Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (na polskie warunki; świeży też jak najbardziej)
2 cebule
puszka pomidorów w puszce (lub świeże pomidory)
mięso mielone lub wieprzowe 25 dg (ilość według uznania)
olej (lub masło według uznania, ale jest cięższe

sól, pieprz
Na danie:
jogurt naturalny
ząbek czosnku
Na jogurt (wg. uznania):
masło (lub margaryna) ze słodką papryką
Wkładamy torebkę z mrożonym szpinakiem do ciepłej wody, po odmrożeniu zrywamy torebkę i cedzimy szpinak przez sitko.
Wlewany olej do garnka, siekamy cebulę na drobne kawałki i smażymy na oleju. Wkładamy mielone mięso, smażymy wraz z cebulą, podczas smażenia "siekamy" mięso w garnku na drobno (np. drewnianą łyżką), po wysmażeniu dodajemy szpinak i pomidory w puszce. Jeśli chcemy dodać świeże pomidory zalewamy je wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Jeśli wolimy potrawę o rzadszej konsystencji możemy dodać przecieru pomidorowego. Dodajemy soli i pieprzu według uznania i gotujemy (ja gotuję aż świeże pomidory się rozpadną).
Danie smakuje bardzo dobrze z jogurtem naturalnym, który mieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Wlewamy jogurt na danie lub obok dania na talerzu. Dodatkowo można polać jogurt sosikiem: rozpuszczamy masło na ogniu w rondelku i dodajemy słodką paprykę.
Danie najlepiej smakuje z ryżem.
Zwykle osoby które twierdzą że nie lubią szpinaku, po tym daniu zmieniają zdanie
