Żurek
Moderator: Moderatorzy
Żurek
Witam.Gdzieś na stronie internetowej znalazłam przepis na żurek dla b/g.A że zbliżają sie swięta wielkanocne myślę, że wielu się ucieszy.Przepis na zakwas:drobno pokroić 2 zabki czosnku,połączyć z wystudzoną wodą,dodać mąkę(koncentrat ciasta chlebowego)dodać drożdży.Odstawić na 2-4 dni w ciepłe miejsce.Zapach zakwasu sam powie kiedy jest dobry.Ugotowac wywar jak kto woli (na białej kiełbasie lub na kościach)Dodac zakwasu i można zaciągnąć kefirem(nie gotować) Dokładnych proporcji na zakwas nie podano ,tak więc myślę ,że należy samemu je wycentrować.Żurek podawac z kiełbasą lub z jajkiem.Muszę wypróbować .A może ktoś ma inny przepis ?Wiem, że niektórzy żurek zakwaszają białym serem(tz.zakruszonym jak na ser smażony) Życzę powodzenia. :roll:
[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 12:16 ]
Witajcie.Dziś ugotowałam w/w żurek.Jest poprostu rewelacyjny.Jest mniej kwaśny od tradycyjnego,ale i na to znalazłam sposób,zakwasiłam go wodą z kiszonych ogórków(dziwne,ale nie ma posmaku ogórkowej)Na koniec zaciągłam go mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.Naprawdę można go polecać . :=D>:
[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 12:16 ]
Witajcie.Dziś ugotowałam w/w żurek.Jest poprostu rewelacyjny.Jest mniej kwaśny od tradycyjnego,ale i na to znalazłam sposób,zakwasiłam go wodą z kiszonych ogórków(dziwne,ale nie ma posmaku ogórkowej)Na koniec zaciągłam go mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.Naprawdę można go polecać . :=D>:
chcesz mieć przyjaciela-kup sobie psa
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: pn 26 kwie, 2004 09:51
- Lokalizacja: Częstochowa
Ja nie bawie się się już w zakwasy. Żurek robię szybko i jak twierdzi rodzina nie czuć różnicy między zwykłym a bezglutenowym. Oto mój przepis:
5 kromek chleba (bezgluten powszedni lub jakiś inni ciemny razowy) zalewam 2 litrami wody i dodaję zamoczone grzyby suszone. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kawałek czegoś wędzonego (boczek, wędzone kości ale tylko z pewnego żródła). Całość gotuję aż do rozgotowania chleba. Wtedy żurek ma raczej gęstą konsystencję. Zakwaszam cytryną, można podprawić kwaśną śmietaną.
Po około 2 godzinach jak się przegryzie można podawać z jajkiem kiełbasą itd. /
5 kromek chleba (bezgluten powszedni lub jakiś inni ciemny razowy) zalewam 2 litrami wody i dodaję zamoczone grzyby suszone. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kawałek czegoś wędzonego (boczek, wędzone kości ale tylko z pewnego żródła). Całość gotuję aż do rozgotowania chleba. Wtedy żurek ma raczej gęstą konsystencję. Zakwaszam cytryną, można podprawić kwaśną śmietaną.
Po około 2 godzinach jak się przegryzie można podawać z jajkiem kiełbasą itd. /
Ostatnio zmieniony wt 04 kwie, 2006 10:06 przez MaciekKrzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
MaciekKrzysztof
U mnie w domu od zawsze (można powiedzieć, że od pokoleń) robi się "biały barszcz" właśnie z wody z kiszonych ogórków (normalny z zakwasu też się jada ale ogórkowy jest do przygotowania od ręki - podobno idealny na śniadanko po zakrapianej imprezie). Teraz dodatkowo ogórkowy nabrał wartości ze względu na mnie bezglutka. Myślałam właśnie o tym aby w tym roku spróbować zrobić zakwas bezglutenowy i chyba się skuszę. Dzieki za przepisy.
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: pn 26 kwie, 2004 09:51
- Lokalizacja: Częstochowa
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Można prosić o przepis?
A czy mogłabyś podać przepis na ten biały barszcz z wody z kiszonych ogórków? Bo chętnie wypróbujęSylwia pisze:U mnie w domu od zawsze (można powiedzieć, że od pokoleń) robi się "biały barszcz" właśnie z wody z kiszonych ogórków
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Przepis hmm. Generalnie jak zwyczajny biały barszcz ale zamiast zakwasu wlewa się wodę z ogórków. Może być na wywarze z jarzyn, kości, na np. wodzie po gotowaniu wędzonego boczku lub z kawałkami tegoż boczku, z gotowanym na twardo jajkiem, ugotowanym oddzielnie ziemniakiem, zabielony śmietaną. Można dodać grzyby, dodatkowo czosnek i (tak jak u mnie w domu w święta do normalnego barszczu) "poskrobane" kawałeczki korzenia chrzanu. Wszystko zależy od inwencji. Kwasu z ogórków wlewa się tyle aby był odpowiednio kwaśny (to taka trochę ogórkowa bez ogórków). Najważniejsze to mieć dobrze zakiszone ogórki. Ja nie jestem pasjonatem barszczu i żurku ale reszta mojej rodziny to barszczojady pełna gębą (młodsza siostra wyrosła na "barszczu" ogórkowym z ziemniakami, bo tylko to jadła bez protestów). U mnie w domu też na Wigilię gotuje się barszcz biały z grzybami (taka lokalna tradycja) postny bez śmietany ale za to z kaszą jaglaną. Ja jadłam oczywiście niezabielony ogórkowy. Życze smacznego.
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Zrobiłam ten żurek i zakwasiłam go wodą z ogórków, ale nie bardzo smakował jak żurek Mimo wędzonej kiełbaski, jajka i chrzanu miał smak ogórkowej. Chyba za dużo wlałam tej wody. Następnym razem zakwaszę częściowo cytryną, częściowo wodą ogórkową
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Próbowałam zrobić zakwas, ale też mi się zaśmierdział, a nie zakwasił Możesz spróbować zrobić ten żurek według przepisu o gotowaniu kromki chleba w wywarze z kiełbasy. Jak się dobrze rozgotuje, to zakwaś cytryną i odrobiną wody z kiszonych ogórków (tylko nie za dużo).Potem chrzanik do smaku i gotowe.
Ostatnio zmieniony pn 15 maja, 2006 23:00 przez Anna Frączek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Rozumiem,że nie dodawałaś żadnej mąki do zakwasu? Bo ja zrobiłam wg przepisu z forum, z mąką chlebową Glutenexu i kromką chleba. Następnym razem spróbuję tak, jak Ty
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
Re: Żurek
Babcia (NObel za ten wynalazek!) zrobiła Klonowi na Wielkanoc według właśnie tego przepisu. Doskonałe...beacia65 pisze:Witam.Gdzieś na stronie internetowej znalazłam przepis na żurek dla b/g.A że zbliżają sie swięta wielkanocne myślę, że wielu się ucieszy.Przepis na zakwas:drobno pokroić 2 zabki czosnku,połączyć z wystudzoną wodą,dodać mąkę(koncentrat ciasta chlebowego)dodać drożdży.Odstawić na 2-4 dni w ciepłe miejsce.Zapach zakwasu sam powie kiedy jest dobry.Ugotowac wywar jak kto woli (na białej kiełbasie lub na kościach)Dodac zakwasu i można zaciągnąć kefirem(nie gotować) Dokładnych proporcji na zakwas nie podano ,tak więc myślę ,że należy samemu je wycentrować.Żurek podawac z kiełbasą lub z jajkiem.Muszę wypróbować .A może ktoś ma inny przepis ?Wiem, że niektórzy żurek zakwaszają białym serem(tz.zakruszonym jak na ser smażony) Życzę powodzenia. :roll:
[ Dodano: Nie 02 Kwi, 2006 12:16 ]
Witajcie.Dziś ugotowałam w/w żurek.Jest poprostu rewelacyjny.Jest mniej kwaśny od tradycyjnego,ale i na to znalazłam sposób,zakwasiłam go wodą z kiszonych ogórków(dziwne,ale nie ma posmaku ogórkowej)Na koniec zaciągłam go mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.Naprawdę można go polecać . :=D>: