuje się jej wtedy "sojowa" :).
Ostatnio zmieniony wt 06 wrz, 2011 08:45 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 135
Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: Monisiaczka »

W Lidlu pojawiła się bezglutenowa pierś z indyka i delikatesowy boczek wieprzowy wędzony firmy Dulano
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

Ten boczek jest w dwóch wariantach pisałam o tym bodajże w lipcu/sieprniu :) Jest gotowany i wędzony z tego co pamiętam
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 229
Rejestracja: ndz 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Post autor: Magdula82 »

ostatnio kupiłam w Lidlu prażynki ziemniaczane (misie) z napisem glutenfrei.
@lk@
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: czw 12 kwie, 2012 15:34
Lokalizacja: Poznań

Post autor: @lk@ »

Ktoś już pisał o czekoladach J.D.Gross, więc chciałam wrócić do wątku;) Nie tylko gorzka jest ok, ale również wersja z malinami- przepyszna! Nie ma wymienionego glutenu w alergenach. A karmelowa np.już tak, wiec ufam iż malinowa faktycznie jest w porządku;)
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

@lk@ pisze:wersja z malinami- przepyszna!
ups...! o ile pamiętam, ta właśnie czekolada ma w składzie "włókna pszenne" - więc może dlatego nie piszą o glutenie, bo to jakby oczywiste...

Tylko trzeba dobrze sprawdzić, bo część tych czekolad (właśnie takich wykwintnych, na które miałabym wielką ochotę) ma w składzie "włókna pszenne", a część syrop glukozowy, którego ja akurat nie mogę. Tylko nie pamiętam, które mają co i dlaczego akurat tej czy innej nie mogę jeść.

Z nie-gorzkich bezpieczny skład ma mleczna z trawą cytrynową i limonką.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
@lk@
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: czw 12 kwie, 2012 15:34
Lokalizacja: Poznań

Post autor: @lk@ »

Sprawdziłam skład jeszcze raz i masz rację! Ależ gafę strzeliłam...szkoda, ze pół opakowania zdążyłam już zjeść :(
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Śledzie NAUTRICA w Lidlu bardzo byłam ciekawa, napisałam do firmy i przytoczę odpowiedz:
Witam
Pani Beato tylko Filety śledziowe opiekane 800g naszej produkcji zawierają w
swoim składzie gluten pochodzący z mąki która jest składnikiem panieru.
Natomiast skrobia którą używamy jest bezglutenowa gdyż jej pochodzenie to
kukurydza.
Awatar użytkownika
agacia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: pn 09 sie, 2010 21:26
Lokalizacja: Marki

Post autor: agacia »

w Lidlu jest spory wybór wyrobów Konspolu. ostatnio mama mi zakupiła kabanosy, kiełbasę, szynkę i polędwicę.
:)
ODPOWIEDZ