Żurek

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Żurek

Postprzez beacia65 » Pt 24 mar, 2006 22:01

Witam.Gdzieś na stronie internetowej znalazłam przepis na żurek dla b/g.A że zbliżają sie swięta wielkanocne myślę, że wielu się ucieszy.Przepis na zakwas:drobno pokroić 2 zabki czosnku,połączyć z wystudzoną wodą,dodać mąkę(koncentrat ciasta chlebowego)dodać drożdży.Odstawić na 2-4 dni w ciepłe miejsce.Zapach zakwasu sam powie kiedy jest dobry.Ugotowac wywar jak kto woli (na białej kiełbasie lub na kościach)Dodac zakwasu i można zaciągnąć kefirem(nie gotować) Dokładnych proporcji na zakwas nie podano ,tak więc myślę ,że należy samemu je wycentrować.Żurek podawac z kiełbasą lub z jajkiem.Muszę wypróbować .A może ktoś ma inny przepis ?Wiem, że niektórzy żurek zakwaszają białym serem(tz.zakruszonym jak na ser smażony) Życzę powodzenia. :roll:

[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 12:16 ]
Witajcie.Dziś ugotowałam w/w żurek.Jest poprostu rewelacyjny.Jest mniej kwaśny od tradycyjnego,ale i na to znalazłam sposób,zakwasiłam go wodą z kiszonych ogórków(dziwne,ale nie ma posmaku ogórkowej)Na koniec zaciągłam go mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.Naprawdę można go polecać . :=D>:
chcesz mieć przyjaciela-kup sobie psa
Avatar użytkownika
beacia65
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pn 16 sty, 2006 15:35
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Postprzez MaciekKrzysztof » Wt 04 kwi, 2006 10:05

Ja nie bawie się się już w zakwasy. Żurek robię szybko i jak twierdzi rodzina nie czuć różnicy między zwykłym a bezglutenowym. Oto mój przepis:
5 kromek chleba (bezgluten powszedni lub jakiś inni ciemny razowy) zalewam 2 litrami wody i dodaję zamoczone grzyby suszone. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kawałek czegoś wędzonego (boczek, wędzone kości ale tylko z pewnego żródła). Całość gotuję aż do rozgotowania chleba. Wtedy żurek ma raczej gęstą konsystencję. Zakwaszam cytryną, można podprawić kwaśną śmietaną.
Po około 2 godzinach jak się przegryzie można podawać z jajkiem kiełbasą itd. :D/
Ostatnio edytowano Wt 04 kwi, 2006 10:06 przez MaciekKrzysztof, łącznie edytowano 1 raz
MaciekKrzysztof
MaciekKrzysztof
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pn 26 kwi, 2004 09:51
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez ania_p » Śr 05 kwi, 2006 17:19

A można zakwaszać kwaskiem cytrynowym?
ania_p
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 20
Dołączył(a): So 19 lis, 2005 11:45
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Sylwia » Cz 06 kwi, 2006 11:33

U mnie w domu od zawsze (można powiedzieć, że od pokoleń) robi się "biały barszcz" właśnie z wody z kiszonych ogórków (normalny z zakwasu też się jada ale ogórkowy jest do przygotowania od ręki - podobno idealny na śniadanko po zakrapianej imprezie). Teraz dodatkowo ogórkowy nabrał wartości ze względu na mnie bezglutka. Myślałam właśnie o tym aby w tym roku spróbować zrobić zakwas bezglutenowy i chyba się skuszę. Dzieki za przepisy.
Sylwia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 14 cze, 2004 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez MaciekKrzysztof » Cz 06 kwi, 2006 13:00

ania_p napisał(a):A można zakwaszać kwaskiem cytrynowym?

Dla bezglutenowców wszystko co naturalne jest lepsze.
MaciekKrzysztof
MaciekKrzysztof
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pn 26 kwi, 2004 09:51
Lokalizacja: Częstochowa

Można prosić o przepis?

Postprzez Anna Frączek » Cz 06 kwi, 2006 14:56

Sylwia napisał(a):U mnie w domu od zawsze (można powiedzieć, że od pokoleń) robi się "biały barszcz" właśnie z wody z kiszonych ogórków


A czy mogłabyś podać przepis na ten biały barszcz z wody z kiszonych ogórków? Bo chętnie wypróbuję :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 104
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez Sylwia » Cz 06 kwi, 2006 19:54

Przepis hmm. Generalnie jak zwyczajny biały barszcz ale zamiast zakwasu wlewa się wodę z ogórków. Może być na wywarze z jarzyn, kości, na np. wodzie po gotowaniu wędzonego boczku lub z kawałkami tegoż boczku, z gotowanym na twardo jajkiem, ugotowanym oddzielnie ziemniakiem, zabielony śmietaną. Można dodać grzyby, dodatkowo czosnek i (tak jak u mnie w domu w święta do normalnego barszczu) "poskrobane" kawałeczki korzenia chrzanu. Wszystko zależy od inwencji. Kwasu z ogórków wlewa się tyle aby był odpowiednio kwaśny (to taka trochę ogórkowa bez ogórków). Najważniejsze to mieć dobrze zakiszone ogórki. Ja nie jestem pasjonatem barszczu i żurku ale reszta mojej rodziny to barszczojady pełna gębą (młodsza siostra wyrosła na "barszczu" ogórkowym z ziemniakami, bo tylko to jadła bez protestów). U mnie w domu też na Wigilię gotuje się barszcz biały z grzybami (taka lokalna tradycja) postny bez śmietany ale za to z kaszą jaglaną. Ja jadłam oczywiście niezabielony ogórkowy. Życze smacznego.
Sylwia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 14 cze, 2004 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Anna Frączek » Pn 17 kwi, 2006 21:45

Zrobiłam ten żurek i zakwasiłam go wodą z ogórków, ale nie bardzo smakował jak żurek :lol: Mimo wędzonej kiełbaski, jajka i chrzanu miał smak ogórkowej. Chyba za dużo wlałam tej wody. Następnym razem zakwaszę częściowo cytryną, częściowo wodą ogórkową :wink:
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 104
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez vixi » Pt 12 maja, 2006 23:30

kurcze mi sie nigdy żurek nie udał - a raz to mi tak zaśmierdnął że myślałam że umrę - ale teraz sprubóję według tych waszych przepisów - no nie ma mocnych wyjść musi. pozdrawiam. wiecie że nigdy nie jadłam żurku? a tak uwielbiam kwaśne zupy - juz się cieszę.
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 831
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez Anna Frączek » Pn 15 maja, 2006 22:59

Próbowałam zrobić zakwas, ale też mi się zaśmierdział, a nie zakwasił :D Możesz spróbować zrobić ten żurek według przepisu o gotowaniu kromki chleba w wywarze z kiełbasy. Jak się dobrze rozgotuje, to zakwaś cytryną i odrobiną wody z kiszonych ogórków (tylko nie za dużo).Potem chrzanik do smaku i gotowe.
Ostatnio edytowano Pn 15 maja, 2006 23:00 przez Anna Frączek, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 104
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez vixi » Wt 16 maja, 2006 10:19

no popróbuję - może w końcu cokolwiek żurkowatego mi wyjdzie.
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 831
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez elola » Wt 16 maja, 2006 14:36

A mój zakwas na wielkanocny żurek wyszedł. Zrobiłam go z dość dużej ilości skórki czerstwego (własnego) chlebka, przegotowanej wody i dużej ilości czosnku. Stał chyba z 5 dni. Gotując żurek przetarłam tę namoczoną skórkę chlebową przez sitko. Był bardzo dobry.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 214
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Anna Frączek » Śr 17 maja, 2006 14:34

Rozumiem,że nie dodawałaś żadnej mąki do zakwasu? Bo ja zrobiłam wg przepisu z forum, z mąką chlebową Glutenexu i kromką chleba. Następnym razem spróbuję tak, jak Ty :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 104
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez elola » Śr 17 maja, 2006 21:37

Nie dawałam mąki ale tej skórki chlebowej i czosnku było naprawdę dużo. Bardziej na gęsto niż rzadko :D Żurek nie był bardzo kwaśny ale moi synowie i tak nie lubią zbyt kwaśnych zup.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 214
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Re: Żurek

Postprzez Beatka i Marek » Śr 07 cze, 2006 16:21

beacia65 napisał(a):Witam.Gdzieś na stronie internetowej znalazłam przepis na żurek dla b/g.A że zbliżają sie swięta wielkanocne myślę, że wielu się ucieszy.Przepis na zakwas:drobno pokroić 2 zabki czosnku,połączyć z wystudzoną wodą,dodać mąkę(koncentrat ciasta chlebowego)dodać drożdży.Odstawić na 2-4 dni w ciepłe miejsce.Zapach zakwasu sam powie kiedy jest dobry.Ugotowac wywar jak kto woli (na białej kiełbasie lub na kościach)Dodac zakwasu i można zaciągnąć kefirem(nie gotować) Dokładnych proporcji na zakwas nie podano ,tak więc myślę ,że należy samemu je wycentrować.Żurek podawac z kiełbasą lub z jajkiem.Muszę wypróbować .A może ktoś ma inny przepis ?Wiem, że niektórzy żurek zakwaszają białym serem(tz.zakruszonym jak na ser smażony) Życzę powodzenia. :roll:

[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 12:16 ]
Witajcie.Dziś ugotowałam w/w żurek.Jest poprostu rewelacyjny.Jest mniej kwaśny od tradycyjnego,ale i na to znalazłam sposób,zakwasiłam go wodą z kiszonych ogórków(dziwne,ale nie ma posmaku ogórkowej)Na koniec zaciągłam go mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.Naprawdę można go polecać . :=D>:


Babcia (NObel za ten wynalazek!) zrobiła Klonowi na Wielkanoc według właśnie tego przepisu. Doskonałe...
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Następna strona

Powrót do Zupy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość