zupa krem z dyni- pikantnie

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

zupa krem z dyni- pikantnie

Post autor: princy-mincy »

To forum to dla mnie kopalnia wiedzy, a na forum nie tylko sie bierze ale i daje, więc dzielę się przepisem na szybką zupę krem z dynii.

Składniki:
dynia (ok 3 szklanek pokrojonej w kostke dynii)
nieduża cebula
2 ząbki czosnku
woda
masło- ok. 1 łyżeczki
gałka muszkatołowa
chili
pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju dyniowego lub oliwy z oliwek

cebulę i czosnek pokroić i zarumienić na oleju/oliwie, zalać wodą (na początek ok 1l, zawsze można dodać więcej), dodać dynię pokrojoną w kostkę, gotować ok 2-3 min
całość zmiksować
dodać masło, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i chili do smaku

można zabielić śmietaną
udekorować zieleniną

SMACZNEGO!
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Jeśli mogę coś dodać, cebulę lepiej zeszklić na oliwie. Olej z pestek dyni traci swoje właściwości pod wpływem tak wysokiej temperatury. Najlepiej chlupnąć go do zupy, kiedy już jest rozlana do talerzy.
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: sob 01 maja, 2010 21:17
Lokalizacja: Poznań

Post autor: princy-mincy »

martini pisze:Jeśli mogę coś dodać, cebulę lepiej zeszklić na oliwie.
ja tak wlasnie robie :)
martini pisze:Olej z pestek dyni traci swoje właściwości pod wpływem tak wysokiej temperatury. Najlepiej chlupnąć go do zupy, kiedy już jest rozlana do talerzy.
dokladnie tak
dzieki za sprostowanie

//Edit: poprawiłam cytowanie.
Ostatnio zmieniony ndz 06 cze, 2010 11:23 przez princy-mincy, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

uwielbiamy taką zupę z dyni, a teraz na rynku pełno dyni więc trzeba robić i jeść :)
Dkład delikatnie się różni, ale myślę, że Twój przepis też wypróbujemy :)

Składniki:
1/2 dyni
1 cebula
2 ziemniaki
koncentrat pomidorowy bezglutenowy
1 łyżka przyprawy bezglutenowej
sól, pieprz
100 ml jogurtu naturalnego
makaron bezglutenowy lub groszek ptysiowy bezglutenowy

Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę i ugotuj w wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodaj 1 łyżkę przyprawy bezglutenowej. Wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj jogurt naturalny.
Zupę podawaj z makaronem bezglutenowym lub groszkiem ptysiowym, najlepiej z dodatkiem świeżej pietruszki.

Zdjęcie zupki na naszym blogu www.zyciebezglutenu.pl
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
jenni
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 19:05

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Post autor: jenni »

na ostro dużo bardziej mi smakuje
carol
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 11:31

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Post autor: carol »

mnie również nie jest przez to mdła.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Post autor: uniaczek »

A ja robię z imbirem

1 cebula podsmażyć
+ 2 ząbki czosnku krótko smażyć
+ 1,5 kg pokrojonej dyni
+ bulion tylko zakryć warzywa dusić razem, zmiksować ( to robię wieczorem)

Na oleju podsmażyć 2 serki topione śmietankowe mieszając na b. małym gazie
+ zmiksowaną zupę dodawać powoli
+ gałkę muszkatułową
+ śmietankę słodką 30%

surowy imbir ścieram na tarce, podaję w miseczce - każdy sam dodaje do zupy
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Post autor: Anja »

A ja robię wywar warzywno mięsny z imbirem i ziemniakami. Dynię ( piżmową) gotuję na parzę ( ze skórą). Do gotowej zupki dodaję dynię, główkę czosnku i trochę soku pomidorowego. Miksuję i doprawiam pieprzem ceyone itp. Dzięki dyni piżmowej uzyskujemy kremowy smak.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: zupa krem z dyni- pikantnie

Post autor: Leeloo »

dynia piżmowa najlepszą rośliną pod słońcem!!!!
ODPOWIEDZ