Poczekaj... Chcesz powiedzieć, że jesz czasem glutenowo, bo nie masz natychmiastowych sensacji, czy że masz to szczęście, że nie odczuwasz od razu konsekwencji nieświadomych błędów w diecie?martini pisze:a ja po prostu chcę jej spróbować w tradycyjnym kształcie - mam to szczęście, że nie czuję natychmiastowych konsekwencji.
TURCJA
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Oj to nie jest dobre porównanie. Nie widziałam w życiu pierogów ruskich z marchewką. To prawda, że jest duża różnica pomiędzy smakiem bułki a pide pitą, ale Turcy częściej jadają kokoreç z bułką, a nie pitą (natomiast kebaby z pitą). Najważniejsze jest mięso, reszta to wypełniacz. Podobnie zupę jada się albo z chlebem, albo z pide.martini pisze: Teoretycznie można, ale to jest jak władowanie do ruskich pierogów marchewki zamiast ziemniaków:) Może być dobre, ale to nie to samo.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
No właśnie o tym mówię:) Dla mnie zastąpienie pity bułką bezglutenową to jest jak wsadzenie marchewki do ruskich pierogów albo pietruszki do hot doga, sorry. Chodzi o jakość:) Zalejeść pietruszkę w hot dogu odpowiednią ilością musztardy i masz szansę nie zorientować się, że to pietruszka, o ile jest odpowiednio rozgotowana:). Wszyscy wiemy, jaką konsystencję ma turecka pita, jak się ciągnie i żuje, a ile okruchów zostaje po bułce bg. Dlatego, jeśli mowa o pełnym tradycynym daniu w takiej formie, w jakiej je jedzą Turcy, to bułce bezglutenowej powiem "nie" i spróbuję dania z pitą - ale, podkreślam, z pełną świadomością tego, co robię. Takiego bajeru nie mam w domu, spróbuję tam, o ile kiedyś będzie mi dane pojechać do Turcji. Nie jest to makaron z sosem bolońskim, który w sumie tak samo dobrze smakuje z makaronem bg, bo Włosi mają u siebie tyle osób na diecie bezglutenowej, że opłacało im się posiedzieć i wymyślić bardzo przyzwoite makarony, w sumie różnica między pszenicznym a tym z mąki kukurydzianej jest subtelna.
Ale podkreślam jeszcze raz, nie mam celiakii, po zjedzeniu glutenu nie mam natychmiastowych sensacji żołądkowych itp. Wyrzuciłam go z diety, bo wyszła mi nietolerancja i najpradopodobniej dokłada mi się do innego choróbska. Brak natychmiastowych - i przykrych - konsekwencji złamania rygorów diety niestety, trochę zmniejsza motywację (prosty mechanizm ze mnie), ale pierogami i pączkiem nikt mnie już nie złamie. Czekam na coś Wyjątkowego:)
Ale podkreślam jeszcze raz, nie mam celiakii, po zjedzeniu glutenu nie mam natychmiastowych sensacji żołądkowych itp. Wyrzuciłam go z diety, bo wyszła mi nietolerancja i najpradopodobniej dokłada mi się do innego choróbska. Brak natychmiastowych - i przykrych - konsekwencji złamania rygorów diety niestety, trochę zmniejsza motywację (prosty mechanizm ze mnie), ale pierogami i pączkiem nikt mnie już nie złamie. Czekam na coś Wyjątkowego:)
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Twój wybór. Ale to trochę tak jakby sobie powiedzieć - a co tam, cyjanek ma taki fajny zapach gorzkich migdałów, bez porównania z tym nudnym zapachem ryżu z marchewką, po prostu muszę taki bajer spróbować..martini pisze:...to bułce bezglutenowej powiem "nie" i spróbuję dania z pitą - ale, podkreślam, z pełną świadomością tego, co robię. Takiego bajeru nie mam w domu, spróbuję tam...
Dziwne podejście do potrzeb swojego organizmu, ale - wolność wyboru.
Co to znaczy, że "wyszła nietolerancja", skoro piszesz, że ani to celiakia, ani alergia (bo brak objawów po zjedzeniu jak przy alergii). ???martini pisze:Ale podkreślam jeszcze raz, nie mam celiakii, po zjedzeniu glutenu nie mam natychmiastowych sensacji żołądkowych itp. Wyrzuciłam go z diety, bo wyszła mi nietolerancja i najpradopodobniej dokłada mi się do innego choróbska. Brak natychmiastowych - i przykrych - konsekwencji złamania rygorów diety
dla mnie nietolerancja to niedobór enzymów rąbka szczoteczkowego, bez zmian autoimmunologicznych czy alergii. ale nie wiem czy o to chodziło @martini
Ostatnio zmieniony śr 23 wrz, 2009 19:45 przez ola_wet, łącznie zmieniany 1 raz.
Hm będąc niedawno w Turcji nie znalazłem nic BG w markecie np w Alanyi m.in w Migrosie coś bezglutenowego i w kilku innych większych marketach dobrze , że wziąlem spory zapas jedzenia swojego z PL bo tam chyba bym umarł z głodu
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Akurat. Jadłbyś owoce, orzechy (ach turecka suszona kukurydza), chałwę, pił ajran i miał się całkiem dobrze.kuyt pisze:Hm będąc niedawno w Turcji nie znalazłem nic BG w markecie np w Alanyi m.in w Migrosie coś bezglutenowego i w kilku innych większych marketach dobrze , że wziąlem spory zapas jedzenia swojego z PL bo tam chyba bym umarł z głodu
Ostatnio zmieniony czw 08 lip, 2010 18:15 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko było w porządku jadłem m.in Morele czy miód ... ale tak wybierałem się do marketów i zaglądałem czy są produkty nie spotkałem się ...zakupiłem raz yogurt zwykły naturalny za 1.2 TL promocyjnie ... nie znam się za bardzo na tureckim języku ale po zjedzeniu 2 kromek stwierdziłem , że to nie dla mnie a na pewno tam nie było UN czyli mąki.
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
Witam
Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej już od pół roku ale czasami mój organizm nadal mnie zaskakuje nocnymi i nie tylko, ostrymi biegunkami czasem nawet nie wiem po czym bo staram się trzymać ścisłą dietę ( pomijam fakt 2,5 miesięcy walki z Candidą przewodu pokarmowego ) i chciałam właśnie wybrać się do Turcji tylko nie wiem czy to akurat dobry pomysł. Stąd moje pytanie czy ktoś mając jeszcze nie uregulowaną pracę jelit zaryzykował taki wyjazd bo tak naprawdę nie wiem czy porywać się na niego i brać torbę stoperanu i gastrolitu + własne jedzenie?
Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej już od pół roku ale czasami mój organizm nadal mnie zaskakuje nocnymi i nie tylko, ostrymi biegunkami czasem nawet nie wiem po czym bo staram się trzymać ścisłą dietę ( pomijam fakt 2,5 miesięcy walki z Candidą przewodu pokarmowego ) i chciałam właśnie wybrać się do Turcji tylko nie wiem czy to akurat dobry pomysł. Stąd moje pytanie czy ktoś mając jeszcze nie uregulowaną pracę jelit zaryzykował taki wyjazd bo tak naprawdę nie wiem czy porywać się na niego i brać torbę stoperanu i gastrolitu + własne jedzenie?
Loperamidi hydrochloridum czyli Stoperan
Postać: Tabletki, 2 mg
ATC: A - Przewód pokarmowy i metabolizm (Przewód pokarmowy i metabolizm )
Opakowanie: 30, 90 tabletek - dostępne na receptę
Producent: Polfa Warszawa
Skład
1 tabletka zawiera:
substancję czynną: chlorowodorek loperamidu 2,0 mg
substancje pomocnicze: laktoza, skrobia kukurydziana, poliwinylopirolidon 25, kwas stearynowy;
tego drugiego nie sprawdzałam
Postać: Tabletki, 2 mg
ATC: A - Przewód pokarmowy i metabolizm (Przewód pokarmowy i metabolizm )
Opakowanie: 30, 90 tabletek - dostępne na receptę
Producent: Polfa Warszawa
Skład
1 tabletka zawiera:
substancję czynną: chlorowodorek loperamidu 2,0 mg
substancje pomocnicze: laktoza, skrobia kukurydziana, poliwinylopirolidon 25, kwas stearynowy;
tego drugiego nie sprawdzałam
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Mazia pyta czy jechać, a nie co zabrać
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Jeli dziękuję jednakże stoperan to chyba jedyny lek, który pozwala mi zatrzymać biegunkę a gastrolit mam jako uzupełnienie elektrolitów Mogłabym poprosić ewentualnie o link, gdzie są informacje o celiakii w różnych językach bo jakoś nie mogę tego odnaleźć
Ostatnio zmieniony wt 10 sie, 2010 18:00 przez Mazia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
viewtopic.php?t=826
Turecki:
"Tibbi sorunlardan dolayi bugday, cavdar, arpa veya yulafdan yapilmis herhangi bir yiyecegi veya bunlarin unundan imal edilmis ekmegi yemege iznim yok.
Ancak misir, pirinc, patates, sebze, et vs. iceren corba ve nisastali veya patates unundan olan yiyecekleri yiyebilmeme izin var."
Czy może być to, czyż może o czym innym myślałaś?
Turecki:
"Tibbi sorunlardan dolayi bugday, cavdar, arpa veya yulafdan yapilmis herhangi bir yiyecegi veya bunlarin unundan imal edilmis ekmegi yemege iznim yok.
Ancak misir, pirinc, patates, sebze, et vs. iceren corba ve nisastali veya patates unundan olan yiyecekleri yiyebilmeme izin var."
Czy może być to, czyż może o czym innym myślałaś?
Ostatnio zmieniony wt 10 sie, 2010 20:40 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/