Zupa amarantusowo-porowa
Składniki:
20 dag poppingu (prażonych nasion z amarantusa)
1 litr wywaru z jarzyn
1 cebula
1 por
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotować popping w wywarze z jarzyn przez 10 minut na małym ogniu. W tym czasie pokroić oczyszczoną cebulę w drobną kostkę i por w krążki. Udusić na patelni z oliwą. Dodać do gotującej się zupy i razem gotować jeszcze przez kilka minut. Przyprawić ziołami i posiekanym drobno szczypiorkiem.
Zupa amarantusowo - porowa
Moderator: Moderatorzy
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
Zupa amarantusowo - porowa
Ostatnio zmieniony ndz 16 kwie, 2006 23:05 przez Jola-Gabrysia, łącznie zmieniany 1 raz.
ZUPA POROWA
2 średnie pory
1 łyżka masła
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego / 1,5 l wywaru
sól,
Por oczyścić,pokroić w drobne cząstki
rozgrzać masło w garnku,wrzucić por i zeszklić,
zalać 1,5 l wody (lub rosołu) gotować ok 10 minut
Zupe zmiksować,doprawić do smaku w/g uznania
**można podawać z grzankami,makaronem
2 średnie pory
1 łyżka masła
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego / 1,5 l wywaru
sól,
Por oczyścić,pokroić w drobne cząstki
rozgrzać masło w garnku,wrzucić por i zeszklić,
zalać 1,5 l wody (lub rosołu) gotować ok 10 minut
Zupe zmiksować,doprawić do smaku w/g uznania
**można podawać z grzankami,makaronem