Talarki z kurczaka (bez mleka, jajek, glutenu)

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Talarki z kurczaka (bez mleka, jajek, glutenu)

Post autor: Agniesia »

Talarki z kurczaka (bez mleka, jajek, glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 2 gotowane piersi kurczaka
- kawałek piersi z indyka
- średnia cebula (niekoniecznie)
- bułka tarta (ew. bezglutenowa)
- sól
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:
Cebule obierz, pokrój w plasterki i usmaż na złoty kolor na oleju. Mięso i cebulę zmiksuj w malakserze albo skręć przez maszynkę jak na pasztet (raz przez sitko z normalnymi oczkami i drugi raz z drobnymi.) Masę posól do smaku. Z masy formuj kulki i rozgniataj na ręku na płaskie placuszki. Możesz obtoczyć kotlety w tartej bułce (bezglutenowej dla dzieci uczulonych na gluten). Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Dzieciom nieuczulonym na mleko do każdego kotleta można włożyć do środka odrobinę utartego żółtego sera. Do zrobienia tych kotletów możesz wykorzystać inne, wcześniej przetworzone, mięso.
Obrazek
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 187
Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
Lokalizacja: łódź

Post autor: Anna Mama Szymona »

Nie wiem czy dobrze rozumiem filety z kurzczaka ugotowane a kawałek piersi indyka surowy???
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Anna Mama Szymona pisze:Nie wiem czy dobrze rozumiem filety z kurzczaka ugotowane a kawałek piersi indyka surowy???
Dokładnie tak.
Obrazek
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

Muszę koniecznie wypróbować :)
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 187
Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
Lokalizacja: łódź

Post autor: Anna Mama Szymona »

Robiłam dla dziecka i bardzo mu smakowały
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

Agniesiu! Ja robię podobne talarki/kotleciki, a do każdego kotlecika dodajęodrobinę tartych, duszonych pieczarek. Pyszne polecam, szczególnie tym, którzy nie mogą tak ja sera ;)
PS Często tak zogospodarowuję mięsko z kurczaka rosołowego...bez skóry oczywiście.
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
ODPOWIEDZ