Zupa "nic" (bez glutenu)

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Zupa "nic" (bez glutenu)

Postprzez Agniesia » Wt 26 paź, 2004 10:44

Zupa "nic" (bez glutenu)
Autor: Grażyna Toruńczyk
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- laseczka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przyrządzania:

Zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii (lub z esencją waniliową). Białka oddziel od żółtek, ubij sztywną pianę, dosypując pod koniec, stopniowo, połowę cukru. Na wrzące mleko kładź łyżką ubitą pianę, po chwili przewróć "śnieżne górki" na drugą stronę. Gdy stężeją, wyjmuj je na talerz. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Zdejmij mleko z ognia i wymieszaj z koglem-moglem (np. ubijając trzepaczką). Podawaj na gorąco lub zimno. Do zupy możesz dodać ugotowany ryż. Na wierzch wyłóż pianki z białka.
Ostatnio edytowano Cz 15 gru, 2011 17:49 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez miszczPZ » Wt 26 paź, 2004 15:21

Ten przepis był niedawno w programie R.Makłowicza:)
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Avatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 175
Dołączył(a): Śr 07 sty, 2004 17:27
Lokalizacja: Poznań

Postprzez J30 » Cz 15 gru, 2011 15:48

Nie bede zakladal nowego tematu. :mikolaj: Ja tez dzisiaj zrobilem pomidorowa z ziemniakami,dodalem naturalnych przypraw,takich jakpieprz,oregano ,kminek,bazylia,a koncentrat wlasnej roboty bez konserwantow :) :mikolaj:
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Cz 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Postprzez PUMA » Cz 15 gru, 2011 20:13

Pomidorowa z ziemniakami jest dobra. Jednak, gdybyś miał ochotę na zupę z kluseczkami to polecam "kluski kapane":
http://blog-alergia.bloog.pl/id,3286241 ... index.html
Przepis sprawdzony :)
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Justyna1982 » Pt 16 gru, 2011 22:52

Ja często robię to tylko u nas obowiązuje nazwa ciasto lane. Nie raz robię na samej kukurydzianej albo na mixie a i ja ich nie gotuję osobno (leń w zmywaniu jestem) tlko od razu do np. rosołku :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy


Powrót do Zupy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron