Grecja

Miejca w kraju i za granicą przyjazne bądź nieprzychylne "bezglutenowcom"

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Joanna Struzik
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 110
Rejestracja: śr 18 sty, 2012 14:46
Lokalizacja: Pionki

Grecja

Post autor: Joanna Struzik »

Wybieram się na wakacje do Grecji. Czy tamtejsi hotelarze i restauratorzy znają się na rzeczy? ;)
Michel
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: śr 06 lut, 2013 17:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Grecja

Post autor: Michel »

Witam,

W Grecji byłem w listopadzie, jechałem z Aten, aż do Salonik - wszędzie było podobnie.
Sprawa wygląda następująco: supermarkety typu Carrefour są słabo zaopatrzone w żywność bg, ale z tego co gdzieś czytałem , to w Grecji jest najmniej zdiagnozowanych celiaków na świecie lub przynajmniej są czołówce, więc dla kogo mieli być to sprzedawać. Nie zmienia to faktu, że w restauracjach wiedzą co to celiakia i gluten-free i obiecują (ile z tego szczerych intencji, a ile chęć pozyskania klienta?) przygotować coś dla celiaków. Byłem też w 2 bardziej luksusowych restauracjach, to kelnerzy wiedzieli co mogę a czego nie lepiej ode mnie:)
Inna sprawa jest taka, że tak naprawdę 90% potraw jest naturalnie bezglutenowych: ryby, grillowane mięsa (np. Souvlaki), owoce, sałatki, kebab, tzatziki, ouzo, wino i nawet przyprawy, których dużo nie używają, głownie oregano.
Ja jestem zachwycony możliwością kulinarną Grecji.
ODPOWIEDZ