Mam w pracy kumpla, który uwielbia gotować a że bardzo przejął się moją dietą postanowił specjalnie dla mnie wymyślić przepis na niemonotonne danie
składniki:
podwójna pierś z kurczaka
kilka liści sałaty
3-4 rzodkiewki
3-4 źdźbła szczypiorku
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
1 mały pojemnik jogurtu naturalnego
1,5 łyżki stołowej domowego/bezglutenowego majonezu (można nie dawać jeśli ktoś nie chce mordować swojej sylwetki )
zioła prowansalskie lub vegeta pikantna (na opakowaniu napisane że bezglutenowa ale kto wie....)
oliwa z oliwek
trochę masła
sól i pieprz
1. Bierzemy filet z piersi kurczaka i pozbywamy się wszystkich zbędnych chrząstek/ścięgien/białego czegoś . Nie kroimy - zostawiamy w całości!
2. mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy zioła prowansalskie, zgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz (w miarę dosypywania przypraw próbujemy żeby nie przesadzić)
3. układamy na talerzu jeden duży (estetycznie wyglądający ) liść sałaty a resztę rozszarpujemy na strzępy i wrzucamy do osobnej miski
4. kroimy rzodkiewkę w plasterki, pomidora w ćwiartki i dodajemy do wcześniej rozszarpanej sałaty
5. rozgrzewamy na patelce oliwę i masło (mniej więcej pół na pół) - uwaga żeby nie spalić masła!
6. smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem całe filety z kurczaka - dość długo żeby nie były surowe w środku a pod koniec smażenia/duszenia posypujemy pikantną vegetą z obu stron
7. wysypujemy zawartość miski (sałata + rzodkiewka + pomidory) na wcześniej przygotowany liść sałaty na talerzu, kładziemy na tym usmażone filety i polewamy sosem
8 WCINAMY!!!!
smacznego!
bardzo dobre a przy tym ładnie prezentujące się na stole. Przy następnej okazji zrobię zdjęcie
pozdrawiam!
[ Dodano: Sro 07 Mar, 2007 21:22 ]
zapomniałem! jeśli ktoś zamierza potem uderzać do ludzi to radzę wcześniej zaopatrzyć się w natkę pietruszki (czosnek!)
Filet z piersi kurczaka w pikantnym sosie
Moderator: Moderatorzy
- skrzypcowy
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
- Lokalizacja: Warszawa
Filet z piersi kurczaka w pikantnym sosie
Ostatnio zmieniony śr 07 mar, 2007 21:19 przez skrzypcowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
brzmi bardzo apetycznie
[ Dodano: Czw 08 Mar, 2007 12:25 ]
Wydrukowałam ten przepis do przetestowania i pokazałam go mojej glutenowej koleżance no i... już mi go nie oddała
[ Dodano: Czw 08 Mar, 2007 12:25 ]
Wydrukowałam ten przepis do przetestowania i pokazałam go mojej glutenowej koleżance no i... już mi go nie oddała
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- skrzypcowy
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
- Lokalizacja: Warszawa
- skrzypcowy
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź