kielbasa domowa

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

kielbasa domowa

Postprzez bettan » Śr 14 sty, 2009 02:22

Ostatnio przegladalam strone www.wedlinydomowe.pl a w szczegolnosci wyroby z szynkowara no I postanowilam sprobowac.
Zrobilam tak:
1 kg miesa z szynki z tego 30%zmielone dwa razy reszta pokrojona na kostke 2na 2 cm
9g soli peklowej
9g soli zwyklej niejodowanej
Mieso plus sol mieszalam ok.5minut az sie zacznie dobrze kleic.
Mozna odstawic na ok.4godz w temp.pokojowej lub na dobe do lodowki(zrobilam obydwa sposoby I nie bylo roznicy w koncowym produkcie)
Po tym czasie do mieska dodac przyprawy I tutaj co kto lubi,ja raz dalam swiezo zmielonego pieprzu I czosnku w proszku,drugim razem dolozylam gorczycy.No ale jest duzo mozliwosci,zalezy co kto lubi.
Obcielam dwie butelki plastikowe o prostym ksztalcie na ok2/3 wys.,mieso wlozylam do torebek plastikowych,uformowalam batony ktore wlozylam do obcietych butelek.
Do kazdej z butelek wstawilam po sloiku wypelnionym woda a sloiki docisnelam cegla.
Pozniej parzenie ja to robilam w temp.80-85 stopni w garnku do gotowania na parze,mialam dwa termometry jeden w wodzie drugi taki do miesa ze szpikulcem wetkniety w miesku 1cm powyzej poziomu wody ale zeby byl w srodku mieska.Trzeba parzyc az wedlinka osiagnie temp.71 stopni.
Rezultat:
Rewelacja,wedlinka soczysta,aromatyczna,zwarta a jaki smak!!!
Jestem po dwoch probach I nigdy wiecej nie bede kupowala "gotowcow"bo pomimo ze opis byc moze wyglada na zawily gwarantuje jest superlatwy a co dla nas najwazniejsze wiemy co jemy.Goraco polecam w/w strone.
Pozdrawiam
Ps. Ja sobie kazalam miesko zmielic u rzeznika takze ta robota tez odpadla.
bettan
bettan
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): So 12 sie, 2006 12:22
Lokalizacja: hiszpania

Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość