zupa krem z dyni- pikantnie

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

zupa krem z dyni- pikantnie

Postprzez princy-mincy » Śr 26 maja, 2010 20:47

To forum to dla mnie kopalnia wiedzy, a na forum nie tylko sie bierze ale i daje, więc dzielę się przepisem na szybką zupę krem z dynii.

Składniki:
dynia (ok 3 szklanek pokrojonej w kostke dynii)
nieduża cebula
2 ząbki czosnku
woda
masło- ok. 1 łyżeczki
gałka muszkatołowa
chili
pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju dyniowego lub oliwy z oliwek

cebulę i czosnek pokroić i zarumienić na oleju/oliwie, zalać wodą (na początek ok 1l, zawsze można dodać więcej), dodać dynię pokrojoną w kostkę, gotować ok 2-3 min
całość zmiksować
dodać masło, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i chili do smaku

można zabielić śmietaną
udekorować zieleniną

SMACZNEGO!
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): So 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez martini » Śr 26 maja, 2010 21:30

Jeśli mogę coś dodać, cebulę lepiej zeszklić na oliwie. Olej z pestek dyni traci swoje właściwości pod wpływem tak wysokiej temperatury. Najlepiej chlupnąć go do zupy, kiedy już jest rozlana do talerzy.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez princy-mincy » So 05 cze, 2010 21:21

martini napisał(a):Jeśli mogę coś dodać, cebulę lepiej zeszklić na oliwie.


ja tak wlasnie robie :)

martini napisał(a):Olej z pestek dyni traci swoje właściwości pod wpływem tak wysokiej temperatury. Najlepiej chlupnąć go do zupy, kiedy już jest rozlana do talerzy.


dokladnie tak
dzieki za sprostowanie

//Edit: poprawiłam cytowanie.
Ostatnio edytowano N 06 cze, 2010 11:23 przez princy-mincy, łącznie edytowano 2 razy
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): So 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez grawoj » Pt 10 wrz, 2010 12:55

uwielbiamy taką zupę z dyni, a teraz na rynku pełno dyni więc trzeba robić i jeść :)
Dkład delikatnie się różni, ale myślę, że Twój przepis też wypróbujemy :)

Składniki:
1/2 dyni
1 cebula
2 ziemniaki
koncentrat pomidorowy bezglutenowy
1 łyżka przyprawy bezglutenowej
sól, pieprz
100 ml jogurtu naturalnego
makaron bezglutenowy lub groszek ptysiowy bezglutenowy

Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę i ugotuj w wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodaj 1 łyżkę przyprawy bezglutenowej. Wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj jogurt naturalny.
Zupę podawaj z makaronem bezglutenowym lub groszkiem ptysiowym, najlepiej z dodatkiem świeżej pietruszki.

Zdjęcie zupki na naszym blogu www.zyciebezglutenu.pl
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Avatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 85
Dołączył(a): Wt 17 lis, 2009 15:51
Lokalizacja: Łódź

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Postprzez jenni » Pn 17 lut, 2014 20:27

na ostro dużo bardziej mi smakuje
jenni
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 17 lut, 2014 20:05

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Postprzez carol » Wt 18 mar, 2014 13:35

mnie również nie jest przez to mdła.
carol
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 12:31

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Postprzez uniaczek » Pt 10 paź, 2014 09:19

A ja robię z imbirem

1 cebula podsmażyć
+ 2 ząbki czosnku krótko smażyć
+ 1,5 kg pokrojonej dyni
+ bulion tylko zakryć warzywa dusić razem, zmiksować ( to robię wieczorem)

Na oleju podsmażyć 2 serki topione śmietankowe mieszając na b. małym gazie
+ zmiksowaną zupę dodawać powoli
+ gałkę muszkatułową
+ śmietankę słodką 30%

surowy imbir ścieram na tarce, podaję w miseczce - każdy sam dodaje do zupy
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 499
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Postprzez Anja » Pn 27 paź, 2014 22:00

A ja robię wywar warzywno mięsny z imbirem i ziemniakami. Dynię ( piżmową) gotuję na parzę ( ze skórą). Do gotowej zupki dodaję dynię, główkę czosnku i trochę soku pomidorowego. Miksuję i doprawiam pieprzem ceyone itp. Dzięki dyni piżmowej uzyskujemy kremowy smak.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Postprzez Leeloo » Pn 27 paź, 2014 23:25

dynia piżmowa najlepszą rośliną pod słońcem!!!!
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7428
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska


Powrót do Zupy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość