Ceny
Moderator: Moderatorzy
Mnie nie smakuje żaden gotowy chleb, z tych, które kupowałam - a wielu nie kupowałam, bo skład mnie skutecznie odstraszył (sama chemia).kerima_82 pisze:Nie każdy chleb jest smaczny
Najlepszy chleb piekę sama - do tego jest NAJTAŃSZY.
A mam wrażenie, że to właśnie na chlebie i tym podobnych ucieka bezglutenowcom najwięcej pieniędzy.
Pieczenie chleba jest trudne i skomplikowane tylko do czasu, aż się tego spróbuje. Kiedy się spróbuje, nagle okazuje się, że jest banalne. Ja NIGDY NICZEGO NIE UPIEKŁAM, dopóki nie przeszłam na dietę, a teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym stale kupować gotowy chleb b/g.
Jest sporo różnych przepisów, chleby na zakwasie, na drożdżach, bułeczki, etc. - naprawdę warto popróbować i zacząć piec w domu. I nie trzeba mieć do tego żadnych specjalnych sprzętów, maszyn, ani niczego wymyślnego. Chleb udaje się i w zwykłym piekarniku.
Raz wyjdzie lepszy, raz gorszy - ale i ten gorszy jest o wiele lepszy od kupnego, o cenie nie wspominając.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Zgadza sie ale make też kupić a ta tania nie jest ja piekę od czasu do czasu chleb w piekarniku z mąki Schar koszt 15zł z drożdżami dzieląc na dwie osoby chleb na dwa dni ,a kupują gotowy w sklepie zaplacę sumę 11zł nie zawsze sie uda ale ma inny smak od tego ze sklepu.Na pewno zaopatrze się w automat do pieczenia bo najdrożej wychodzi mąka i gotowe pieczywo.
kerima_28
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Co do cen to faktycznie zgroza. JA zrobiłam sobie porównanie cen w dwóch firm z których najczęściej kupuję Balviten i Bezgluten. O dziwo ceny różnią się i to nei raz znacznie na na przykład mące kukurydzianej - patrzcie na gramaturę bo tu lubią ładnie oszukiwać Ceny makaronów też się różnią, proszek do pieczenia itp. I tak co jakiś czas robię zamówienia raz z jednej raz z drugiej firmy. Do tego staram się robić duże zamówienie co by nie było kosztów przesyłki. Słodycze typu ciasta i chleb staram się piec sama. Robię też bułkę tartą z własnego chleba i tak troszkę można oszczędzać. Do tego wędliny dopóki jedliśmy robiłam sama w piekarniku i już dużo taniej plus zdrowiej i 100 % bg
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Ja praktycznie nie kupuję gotowej mąki, bo bym zbankrutowała, kupuję tylko kukurydzianą (ta jest akurat tania).kerima_82 pisze:Zgadza sie ale make też kupić a ta tania nie jest
Mielę sama kasze w młynku do kawy. Dzięki temu mam o wiele tańszą mąkę, w dodatku zdrowszą, bo bez "polepszaczy" i pozostałej chemii, jaka jest w gotowych mieszankach.
Oczywiście mam zawsze jakieś opakowanie gotowej mąki (Shaera albo Marks&Spencer), ale taki kilogram starcza mi na 2-3 miesiące, bo używam jej tylko do naleśników, albo jakichś ciast, które muszą być lżejsze i bardziej puszyste. Ale i tak stosuję ją tylko jako dodatek do mąk, które mielę sama.
Nawet dietę bezglutenową da się jakoś zorganizować i nie zbankrutować . Wymaga to trochę uwagi, czasu i pomysłu, ale tylko na początku, a potem robi się samo automatycznie.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Wow.. Piszecie o takich cenach chleba. Ja akurat mam dobrze bo mieszkam blisko piekarni w ktorej robia chleb bezglutenowy i za duzy chleb(w porównaniu do konkurencji) płace bodajże 4,7 zł:) Przy waszych cenach to chyba nie jest katastrofa:) Tylko, że u mnie jest 3 bezglutków, może dojdzie 4, także cena sie wyrównuje!
Dla nowicjusza z tej mąki zawsze ci się uda i nie trzeba mieć automatu do pieczenia .
Polecam płytę dvd z przepisami produktów Schar , a jakie cuda można przygotować z różnych mieszanek mąk.
Polecam płytę dvd z przepisami produktów Schar , a jakie cuda można przygotować z różnych mieszanek mąk.
Leeloo pisze:noodle, słyszałam, że Schar jest najlepszy (?)
hehe, z moim arcyantytalentem byłoby to zwykłe zmarnowanie mąki a nawet jeśli
straczyłoby mi odwagi- nie mam piekarnika/wypiekacza moooże kiedyś, kiedy się ustatkuję i zacznę bywać w domu, zabiorę się za wypieki.
Ostatnio zmieniony wt 04 cze, 2013 12:22 przez kerima_82, łącznie zmieniany 2 razy.
kerima_28
Chleb kukurydziany smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu potem robi się twardy.Musiałabym dwa razy dzienni piec chleb każdy osobno.Koszty się wyrównują.Ola_la pisze:kerima_82 pisze:Zgadza się ale mąke też kupić trzeba, a ta tania nie jest
Ja praktycznie nie kupuję gotowej mąki, bo bym zbankrutowała, kupuję tylko kukurydzianą (ta jest akurat tania).
Mielę sama kasze w młynku do kawy. Dzięki temu mam o wiele tańszą mąkę, w dodatku zdrowszą, bo bez "polepszaczy" i pozostałej chemii, jaka jest w gotowych mieszankach.
Oczywiście mam zawsze jakieś opakowanie gotowej mąki (Shaera albo Marks&Spencer), ale taki kilogram starcza mi na 2-3 miesiące, bo używam jej tylko do naleśników, albo jakichś ciast, które muszą być lżejsze i bardziej puszyste. Ale i tak stosuję ją tylko jako dodatek do mąk, które mielę sama.
Nawet dietę bezglutenową da się jakoś zorganizować i nie zbankrutować . Wymaga to trochę uwagi, czasu i pomysłu, ale tylko na początku, a potem robi się samo automatycznie.
Kupiłam mąkę kukurydzianą MELVIT nie wiem czy dobra?
kerima_28
Ale ja nigdy nie robię chleba z jednej mąki, tylko mieszam przynajmniej 3-4. W mieszance Schaera też masz całą mieszankę różnych mąk, skrobi i tym podobnych.kerima_82 pisze:Chleb kukurydziany smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu potem robi się twardy.
Kukurydzianą kupuję tylko Bezglutenu, Melvit chyba może mieć zanieczyszczenia... Ja w każdym razie ją omijam.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski