Bakłażany z mięsem

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Bakłażany z mięsem

Post autor: Nastka »

Teraz jest czas na bakłażany, więc chętnie sie podzielę przepisem, który stosuję. Potrawa nie należy jednak do lekkostrawnych, ponieważ bakłażany lubią chłonąć tłuszcz, więc polecam osobom które jadają smażone potrawy.

Składniki:

3 bakłażany
50 dg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe)
przecier pomidorowy (lub pomidory sparzone obrane ze skórki)
1 cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Bakłażany myjemy, obieramy skórę wzdłuż bakłażanu tak, aby było obrany w prążki- jeden pasek obrany, drugi zostawiamy ze skórka, itd. Przekrajamy bakłażany na pół (wzdłuż), robimy przez środek każdej połówki nożykiem rysę wzdłuż bakłażanu (aby dostała się tam woda). Uwaga żeby nie przedziurawić ;) Bakłażany moczymy w dobrze osolonej wodzie, ok 15-20 min. Wyjmujemy z wody, suszymy na ręczniku papierowym, smażymy na oleju, ok 0,5 centymetrowym z dwóch stron.
Następnie przygotowujemy farsz: smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone, następnie dodajemy przecieru pomidorowego/pomidorów, smażymy jeszcze chwilę, przyprawiamy. Zdejmujemy farsz z patelni, dodajemy do niego posiekanej natki pietruszki.
Usmażone bakłażany układamy w naczyniu, w którym włożymy do pieca i kładziemy na nie farsz. Dobrze aby naczynie nie przeciekało (można wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy aż się potrawa zarumieni (ok 20-30 min.)

Potrawę podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami, można też dodać na talerz jogurtu. Smacznego :)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

wygląda smakowicie. Muszę spróbować zrobić :)
Tylko jak przekonać mojego męża do zjedzenia czegoś co się nazywa bakłażan :027:
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Najlepiej nie mówić, co to :D
"A wiesz, kupiłam dziś takie śmieszne, ciemniejsze ogórki" :P
Obrazek
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Bakłażan to inaczej oberżyna. Albo gruszka miłosna... Co znaczy, że jest uznawana za afrodyzjak. Może to przekona opornych? ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
ODPOWIEDZ