praca w piekarni

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mati52
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt 06 kwie, 2010 17:52
Lokalizacja: kraków

praca w piekarni

Post autor: mati52 »

Witam wszystkich!Mam pytanie,które mnie nurtuje,a mianowicie,czy osoba uczulona na gluten może pracować w piekarni,a dokładniej,jak w moim przypadku,przy sprzedaży bezpośredniej pieczywa?
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 159
Rejestracja: śr 16 gru, 2009 17:35
Lokalizacja: woj.Mazowieckie

Post autor: ES »

mati52 pisze:jak w moim przypadku,przy sprzedaży bezpośredniej pieczywa?
Myślę ze tak o ile nie będziesz tego pieczywa jadła... Gorzej w piekarni tzn:przy wyrobie.. chyba ze w masce aby nie wdychać tej mąki...
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Tak się zastanawiam, czy to na dłuższy czas, nie będzie zbyt uciążliwe?
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Wiesz, to chyba zależy od stopnia Twojej wrażliwości na gluten. Niektórzy muszą mieć w domu osobny pojemnik na chleb, a w dużym sklepie mąka wręcz lata w powietrzu, więc masz szanse się jej nałykać - tym bardziej, że teraz wszyscy pieką chleby rustykalne, posypane mąką, która lubi się pylić.
Ale przecież zawsze możesz spróbować, najwyżej zrezygnujesz:)
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 288
Rejestracja: wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Post autor: Kasinka »

Wg mnie w piekarni mąka jest praktycznie wszędzie... tak więc nawet bezpieczne zjedzenie śniadania, zrobienie sobie herbaty na zapleczu w szklance z suszarki, gdzie wiadomo, chodzą piekarze, którzy mają na odzieży pył z mąki.... ja osobiście bałabym się ryzykować... ale to może moja schiza :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Chodzi na pewno o uczulenie, czy o celiakię?
Przy uczuleniach ZTCW groźne są nawet ilości śladowe, natomiast przy nietolerancji szkodliwego składnika musi pojawić się nieco więcej niż śladowo.
Aczkolwiek w takim miejscu jak piekarnia, czy też sklep z pieczywem skupienie glutenu jest przecież bardzo wysokie, praktycznie jest wszędzie. Ja bym raczej popierał stanowisko, że nie jest to miejsce ani dla celiaka, ani dla osoby uczulonej na gluten.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Słyszałem kiedyś, że uczuleniowcy, alergicy, nie mogą pracować w miejscach gdzie jest duże zapylenie - (taki ogólny przykład) biblioteki, archiwa, piekarnie, hale produkcyjne, itp.
I to pewnie się odnosi do osób z takimi nietolerancjami glutenowymi. Przy sprzedaży pieczywa w piekarni, sprzedawca tak samo się styka ze składnikami glutenowymi, jak pracownik bezpośrednio przy produkcji.
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie, 2010 09:23 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Lekarze zdecydowanie odradzają taką pracę w stałym kontakcie z substancją, której nie toleruje organizm. Po co się katować...
Obrazek
ODPOWIEDZ