Hej
Zapewne wiecie, a jak nie wiecie to się zaraz dowiecie na allegro sprzedawane są przetwory mięsne tak zwane swojskie ...
Czy ktoś z Was już kupował takie przetwory ? wędliny kiełbasy ?
chyba są pewniejsze niż z jakiegokolwiek sklepu ?
Przetwory mięsne - allegro ...
Moderator: Moderatorzy
- widzialem_jeza_cien
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 70
- Rejestracja: śr 09 lip, 2008 20:35
- Lokalizacja: Polska
Przetwory mięsne - allegro ...
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Re: Przetwory mięsne - allegro ...
A niby dlaczego? Handlarz na allegro może tak samo zabrudzić jak sprzedawca w jakimkolwiek sklepie. Nie każdy też wędzący musi mieć procedury wykluczające zanieczyszczenie krzyżowe. Ale jeśli zachowuje czystość i wie o co chodzi?widzialem_jeza_cien pisze:chyba są pewniejsze niż z jakiegokolwiek sklepu ?
Nieraz pytałem np. masarza o mąkę/gluten itp. zabrudzenia w ich wędlinach. Odpowiedź jest praktycznie niezależna od wszystkich przesłanek: nie ma na pewno. Żadnej mąki, żadnego glutenu. Tyle, że masarz nie jest specjalistą od technologii żywienia. Bo co na przykład z przyprawą uniwersalną użytą w wędlinie? Niewykluczone, że w niej może być gluten.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Takie wędliny nie są wcale pewniejsze. Skoro są piekarnie, które wmawiały nam, że ich pieczywo kukurydziane lub inne jest 100-procentowo bezpieczne (piekarz powinien wiedzieć co to gluten), to tym bardziej może pomylić się swojski producent wędlin.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Też mam wątpliwości. Ludzie mają jednak bardzo malutkie pojęcie o glutenie. Wystarczy, że posypią te wędlinki, mięsko jakąś mieszanką przypraw... I gotowe. Ja mężowi zleciłam budowę wędzarnika w ogrodzie jak to nastąpi (zapewne parę lat minie) to u mnie będzie wędlinka bezglutenowa do tego zioła z własnego ogródka mmmm Póki co wędlinki ze znaczkiem licencjonowanego kłosa zostają
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa