Jeśli ktoś nie może śledzi w śmietanie, to polecam takie:
SKŁADNIKI:
1 kg śledzi - płaty
3 duże cebule
1 mały koncentrat pomidorowy
1/3 szklanki octu
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
3 łyżki miodu naturalnego
WYKONANIE:
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat, a następnie zmieszać ze sobą pozostałe: ocet, wodę, miód. Wszystko zagotować, wystudzić i zalać pokrojone w kostkę śledzie.
Najlepiej smakują po dwóch dniach, kiedy wszystko przejdzie smakiem zalewy. Ale jeśli cały czas są w lodówce (czy zimą na balkonie ), to i po trzech, czterech dniach smakują wyśmienicie. Zalewę można zrobić "na gęsto" tak, aby wszystko stanowiło danie jednogarnkowe, czyli dopasować ilość zalewy do ilości śledzi lub tradycyjnie, wyławiać kawałki śledzi i tylko nimi się delektować. Wedle uznania można dodać pomidory z puszki.
śledzie w pomidorach
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 11
- Rejestracja: pt 29 sie, 2008 16:05
- Lokalizacja: Poznań
-
- Nowicjusz
- Posty: 11
- Rejestracja: pt 29 sie, 2008 16:05
- Lokalizacja: Poznań
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska