światełko w tunelu

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: wt 03 cze, 2008 12:35
Lokalizacja: bielawa

światełko w tunelu

Post autor: jola »

wczoraj wróciliśmy z konsultacji w klinice na Skłodowskiej-Curie we Wrocławiu.
przyjmujący nasz doktor pocieszył nas informacją, że w Stanach kończą badania nad wprowadzeniem szczepionki przeciw celiaki. :D Badania są w III fazie (ostatniej przed rejestracją), tzn ustalanie dawki i ewentualne skutki uboczne...
Miejmy nadzieję, że za parę lat szczepionka będzie w Polsce ...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

a jak to działa? bierze się raz i koniec?
Awatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 142
Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Post autor: mr.kwiatek »

Co to znaczy "szczepionka przeciw Celiaki"?
Szczepionka – preparat pochodzenia biologicznego, zawierający żywe, o osłabionej zjadliwości (atenuowane) lub zabite drobnoustroje chorobotwórcze lub fragmenty ich struktury, czy metabolity; stosowany w celu wywołania odpowiedzi immunologicznej (odporności poszczepiennej – sztucznej czynnej).

W lecznictwie, szczepionki stosuje się w celach profilaktycznych (zapobieganie chorobom, np. odra, gruźlica) oraz leczniczych (zwalczanie chorób, np. pryszczyca).


źródło: Wikipedia
Tzn. wg definicji szczepi się żeby na coś nie zachorować, a celiakia chyba jest "wrodzona"... jak masz to od urodzenia ;) Ewentualnie choroba może być ukryta i taki specyfik mógłby nie dopuścić do ujawinienia się choroby (to moje domysły) ale wtedy nie jest to szczepionka tylko lekarstwo.

Dodatkowo w przypadku Celiaki nie ma mowy o drobnoustrojach przeciw którym dana szczepionka miałaby wywołać odpowiedź immunologiczną. Przy celiaki organizm właśnie sam wytwarza nadprogramowe "przeicwciała" które nas wyniszczają.

Raczej potraktowałbym tą informację jako plotkę chyba, że masz jakieś inne źródło - chętnie poczytam.

PS. Chyba, że tytaj miałoby chodzic o "ciała przeciw przeciwciałom" ;)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Na preparaty odczulające przeciwko pyłkom np., mówi się też szczepionka. To długotrwałe podawanie małych dawek alergenu w celu spowodowania produkcji przeciwciał blokujących normalne działanie przeciwciał odpowiadających za reakcję alergiczną bądź nawet wygaszenie produkcji tych ostatnich.

http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/arch ... ergii.html

Może powinno się to nazywać mitrydatyzacją raczej :P?

W każdym razie jeśli można tak wygasić reakcję na pyłki (pewnie pośredniczoną przez IgE), może podobnie uda się wygasić reakcję immunologiczną na gluten?

Hehe, przypomnę, że jakiś czas temu uważano, że celiakia pojawia się tylko u małych dzieci i że się z niej wyrasta :).
Ostatnio zmieniony pt 05 cze, 2009 16:08 przez titrant, łącznie zmieniany 3 razy.
jola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: wt 03 cze, 2008 12:35
Lokalizacja: bielawa

Post autor: jola »

Z tego co powiedział lekarz: zastrzyk raz na 3 miesiące, będzie "oszukiwał" układ immunologiczny, tak że gluten nie będzie traktowany jako alergen.
Awatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 142
Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Post autor: mr.kwiatek »

Jak na razie najpełniejsza informacja jaką udało mi się znaleźć na necie jeśli chodzi o badania nad lekiem na celiakie:
www.nexpep.com is supposed to start clinical trials of its vaccine therapy 2008.

www.albatherapeutics.com is almost into phase III of AT-1001, which will enable Celiacs to eat out w/o fear of cross contamination, but won't let you eat gluten like a slice of pizza. Studies are showing better results than anticipated and who knows, maybe it will allow someone to have a cheat day now an then? The premise is that Celiacs have leaky guts, by closing the leak the gluten peptide is unable to cause an autoimmune response which causes the damage to the small intestine.

http://www.alvinepharma.com/ is starting phase I this year on its EP-B2, which is a peptide prolease that is supposed to rapidly consume gluten peptide and like "pac man" break its acid chain down small enough that the body no longer recognizes the gluten as an enemy. Studies so far indicate that it too will only limit cross contamination issues, but it may do more? Testing will take at least five years.

Finally...

There is other enzyme therapies being explored in Europe, particularly Holland. This holds greater promise as the enzyme is supposed to like hostile acid environments, its already being mfg'd for industrial uses so its cheap to produce. This enzyme is so strong that the early reports are that no gluten remains after taking the treatment. So far its been tested in a lab and on some dogs... again, it will take years for anyone to get this fully tested.
Pierwszy link daje rzeczywiście jakieś większe nadzieje - dokładniejsze informacje o stopniu zaawansowania badań można znaleźć tutaj: http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT0 ... pep&rank=1 :) może kiedyś coś z tego będzie :)

Jednak pozostałe z tych badań mówią jedynie o enzymach które potrafią niwelować gluten zanim nasz organizm go zauważy - czyli jeszcze nie ma mowy o normalnym spożywaniu chleba.

Może ktoś jeszcze coś znajdzie ;)
Ostatnio zmieniony pn 08 cze, 2009 16:58 przez mr.kwiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ