Wędlinka własnej roboty.

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Wędlinka własnej roboty.

Postprzez salcia » Cz 06 mar, 2008 11:01

Może to być:SCHAB,KARCZEK,SZYNKA,BOCZEK.
-Mięso-schab,szynka,boczek,karczek na około 1 kg każdego z nich.
-3 litry wody
-3/4 szkl. Soli
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki pieprzu(ziołowego)
-ziele angielskie
-liść laurowy
-główka czosnku(wycisnąć)
Wszystko razem wymieszać i zagotować-do gotującego wywaru włożyć mięso,gotować 30 min.Odstawić do przestygnięcia.Potem znów zagotować(ja robię to razem z mięsem cały czas w tym wywarze),również od momentu zagotowania-30 minut.Odtsawić ,jak tylko lekko przestygnie wyjąć mięso.

Ja za jednym zamachem daję kilka kawałków mięska.Co do soli-to jak ktoś uważa ,można dać mniej.
Ten przepis jest naprawdę świetny,wypróbowało go już dużo osób.Szkoda prądu na pieczenie mięs a z tego przepisu wychodzi super.Wędlina własnej roboty-właściwie bez roboty:)Szczerze polecam.
Mama 22-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Avatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 245
Dołączył(a): Pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Postprzez ruda52 » So 08 mar, 2008 22:42

Salcia! Bardzo zaciekawił mnie Twój przepis, ale czy możesz rozwinąć dalej wątek. Co robisz po wyjęciu mięsa-mielenie i napełnianie.....czyli tak jak przy robieniu kiełbas. :)
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 278
Dołączył(a): So 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez salcia » N 09 mar, 2008 10:41

Kupujesz kawałki mięsa-ja ostatnio kupiłam schab nadziewany morelą ,od razu związany ,tak samo robię boczek-ja nie nadziewam niczym.Ale chcąc zrobić nadzienie np. z mięsa mielonego trzeba go ściśle związać.Dodałam też (w jednym garnku)kawałek szynki i karczku.Warto spróbować ,naprawdę dobre ,tak ja pieczone.
Mama 22-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Avatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 245
Dołączył(a): Pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Postprzez ruda52 » N 09 mar, 2008 16:01

Dzięki za wyjaśnienie-już mi "ślinka leci"- bo osobiście nie przepadam za pieczonym mięsem.Pozdrawiam serdecznie :)
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 278
Dołączył(a): So 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez krystna » N 09 mar, 2008 17:10

Pieczeń rzymska
1/2 kg. mięsa mielonego
1 cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
1 surowe jajko
2 łyżki stołowe bułki tartej(nie miałam użyłam kaszki kukurydzianej)
4 łyżki mleka
sól, pieprz,jakieś zioła do smaku
Drobno pokrojoną cebulę i natkę pietruszki dodajemy do mięsa.
Starannie ucieramy jajko z mlekiem, dodajemy bułkę tartą i dodajemy do mięsa.
Na końcu sól, pieprz, zioła.
pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach celcjusza.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 454
Dołączył(a): So 09 kwi, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Postprzez ruda52 » N 09 mar, 2008 19:23

Krystyna Smentek! Wielkie dzięki za ten przepis-na pewno skorzystam :)
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 278
Dołączył(a): So 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez joanna1963 » Śr 26 lis, 2008 21:04

Witam, Mam pytanie jak szukac wędlin bezglutenowych ???? od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i za bardzo nie orientuje się w markach produktów jakie mogłabym kupowac..... Czy moze ktos pomoc?? :P :) :) :) :) :) :)
joanna1963
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): So 22 lis, 2008 17:06
Lokalizacja: Żyrardów

Postprzez NIKO » Cz 27 lis, 2008 15:55

Czesc ja kupuje produkty firmy Konspol: parowki,poledwiczka,szyneczka,paszteciki wszystkie produkty maja znaczek przekreslony klos.Dostepne sa w Realu.Pozdrawiam..
NIKO
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pn 07 lip, 2008 21:41
Lokalizacja: GRUTA

Postprzez Rafal_tata » Cz 27 lis, 2008 23:40

Ja kupuję wędlinę firmy Dobija http://www.wdobija.com.pl/ , a inne sprawdzam płynem Lugola, aby sprawdzić, czy nie zawiera skrobi.
Konspol też kupuję.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Sheep » Pt 28 lis, 2008 00:34

A ja kupuję najczęściej suchą krakowską albo kabanosy z Krakusa. Od czasu do czasu kindziuk, chyba też krakus go robi, ale głowy nie dam. Wychodzę z założenia, że jeśli mięsko jest suche, zwarte i kosztuje więcej niż 40 zł za kg, to jest ok.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Anqula » Pt 28 lis, 2008 14:58

A Indykpol? Bezglutenowy czy nie? Czytając skład nie natknełam się na coś zabronionego w parówkach Jedynkach.
dieta od 14 października 2008r.
Anqula
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 76
Dołączył(a): Pt 07 lis, 2008 11:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa

Postprzez Asia S. » Pt 28 lis, 2008 18:17

To znaczy na co konkretnie?
Obrazek
Avatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 323
Dołączył(a): N 20 mar, 2005 22:57
Lokalizacja: Radom

Postprzez Rafal_tata » Pt 28 lis, 2008 19:08

Indykpol podaje dobre oznaczenia na opakowaniach, czyli teoretycznie w składnikach glutenu może nie być, ale zakład nie spełnia warunków dla produktów bezglutenowych, tzn. nie wykonują badań, a linie się krzyżują. Może dojść do zanieczyszczenia.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez gosia k » Pt 28 lis, 2008 20:32

jeżeli ktoś jest z Wrocławia to wędliny bezglutenowe może nabyć w DH Fenix, na parterze.
Firma nazywa się ,,Żywiec Dobre" :)
gosia k
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 10 cze, 2008 19:59
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Rafal_tata » Pt 28 lis, 2008 21:11

gosia k napisał(a):jeżeli ktoś jest z Wrocławia to wędliny bezglutenowe może nabyć w DH Fenix, na parterze.
Firma nazywa się ,,Żywiec Dobre" :)
A dokładnie Żywiec Zawsze Dobre :) To jest właśnie marka firmy Dobija, o której pisałem powyżej :)
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość