EGIPSKA ZUPA Z SOCZEWICY

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
echo204

EGIPSKA ZUPA Z SOCZEWICY

Post autor: echo204 »

Podobna do Wersji Leeloo, jednak nieco inna (kminek i podsmazanie daja niesamowity aromat)

1 Ł oliwy z oliwek
50 g masła
1 cebula, drobno posiekana (polecam dymke, wtedy 3 szt)
sól, pieprz
1 ł nasion kminku
1 ł suszonej wędzonek papryki
1 zabek czosnku, dokladnie posiekany
3 marchewki średniej wielkości, pokrojone w kostkę
3 ziemniaki średniej wielkości, pokrojone w kostkę
200 g zielonej soczewicy
1 litr gorącego buliony

Rozgrzac maslo i oliwe w duzej patelni lub rondlu z grubym dnem, dodac cebule i smazyc na malym ogniu az zmieknie. Dodajemy przyprawy (sol, pieprz, papryke i kminek). Smazymy chwile, dodajemy ziemniaki i marchew, smazymy ok. 5 minut mieszajac czesto.
Dodajemy soczewice, mieszamy aby cala pokryla sie tluszczem i chwile smazymy. Dodajemy lyzke bulionu, zagotowujemy i wlewamy reszte bulionu - zagotowujemy ponownie. Gotujemy az warzywa zmiekna (ok 20 minut).
Dodajemy sol jesli trzeba. Miksujemy blenderem do utworzenia kremu, uzupelniamy woda jesli trzeba.

Ja do tego robie takie chlebki, to sie chyba pita nazywa, przepis tez dodam jesli nie ma....

Zupa na nastepny dzien wymaga znowu uzupelnienia woda ale jest pyszna ! Ostroznie z podgrzewaniem - latwo przypalic.
ODPOWIEDZ