Zalewajka

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Zalewajka

Postprzez Gosiuuunia » Pt 22 gru, 2006 15:53

Umie ktoś zrobić zalewajke bezglutenową? Stoi u mnie w kuchni gar zalewajki, ale ja moge tylko popatrzeń... więc jakby ktoś umiał... niech się podzieli przepisem :)
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 363
Dołączył(a): Pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Grażyna » Cz 25 sty, 2007 00:39

A co to jest zalewajka? Przepraszam,ale nie wiem (u mnie w domu się tego nie robiło). Żurek?
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kabran » Cz 25 sty, 2007 08:41

U mnie zalewajka to taki rodzaj żurku, tylko gotowany od razu z kartoflami. Może to to?
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez kfiatek » Pt 26 sty, 2007 21:50

Grażyna napisał(a):A co to jest zalewajka? Przepraszam,ale nie wiem (u mnie w domu się tego nie robiło). Żurek?

O, jak dobrze że nie tylko ja nie wiem! :) A już myślałam, że coś ze mną nie tak...
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 824
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GosiaM » So 27 sty, 2007 01:41

Zobaczcie co znalazłam:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2343
bo też nie bardzo wiedziałam :-)
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kfiatek » So 27 sty, 2007 17:36

GosiaM napisał(a):Zobaczcie co znalazłam:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2343
bo też nie bardzo wiedziałam :-)


Przeczytałam :) Tylko jak się poczyta komentarze pod przepisem, to wychodzi, że co człowiek, to inne pojęcie zalewajki :)
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 824
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Kasia-mama » N 28 sty, 2007 23:45

Dla mnie to jest przepis na żurek po prostu. Ktoś mi kiedyś powiedział, że zalewajkę robi się na wodzie z kiszonej kapusty. Zrobiłam więc kiedyś moim bezglutkom i ku mojemu zaskoczeniu była ta zupa podobna bardzo do żurku. Ugotowałam najpierw wywar z kości, do tego można dodać boczek, różne kiełbasy (jak kto lubi), przyprawy (koniecznie majeranek), a potem dodać wody z kiszonej kapusty,dolewać stopniowo, żeby uzyskać pożądaną kwaśność, zagęściłam to wszystko mąką ziemniaczaną, dodałam śmietany, ziemniaki i było super.
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 132
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Anna Frączek » Pn 29 sty, 2007 22:20

Kasia-mama napisał(a): potem dodać wody z kiszonej kapusty,dolewać stopniowo, żeby uzyskać pożądaną kwaśność

Czy chodzi o kwas z kiszonej kapusty? Czy o jakąś wodę z płukania owej kapusty?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 104
Dołączył(a): So 01 kwi, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Postprzez Kasia-mama » Pn 29 sty, 2007 22:55

ja dolewam trochę kwasu
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 132
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Zalewajka

Postprzez Roksana » Śr 31 sty, 2007 17:23

Gosiuuunia napisał(a):Umie ktoś zrobić zalewajke bezglutenową? Stoi u mnie w kuchni gar zalewajki, ale ja moge tylko popatrzeń... więc jakby ktoś umiał... niech się podzieli przepisem :)


zalewajka to zupa zrobiona z kiszonego białego barszczu, z ziemniakami, zabielana śmietaną. barszcz kisi się z mąki razowej, wody, drożdży i czosnku, po kilku dniach stania w cieple jest gotowy.
Roksana
Roksana
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 29 sty, 2007 13:42
Lokalizacja: Jędrzejów

Postprzez kabran » Śr 31 sty, 2007 18:14

Roksana Majcher napisał(a):barszcz kisi się z mąki razowej,
Wielkie dzięki, ale niewiele to pomogło chyba.... Poza tym w/w przepis to chyba barszcz, nie zalewajka.
Ja proponuję, żeby spróbować tak:
Ja nie bawie się się już w zakwasy. Żurek robię szybko i jak twierdzi rodzina nie czuć różnicy między zwykłym a bezglutenowym. Oto mój przepis:
5 kromek chleba (bezgluten powszedni lub jakiś inni ciemny razowy) zalewam 2 litrami wody i dodaję zamoczone grzyby suszone. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kawałek czegoś wędzonego (boczek, wędzone kości ale tylko z pewnego żródła). Całość gotuję aż do rozgotowania chleba. Wtedy żurek ma raczej gęstą konsystencję. Zakwaszam cytryną, można podprawić kwaśną śmietaną.
Po około 2 godzinach jak się przegryzie można podawać z jajkiem kiełbasą itd. /

Autor przepisu: MaciekKrzysztof
Źródło: http://forum.celiakia.pl/topics12/zurek-vt1132.htm
A żeby być w zgodzie z tradycją zalewajki, dodać od razu pokrojone ziemniaki. Wg mnie ów przepis jest rewelacyjny, robi się szybko, łatwo i przyjemnie. A sok z kiszonej kapusty? Ja nie słyszałam o niczym takim... Ale można też spróbować. Zamiast wody.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Kasia-mama » Śr 31 sty, 2007 22:44

"A sok z kiszonej kapusty? Ja nie słyszałam o niczym takim... Ale można też spróbować. Zamiast wody".zamiast wody niezupełnie, nie dałoby się chyba tego zjeść. Woda z kapusty jako dodatek, do zakwaszenia.
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 132
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Gaga » Cz 08 lis, 2007 17:38

Witam,
W sprawie żurku /lub/i zalewajki dorzucę 3 grosze : zakisiłam ostatnio na oko trochę mąki " razowej z Bezglutenu + 1,5 kromki kołacza razowego z firmy Bezgluten + 3 ząbki czosnku+ liść laurowy w glinianym garnku pod przykryciem .Po 4 dniach kiedy zkwas był lekko kwaśny zagotowałam razem z pokrojonymi w kostkę ziemniaczkami ( czyli zalewajka :)) z kiełbasą śląską z firmy "Żywiec zawsze dobre" pokrojoną częściowo w kostkę a częściowo w całości . Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem + odrobina cebulki drobno w kostkę pokrojona i przesmazona na maśle . Super !!!
Smakowało wszystkim ! A najbardziej mojemu ojcu.
Pozdrawiam :)
Gaga
Avatar użytkownika
Gaga
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Śr 09 sie, 2006 00:11
Lokalizacja: Bielsko Biała

Postprzez BuenaDzidzia » N 23 gru, 2007 19:15

BARSZCZ WIGILIJNY
kg burakow ugotować, obrac ze skory i po wystygnięciu zetrzeć na tarce na grubych otworach,
w osobnym garnku zalac wrzaca woda i gotowac do "rozpadnięcia": 3 duże kwasne! jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki)
3 cebule, 3 grzybki suszone (można ewent. kilka pieczarek, ale z grzybkami leśnymi smak jest wyraźniejszy-i te przysłowiowe 3 grzybki w barszcz :D ;) ),
2 ząbki czosnku.
Po ugotowaniu ww wywaru dodać go do startych buraków i zalać wrzatkiem, zagotować a nastepnie pozostawic na godzinę. Nastepnie doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (pół powinno wystarczyć, chyba,że ktoś preferuje bardziej kwasny) i jeszcze raz zagotowac. (P.S. Zagotować tzn. do zawrzenia-krótką chwilę a nie gotować i gotowac długo).
Następnie całą zawartosć garnka przecedzić przez gęste sito i ....barszcz wigilijny gotowy.
Najsmaczniejszy z uszkami z pieczarkami. Smacznego!
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 86
Dołączył(a): Cz 12 lip, 2007 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Kiedy zupa jest "Zalewajką" a kiedy "Żurkiem&

Postprzez PUMA » Pn 29 lis, 2010 09:13

Różnica jest niewielka, ale jest. Zalewajka, to coś w rodzaju kartoflanki, zupa nie jest zabielana. W tradycyjnej kuchni 'zalewało" się ją kiszonym barszczem /kwasem/ i nie dodawano do niej majeranku. Jedyną przyprawą jest sól i liść laurowy. Ja zalewajkę "zalewam" łyżeczką wody z kiszonych ogórków. I jest pyszna. Natomiast z tej "zalewajki" robi się Żurek przez dodanie majeranku i podprawienie jej śmietaną. Ja nie mogę żadnych produktów mlecznych, więc zabielam 1 łyżeczką majonezu...
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów


Powrót do Zupy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości