zupa z dyni na kwasno

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

zupa z dyni na kwasno

Postprzez natasza » Wt 17 paź, 2006 12:07

z przeprosinami za gluten w soli, zupka ktora robi wrazenie

1,5 kg dyni
1 duza cebula
troche oliwy z oliwek
14 litra kwasu ogorkowego ( ja kupuje w butelce)
zielony koperek

Dynie tniemy w kostke, solimy i odstawiamy na godzinke. Tymczasem dusimy w oliwie posiekana cebule. Dynie i gotujemy pod przykryciem, gdy zmieknie przepuszczamy przez sito i gotujemy dalej dodajac cebulke i kwas ogorkowy,wode. Doprawiamy sola, cukrem i kwasem do smaku. dodajemy koper.
Zupa jest dosc gesta, mozna podawac z grzankami, makaronem lub ryzem.
celiakia to pól biedy.
natasza
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn 16 paź, 2006 10:49
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez Joanna P. » Wt 21 lis, 2006 00:40

... a to są przepisy, które moja Mama przysłała mi jako załącznik do wielkiej dyni

1. Zupa z dyni ( po Halloween)

1/2 kg dyni
1/2 szklanki ryżu ugotowanego
1 cebula
2 strąki papryki (czerwony i żółty)
łyżka rodzynków
1 1/2 litra wywaru z jarzyn
2 łyżki oleju
1/2 szklanki śmietany
sól i cukier do smaku przyprawy: papryka mielona łagodna. gałka muszkatołowa.
imbir

Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę i paprykę podsmazmy z ryżem i rodzynkami i dodajemy do gotujacej sie dyni. Doprawiamy solą, cukrem, śmietaną i papryką mieloną


2. Zupa z dyni z pyzatymi pyzami

1/2 Kg dyni
1 litr mleka
przyprawy: gałka muszkatołowa
Dynię utartą na tarce do jarzyn gotujemy w litrze wody, następnie miksujemy i mieszamy z mlekiem.

Przygotowujemy pyzy:
1/2 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
2 ziemniaki ugotowane
Lekko odciskamy sok z ziemniaków startych. Gdy sok ustoi się zlewamy go, a pozostalą "mączkę" mieszamy z miazgą i ziemniakami gotowanymi. dodajemy sól. Z dokladnie wyrobionej masy ksztaltujemy kulki dowolnej wielkości i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Podajemy gorącą zupę ze świeżo odcedzonymi pyzami.


3. Zupa z dyni i jabłek

1/2 kg jabłek
1/4 kg dyni
1/2 szklanki śmietany
cukier do smaku
przyprawy: cynamon, cukier wanilinowy bezglutenowy
Jabłka i dynię gotujemy z cukrem, przecieramy, dodajemy do smaku cynamon, cukier wanilinowy. Zaprawiamy śmietaną i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy na gorąco lub ochłodzoną z makaronem.
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 166
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2005 11:25
Lokalizacja: Słupsk


Powrót do Zupy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość