Jak usuwać gluten z narzędzi kuchennych

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Jak usuwać gluten z narzędzi kuchennych

Post autor: kabran »

Ciekawostka znaleziona w internecie:
Jak usuwać gluten z narzędzi kuchennych gdy je używałem przy produktach zbożowych?
Gluten jest częścią białkowego kompleksu obecnego w pszenicy, uważanego za jeden z najważniejszych jego składników ze względu na swoje właściwości funkcjonalne. Jest to głównym powodem szerokiego użycia pszenicy w przemyśle spożywczym. Obecny w pszenicy gluten tworzy silne, spójne ciasto, zdolne do zatrzymywania gazu i tworzenia delikatnych produktów.
Jako cały kompleks, gluten jest nierozpuszczalny w wodzie, ale ulega rozwiązaniu w roztworze soli lub kwasów/zasad. Aby usunąć gluten z narzędzi kuchennych, można je najpierw spłukać zimną wodą, następnie gorącą. Gorąca woda rozpuści przyczepione ciasto stworzone przez gluten. Dodatkowo poleca się czyszczenie za pomocą środków, roztworów myjących. Czyszczenie detergentem do zmywarek w połączeniu z gorącą wodą spełni swoją rolę. Spłucz narzędzia dokładnie gorącą wodą oraz osusz je. :lol:
Czyli żadna filozofia!
asia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: czw 20 sty, 2005 23:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: asia »

:roll: :roll: Kompletnie mnie zamurowało :roll: :roll:
Pozdrawiam Asia.Obrazek
ODPOWIEDZ