Piwo
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
WAŻNE: nowe informacje na temat piwa tutaj: -vt1889.htm#19106
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
elola pisze:Delikatne dyskusje na forum (np. http://www.forum.wes.com.pl/viewforum.php?f=41 lub http://www.forum.wes.com.pl/viewforum.php?f=9 lub http://www.forum.wes.com.pl/index.php ), zapewne by nas inspirowały do dalszych poszukiwań.
Niestety, bardzo znikome jest zainteresowanie surowcami do warzenia piwa domowego bezglutenowego.vixi pisze:kciuki trzymamy i mam nadzieję że niedługo powstanie takie cudo.. powodzenia
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa!
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Nie rozumiem czemu temat piwa -vt1889.htm#19106 został zamknięty... przecież jest jeszcze tyle do powiedzenia w końcu po to jest forum żeby dyskutować
Ciekawy artykuł (po ang) podobny do tego z zamkniętego wątku można poczytać tutaj: http://www.beerandhealth.com/index.php/ ... 6/aid=945/
Według niejakiego Donalda Kasarda (chemist in the “Crop Improvement and Utilisation Research Unit of the USA Departement of Agriculture”) większość piw typu lager spełnia normę 200ppm i jest bezpieczna dla celiaków.
Pan Frederik Willem Janssen (head of the chemistry department, Department of Food Inspection, Zutphen Netherlands) potwierdza, że gluten jęczmienny podczas produkcji piwa rozbijany jest na mniejsze części przez co jest trudniejszy do zbadania ale jednocześnie twierdzi że jest bardzo prawdopodobne, że mniejsze częsci glutenu nie mają negatywnego wpływu na organizm osoby chorej na celiakię. Mówi też o bezglutenowych piwach jęczmiennych dla których tak samo jak dla zwykłych nie ma jednoznacznych i pewnych testów potwierdzających ich bezglutenowość (a jednak te ze znaczkiem BG pijemy z czystym sumieniem - ciekawe kto i jak ich sprawdzi czy nie kłamią? - to tak ode mnie... )
Ciekawy artykuł (po ang) podobny do tego z zamkniętego wątku można poczytać tutaj: http://www.beerandhealth.com/index.php/ ... 6/aid=945/
Według niejakiego Donalda Kasarda (chemist in the “Crop Improvement and Utilisation Research Unit of the USA Departement of Agriculture”) większość piw typu lager spełnia normę 200ppm i jest bezpieczna dla celiaków.
Pan Frederik Willem Janssen (head of the chemistry department, Department of Food Inspection, Zutphen Netherlands) potwierdza, że gluten jęczmienny podczas produkcji piwa rozbijany jest na mniejsze części przez co jest trudniejszy do zbadania ale jednocześnie twierdzi że jest bardzo prawdopodobne, że mniejsze częsci glutenu nie mają negatywnego wpływu na organizm osoby chorej na celiakię. Mówi też o bezglutenowych piwach jęczmiennych dla których tak samo jak dla zwykłych nie ma jednoznacznych i pewnych testów potwierdzających ich bezglutenowość (a jednak te ze znaczkiem BG pijemy z czystym sumieniem - ciekawe kto i jak ich sprawdzi czy nie kłamią? - to tak ode mnie... )
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Przekopując dalej czeluście internetu znalazłem kolejny artykuł (skan poniżej i niestety znowu po angielsku) o zawartości glutenu w piwach.
http://www.geo.waw.pl/various_docs/celi ... rticle.zip
Artykuł pochodzi z końca roku 2007 i bazuje głównie na publikacjach z lat 2003-2006. W przeciwieństwie do poprzednich informacji na forum tutaj można przeczytać również o nowym rodzaju testu ELISA II, wykorzystanym podczas tych badań, który wykrywa mniejsze frakcje glutenu. Jest to kolejny artykuł który sugeruje, że jest wielce prawdopodobne, że piwo nadaje się do spożycia przez osoby będące na diecie beglutenowej
O samym teście ELISA II można poczytać np w tej książce http://books.google.pl/books?id=f10Me_Z ... t&resnum=7 gdzie jest wyrażnie napisane na stronie 67 pierwsze 6 linijek że test ten powstał między innymi właśnie do oznaczania zawartości glutenu w piwie.
Więcej artykułów o ELISA II w googlach wpisując np "ELISA R 7011" bo takie oznaczenie ma ten test (poprzedni sandwich ELISA albo ELISA I miał oznaczenie R 7002)
http://www.geo.waw.pl/various_docs/celi ... rticle.zip
Artykuł pochodzi z końca roku 2007 i bazuje głównie na publikacjach z lat 2003-2006. W przeciwieństwie do poprzednich informacji na forum tutaj można przeczytać również o nowym rodzaju testu ELISA II, wykorzystanym podczas tych badań, który wykrywa mniejsze frakcje glutenu. Jest to kolejny artykuł który sugeruje, że jest wielce prawdopodobne, że piwo nadaje się do spożycia przez osoby będące na diecie beglutenowej
O samym teście ELISA II można poczytać np w tej książce http://books.google.pl/books?id=f10Me_Z ... t&resnum=7 gdzie jest wyrażnie napisane na stronie 67 pierwsze 6 linijek że test ten powstał między innymi właśnie do oznaczania zawartości glutenu w piwie.
Więcej artykułów o ELISA II w googlach wpisując np "ELISA R 7011" bo takie oznaczenie ma ten test (poprzedni sandwich ELISA albo ELISA I miał oznaczenie R 7002)
Ostatnio zmieniony pt 17 lip, 2009 14:19 przez mr.kwiatek, łącznie zmieniany 1 raz.