Bezglutenowe pasty do zębów- czy są takie?
Moderator: Moderatorzy
Bezglutenowe pasty do zębów- czy są takie?
Czy używacie jakieś specjalne pasty do zębów?
Czy one mogą być ukrytym źródłem glutenu?
Już 10 miesięcy zmagam się z celiakią. Ale mam stale podwyższone przeciwciała p/transglutaminazie tkankowej, spadły po wprowadzeniu diety, ale dalej są podwyzszone, ok 170. A z objawów tylko stałe wzdęcia, nasilające się po jakimkolwiek posiłku.
Już nie wiem gdzie szukać ukrytego źródła glutenu. Jem tylko produkty bg, żadnych wędlin, lodów, słodyczy, produktów zawierająctch minimalne ilości glutenu itp. Uważam na sprzęty domowe. Zastanawiam się może powinnam zrezygnować takze z tych produktów bg, w których jest skrobia pszenna bg. Może jestem uczulona nawet na te minimalne ilości glutenu zawarte w niej? Czy ktoś miał podobne problemy? A co z tą pasta do zębów?Czy może być tam gluten?
Czy one mogą być ukrytym źródłem glutenu?
Już 10 miesięcy zmagam się z celiakią. Ale mam stale podwyższone przeciwciała p/transglutaminazie tkankowej, spadły po wprowadzeniu diety, ale dalej są podwyzszone, ok 170. A z objawów tylko stałe wzdęcia, nasilające się po jakimkolwiek posiłku.
Już nie wiem gdzie szukać ukrytego źródła glutenu. Jem tylko produkty bg, żadnych wędlin, lodów, słodyczy, produktów zawierająctch minimalne ilości glutenu itp. Uważam na sprzęty domowe. Zastanawiam się może powinnam zrezygnować takze z tych produktów bg, w których jest skrobia pszenna bg. Może jestem uczulona nawet na te minimalne ilości glutenu zawarte w niej? Czy ktoś miał podobne problemy? A co z tą pasta do zębów?Czy może być tam gluten?
Ostatnio zmieniony pt 08 paź, 2010 23:15 przez EdytkaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Gluten w paście do zębów?? A skąd by się tam wziął? Słodka ona jest, owszem, ale nie od cukru, więc syropy skrobiowe wykluczamy.
No to masz alergię czy celiakię? Faktycznie dość długo utrzymują się te przeciwciała, ale może jeszcze raz przeanalizuj dietę? Czy przyjmujesz jakieś suplementy, np. witaminy? W tym może być (choć to mało prawdopodobne) ukryty gluten.EdytkaW pisze:Może jestem uczulona nawet na te minimalne ilości glutenu zawarte w niej?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Oj, nie wiem czy to nie jest dobry pomysł.... Nie tylko Ty masz problemy po produktach BG ze skrobią pszenną. Ostatnio rozmawiałem o tym z Nastką z naszego Forum.EdytkaW pisze:Zastanawiam się może powinnam zrezygnować takze z tych produktów bg, w których jest skrobia pszenna bg.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Może spróbujesz jeść tylko i wyłącznie pieczywo bezglutenowe, które nie zawiera w sobie skrobi pszennej bezglutenowej.Przede wszystkim są to produkty firmy Schar,( makarony, chleby,bułki). Również polskie firmy mają w swojej ofercie tego rodzaju pieczywo.
Na początku diety mojego syna też dopatrywałam sie wszędzie glutenu.Po jakimś czasie to mija. U Ciebie zapewne nastąpi to w momencie kiedy nie będziesz już miała przeciwciał.Przeciwciała żeczywiście mogą się dosyć długo utrzymywać.Głowa do góry.
Na początku diety mojego syna też dopatrywałam sie wszędzie glutenu.Po jakimś czasie to mija. U Ciebie zapewne nastąpi to w momencie kiedy nie będziesz już miała przeciwciał.Przeciwciała żeczywiście mogą się dosyć długo utrzymywać.Głowa do góry.
Na pewno to celiakia a nie uczulenie na gluten. Miałam 2x wykonywaną biopsję dwunastnicy: 2x wynik - III stopień wg skali Marsha. Chyba ze 4x poziom p.ciał p/transglutaminazie tkankowej i endomysium mm. gładkich IgA i IgG- zawsze wysokie. A wszystko zaczęło się trwającą miesiąc biegunką. Aha, a wcześniej 2 lata temu 1 poronienie.
Mam 33 lata. Cały czas jeszcze się uczę swojej choroby i nie mam pojęcia gdzie mogę jeść ukryty gluten.Chciałabym móc podleczyć swój organizm i znów spróbować starać się o dziecko.
A może ktoś zna dobrego gastroenterologa w woj. pomorskim, warmińsko-mazurskim lub kujawsko-pomorskim. Jestem z Malborka.
Mam 33 lata. Cały czas jeszcze się uczę swojej choroby i nie mam pojęcia gdzie mogę jeść ukryty gluten.Chciałabym móc podleczyć swój organizm i znów spróbować starać się o dziecko.
A może ktoś zna dobrego gastroenterologa w woj. pomorskim, warmińsko-mazurskim lub kujawsko-pomorskim. Jestem z Malborka.
EdytkaW, popieram przedmówców, możesz spróbować wykluczyć na jakiś czas skrobię pszenną.
Ja wykluczyłam ją, po czym niedawno zrobiłam próbę powrotu, która skończyła się fiaskiem- bóle brzucha, częste odwiedzanie łazienki. Oprócz tego nie wprowadziłam żadnych zmian w diecie.. Niestety wykluczenie skrobi pszennej wiąże się z baardzo dużym uszczupleniem produktów bg oraz jeszcze droższą dietą. Tak na prawdę pozostaje jeden rodzaj chleba i jeden rodzaj miksu polskich producentów, reszta wypieków zawiera skrobię pszenną. I tak jak pisała Krystyna Smentek- Schar, który jest niestety drogi.
Dla potwierdzenia przekraczania dozwolonej ilości glutenu w skrobi pszennej- info z postu Sheep, ponownie:
Ja wykluczyłam ją, po czym niedawno zrobiłam próbę powrotu, która skończyła się fiaskiem- bóle brzucha, częste odwiedzanie łazienki. Oprócz tego nie wprowadziłam żadnych zmian w diecie.. Niestety wykluczenie skrobi pszennej wiąże się z baardzo dużym uszczupleniem produktów bg oraz jeszcze droższą dietą. Tak na prawdę pozostaje jeden rodzaj chleba i jeden rodzaj miksu polskich producentów, reszta wypieków zawiera skrobię pszenną. I tak jak pisała Krystyna Smentek- Schar, który jest niestety drogi.
Dla potwierdzenia przekraczania dozwolonej ilości glutenu w skrobi pszennej- info z postu Sheep, ponownie:
Zawartość gliadyny (glutenu) w środkach spożywczych stosowanych w diecie bezglutenowej w Polsce – dr Hanna Gregorek (Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”).
Doktor Gregorek prowadzi badania zawartości gliadyny w produktach spożywczych. Na wykładzie przedstawiła wyniki badań z ostatnich kilku lat, w trakcie których przebadano 520 produktów bezglutenowych różnych producentów, pobierając z nich około 1000 próbek. W ponad 9% próbek zawartość glutenu była wyższa od dopuszczalnych 20 ppm (ppm – ang. parts per milion, w tym przypadku oznacza to 20 mg glutenu na 1 kg suchej masy produktu), przy czym w kilkudziesięciu próbkach zanotowano kilkukrotne przekroczenie normy (164 ppm). Normy nie spełniały między innymi skrobia pszenna, mąka kukurydziana (zanieczyszczenia w procesie produkcji), makarony, syropy słodowe, bułki, piwo i dania mięsne.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Re: Bezglutenowe pasty do zębów- czy są takie?
Podobno nieleczonej celiakii często towarzyszą inne nietolerancje pokarmowe, np. laktozy, kazeiny czy nawet fruktozy.EdytkaW pisze:Czy używacie jakieś specjalne pasty do zębów?
Czy one mogą być ukrytym źródłem glutenu?
Już 10 miesięcy zmagam się z celiakią. Ale mam stale podwyższone przeciwciała p/transglutaminazie tkankowej, spadły po wprowadzeniu diety, ale dalej są podwyzszone, ok 170. A z objawów tylko stałe wzdęcia, nasilające się po jakimkolwiek posiłku.
Już nie wiem gdzie szukać ukrytego źródła glutenu. Jem tylko produkty bg, żadnych wędlin, lodów, słodyczy, produktów zawierająctch minimalne ilości glutenu itp. Uważam na sprzęty domowe. Zastanawiam się może powinnam zrezygnować takze z tych produktów bg, w których jest skrobia pszenna bg. Może jestem uczulona nawet na te minimalne ilości glutenu zawarte w niej? Czy ktoś miał podobne problemy? A co z tą pasta do zębów?Czy może być tam gluten?
A w niektórych pastach do zębów bywa np. celuloza mikrokrystaliczna czy guma celulozowa. Rozmaite strony podają te składniki jako wolne od glutenu. Jedno i drugie robi się z pulpy roślinnej. A kto zagwarantuje, że w pulpie roślinnej nie znalazły się jakieś odrzuty z jadowitych zbóż? Lepiej dmuchać na zimne...
Ostatnio zmieniony pt 08 paź, 2010 23:16 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
Znajoma z chorobą Crohna dostała od stomatologa nakaz stosowania pasty Ajona, jako środka dobrego i pozbawionego wszelkich polepszaczy.W ulotce nie znalazłam niczego podejrzanego. Stosuję ją od 3 lat i nic mi nie jest, a jestem, jak parę innych osób, "bezskrobiopszenna". A przedtem stosowałam niebieski żel Colodent, którego już od dawna nie widziałam w sklepach. Ajonę kupuje się w aptece, opakowanie jest małe, ale starcza na długo.
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz