Talarki z kurczaka (bez mleka, jajek, glutenu)

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Talarki z kurczaka (bez mleka, jajek, glutenu)

Postprzez Agniesia » Cz 14 paź, 2004 08:31

Talarki z kurczaka (bez mleka, jajek, glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 2 gotowane piersi kurczaka
- kawałek piersi z indyka
- średnia cebula (niekoniecznie)
- bułka tarta (ew. bezglutenowa)
- sól
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:
Cebule obierz, pokrój w plasterki i usmaż na złoty kolor na oleju. Mięso i cebulę zmiksuj w malakserze albo skręć przez maszynkę jak na pasztet (raz przez sitko z normalnymi oczkami i drugi raz z drobnymi.) Masę posól do smaku. Z masy formuj kulki i rozgniataj na ręku na płaskie placuszki. Możesz obtoczyć kotlety w tartej bułce (bezglutenowej dla dzieci uczulonych na gluten). Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Dzieciom nieuczulonym na mleko do każdego kotleta można włożyć do środka odrobinę utartego żółtego sera. Do zrobienia tych kotletów możesz wykorzystać inne, wcześniej przetworzone, mięso.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Anna Mama Szymona » Pt 08 paź, 2010 11:23

Nie wiem czy dobrze rozumiem filety z kurzczaka ugotowane a kawałek piersi indyka surowy???
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Agniesia » So 09 paź, 2010 23:35

Anna Mama Szymona napisał(a):Nie wiem czy dobrze rozumiem filety z kurzczaka ugotowane a kawałek piersi indyka surowy???


Dokładnie tak.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kinga » Cz 14 paź, 2010 08:30

Muszę koniecznie wypróbować :)
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 492
Dołączył(a): Pn 14 mar, 2005 12:30
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Anna Mama Szymona » Cz 14 paź, 2010 10:57

Robiłam dla dziecka i bardzo mu smakowały
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez PUMA » Śr 01 gru, 2010 14:32

Agniesiu! Ja robię podobne talarki/kotleciki, a do każdego kotlecika dodajęodrobinę tartych, duszonych pieczarek. Pyszne polecam, szczególnie tym, którzy nie mogą tak ja sera ;)
PS Często tak zogospodarowuję mięsko z kurczaka rosołowego...bez skóry oczywiście.
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości