Krupnik bezglutenowy

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Krupnik bezglutenowy

Postprzez Kasia-mama » Cz 03 cze, 2004 17:57

Udało mi się dzisiaj ugotować krupnik, który jak wiadomo, ze względu na to, że dodaje się kaszy np.jęczmiennej, nie nadaje się dla bezglutków. Otóż ja w tej super pożywnej zupie zastosowałam kaszę jaglaną(z prosa-dozwolona) i eksperyment uważam za udany. Polecam.
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 132
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Jola-Gabrysia » Pt 04 cze, 2004 08:37

Z kaszy krakowskiej / gryczana / jest super
Avatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2004 08:13
Lokalizacja: LUBLIN

Postprzez Kuba » Pt 04 cze, 2004 20:24

woow, dobry pomysł, uwielbiam krupnik i bardzo mi go brakuje, wersja zastępcza może być również na ryżu - też całkiem niezły choć to już nie to. A może macie pomysł na żurek?
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 51
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Re: Krupnik bezglutenowy

Postprzez nelly23 » So 05 cze, 2004 22:48

Kasia-mama napisał(a):Udało mi się dzisiaj ugotować krupnik, który jak wiadomo, ze względu na to, że dodaje się kaszy np.jęczmiennej, nie nadaje się dla bezglutków. Otóż ja w tej super pożywnej zupie zastosowałam kaszę jaglaną(z prosa-dozwolona) i eksperyment uważam za udany. Polecam.


Ja tez daje kasze jaglana-maly ubostwia krupnik,a mi tez baaardzo smakuje!
Nelly i synek bez diety:)
nelly23
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 81
Dołączył(a): Wt 10 lut, 2004 12:35

Postprzez miszczPZ » N 06 cze, 2004 13:27

Ja jem krupnik z kasza gryczana. Teraz juz nie iwdze roznicy :)
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Avatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 175
Dołączył(a): Śr 07 sty, 2004 17:27
Lokalizacja: Poznań

krupnik

Postprzez Jola-Gabrysia » Pt 15 paź, 2004 07:31

Krupnik to nasza ulubiona zupa ostatnia wersja to z kaszą kukurydzianą / drobną/ - pycha :P
Avatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2004 08:13
Lokalizacja: LUBLIN

Postprzez MaciekKrzysztof » Pt 10 gru, 2004 12:35

Eksperymentowałem z zakwasem na żur, ale mi nie wyszedł. Natomiast robię żurek w sposób następujący (porcja dla trzech osób):
- na noc zamoczyć 3-4 grzyby suszone
- następnego dnia dodać 3-4 kromki chleba (najlepiej jakiś ciemny np gryczany)
- dodać 2 rozgniecine ząbki czosnku, cebulę
- przyprawy (sól, liść laurowy, ziele angielskie)
- kawałek surowego boczku wędzonego (lub coś innego surowego wędzonego)
Całość gotować aż do rozpuszczenia chleba. Następnie zakwasić cytryną, zabielić smietaną (ja dodaję jogurtu naturalnego Bakomy).
A reszta według uznania. Podawać z jajkiem, kiełbasą itp.
MaciekKrzysztof
MaciekKrzysztof
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pn 26 kwi, 2004 09:51
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez edyta » Cz 26 sty, 2006 16:36

a ja mieszam wszystkie dozwolone kachy, głównie gryczaną, jaglaną. ryż nieraz kukurydzianą warzywka i mięcho jak zazwyczaj no i rewelacja, prawie nie do odróżnienie.
mamuśka Mariuszka
Avatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 212
Dołączył(a): Wt 27 gru, 2005 23:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Postprzez Alcia » Pn 24 kwi, 2006 12:56

moja córa 13-letnia jest od m-ca na diecie, ma już stwierdzoną celiakię, bardzo się ucieszy z krupniku, który zamierzam dzisiaj ugotować, dzięki za przepis! :lol:

[ Dodano: Wto 25 Kwi, 2006 09:09 ]
mam pytanie, a na jakim mięsie gotujecie? Gdzieś wyczytałam, że na diecie bg nie powinno się jeść wieprzowiny. Ja naczęsciej własnie na niej lub kurczaku gotowałam zupy :(
Alicja
Alcia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): Pn 03 kwi, 2006 13:19
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez vixi » Pt 12 maja, 2006 23:36

kurcze chyba bez przesady nie no mięsko możemy każde - no w początkowych fazach po prostu nie powinno być tłuste ale potem jak najbardziej chyba każde...a krupnik zrobię jutro :D
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 831
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez malina1703 » So 12 wrz, 2009 13:52

Krupnik wyszedl wspaniały! Dodałam tylko za mało wody i się przypalił hihi ale i tak zjedliśmy z synkiem ze smakiem ;) :D
malina1703
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 12:51
Lokalizacja: UK

Postprzez annaburz » N 10 sty, 2010 18:14

Ja zrobilam krupnik z makaronem bezglutenowym-granulki z BEZGLUTENU. Pyszne, wszyscy zjedli ze smakiem.
annaburz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pn 06 lip, 2009 18:19
Lokalizacja: Sokołów Podlaski

Postprzez Hesia » Cz 21 sty, 2010 15:52

Krupnik robiłam do tej pory z kaszy gryczanej krakowskiej. Je cała rodzinka, nie poznając, z jakiej to kaszy :) Muszę spróbować z jaglanej. Ciekawa jestem smaku.
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 64
Dołączył(a): Cz 26 lis, 2009 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Katarzyna35 » Śr 14 kwi, 2010 23:01

Już myślałam że w Świeta Wielkanocne obejdę się tylko zapachem żurku , ale skorzystałam z przepisu MaćkaKrzysztofa , wyszedł bardzo pyszny wszyscy sie zajadali :P bardzo łatwo i szybko się go robi :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 297
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez BeataS » Śr 06 lip, 2011 13:49

Mi też brakowało żurku i nie wiem gdzie i od kogo, ale słyszałam i co więcej wypróbowałam, standardowy wywar z wędzonki grzybów i czosnku zalewam kwasem z ogórków kiszonych. Mówię Wam pycha!!! :043:

A co do krupniku to robię ryżowy, jaglany dziś muszę zrobić bo mam chętkę, a przy gryczanym - zastanawiam się co z zapachem - kasza gryczana przecież intensywnie pachnie...
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Następna strona

Powrót do Zupy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość