zasmażka

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

zasmażka

Postprzez soniek4 » Wt 27 sty, 2009 00:11

Witam wszystkich i pozdrawiam!
W skrocie: pisze za zone, ona nie cierpi kompow ale za to cierpi bezglut.
Pytanie zasadnicze: sa zupy, ktore wymagaja zasmażki! ratunku, czym (jaka mąka sie nadaje) mozna zastapic zwykla?
jestem z zawodu technologiem zywienia, sporo zonie pomagam ale na temat ZASMAŻKI nic.
POMOŻCIE!!!
soniek4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 25 sty, 2009 22:45
Lokalizacja: wasilków

Postprzez Agniesia » Wt 27 sty, 2009 07:20

Ja używam, z powodzeniem mąki mlecznej z Glutenexu. Nawet sos beszamelowy wychodzi :)
Przy zasmażkach jest jedna podstawowa zasada: gorąca zasmażka zimy płyn i odwrotnie.
Powodzenia
Ostatnio edytowano Wt 27 sty, 2009 07:21 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 08:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez soniek4 » Wt 27 sty, 2009 08:07

Dzięki bardzo.
A jak ma się do tego mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana? Je też można stosować?
soniek4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 25 sty, 2009 22:45
Lokalizacja: wasilków

Postprzez Karolcia6 » Wt 27 sty, 2009 09:19

Tutaj jest coś na temat zagęszczania zup i sosów, może pomoże ;)
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php? ... hlight=sos
Obrazek
Avatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 305
Dołączył(a): Pt 16 maja, 2008 07:38
Lokalizacja: Skórcz

Postprzez kabran » Wt 27 sty, 2009 10:06

soniek4 napisał(a):A jak ma się do tego mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana? Je też można stosować?
Z mojego doświadczenia wynika, że ani mąka kukurydziana ani gryczana nie nadają się do zagęszczania. Chyba że na zasadzie zwiększenia zawiesistości. ;) Ryżowej nie próbowałam. Ale czy mówimy o zasmażce czy zagęszczaniu, bo to chyba niekoniecznie to samo. Do zagęszczania zup, sosów itp. dobra jest każda maka/mix bezglutenowy, moze być sama mąka ziemniaczana. Natomiast zasmażona na patelni "na rumiano" to co innego. Mnie nie bardzo wychodzi... :|
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 08:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Rafal_tata » Wt 27 sty, 2009 11:11

@Karolcia6, autor wątku pyta o zasmażkę, więc w tym wątku piszmy o niej. O zagęszczaniu jest w zacytowanym wątku.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2891
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Manga » Wt 27 sty, 2009 15:26

ja do zasmażki używam mix bezglutenowy kukurydziany - jest zdecydowanie najlepszy (moim zdaniem) :D

mąka ryżowa nadaje specyficzny smak potrawie - używam jej do sosów (np do potrawki z warzyw,kurczaka itp)
zaś mąki kukurydzianej do mięs
mąki gryczanej nie próbowałam - poza robieniem z niej placków :P
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 262
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 14:00
Lokalizacja: :)

Postprzez soniek4 » Wt 27 sty, 2009 23:59

Sprostowanie z mojej strony.
Czy zawiesina, czy zasmażka; obie służą do zagęszczenia zup, sosów i innych potraw. zasmażka jest z jak wszyscy wiedzą sporządzana z tłuszczem na patelni a zawiesinę sporządza sie na zimno, hartuje gorącym płynem i wlewa do całości co też powoduje zagęszczenie potrawy.
Pytałem o sposoby sporządzania ZASMAŻKI NA GORĄCO, szczególnie jaka mąka jest do tego najlepsza i z czego najczęściej korzystacie. Ci co odpowiedzieli to serdecznie im dziękuję, inne rady ba pewno też się przydadzą.
Poza tym też postaram się w miarę możliwości służyć pomocą


Mimo że zdrowy (mam nadzieję)(staram się pomóc żonie i innym w miare swej wiedzy) ale pozdrawiam wszystkich z dolegliwościami glutowymi i innymi.
Ostatnio edytowano Śr 28 sty, 2009 00:03 przez soniek4, łącznie edytowano 1 raz
soniek4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 25 sty, 2009 22:45
Lokalizacja: wasilków

Postprzez soniek4 » N 08 lut, 2009 22:22

No i w sumie się dowiedziałem z jakiej mąki robicie ZASMAŻKĘ a głównie o to chodzi, jednak spodziewałem się większej liczbgy postów.
Mam chęć zrobić prawdziwe flaki a bez zasmażki ani rusz, nie mają smaku specyficznego. Może jeszcze znajdzie się ktoś, kto doradzi?
:/
Ostatnio edytowano N 08 lut, 2009 22:24 przez soniek4, łącznie edytowano 1 raz
soniek4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 25 sty, 2009 22:45
Lokalizacja: wasilków

Postprzez Manga » N 08 lut, 2009 22:40

soniek4 używając mąki bg nie uzyskasz "specyficznego smaku",bo mąka sama w sobie różni się od tej tradycyjnej - a mix bg jest chyba najlepszy do zasmażek - jeśli chodzi właśnie o smak
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 262
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 14:00
Lokalizacja: :)

Postprzez soniek4 » N 08 lut, 2009 22:44

Dzięki, jednak bez mixu bg jednak się nie obejdzie. Powiem szczerze , że myślałem że można to jakoś oszukać...
Obrazek
soniek4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 25 sty, 2009 22:45
Lokalizacja: wasilków

Postprzez Manga » N 08 lut, 2009 22:49

niestety się nie da :/ ale wypróbowałam wszystkie mąki więc moge ci z czystym sumieniem polecić właśnie mix :)
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 262
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 14:00
Lokalizacja: :)

Postprzez soniek4 » N 08 lut, 2009 22:55

Thx
i o to chodziło. Konretna odpowiedź. Dziękuję i służę pomocą w innych dziedzinach
Obrazek
soniek4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 25 sty, 2009 22:45
Lokalizacja: wasilków

Postprzez Grażyna » Śr 11 lut, 2009 20:57

Ja do zasmażki używam mąki ryżowej (z brązowego lub białego ryżu) lub jaglanej (sama mielę kasze lub ryż w elektrycznym młynku do kawy). Bardzo dobra wg mnie jest też mąka z ziarna Teff firmy chyba 3pauly (droga!). Nie używam miksu, wydaje mi się zdrowiej zrobić pełnoziarnistą" mąkę z kaszy, niż używać skrobiowych miksów. Ostatnio wypróbowywałam taką mieszankę do zasmażki lub do beszamelu ( na 2-3 łyżki mąki z ryżu, 1 łyżka mąki jaglanej, 1 łyżeczka miksu). Jak dla mnie, okey.
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez renatka84 » Pt 13 lut, 2009 11:50

wiem, temat dotyczy zasmażki od strony składnika... ale ja mam pytanie nie z czego ale ..jak? Na "internecie" jest mnóstwo sposobów tyle że nie wiem, czy może trzeba dla naszej mąki jakąś specjalną metodę? (pomijając fakt że swoja droga i taknie wiem jak się w ogóle robi zasmażkę hi hi )
Avatar użytkownika
renatka84
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pt 11 cze, 2004 21:58
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Zupy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość