Kurczak a'la strogonow

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Kurczak a'la strogonow

Postprzez Athaya » Wt 25 maja, 2010 23:27

Na 3 - 4 osoby (zostanie na następny dzień dla 1 -2 osób w zależności, kto ile zje)


Sładniki:

- 4 piersi z kurczaka
- 5 cebul średniej wielkości
- 1 kg małych pieczarek
- płaska łyżka mąki ryżowej
- 2 -3 łyżki rosołu domowej roboty
- koncentrat pomidorowy bg ( ja używam tego z firmy OTMA)
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej ryżowy
- śmietana 30 m%.

Wykonanie:

Pokroić piesi z kurczaka w drobną kostkę. Od siebie polecam zrobić to, kiedy mięso jest w 3/4 zmrożone. Praca szybciej idzie i nie ma wpływu na smak potrawy. Mięso wrzucić do miski i doprawić pieprzem i i papryką ostrą wedle uznania. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pieczarki pokroić w talarki. Składniki gotowe więc można wrzucić do garnka mięso i surową cebulę jednocześnie. Dzięki temu zabiegowi kurczak będzie się "rozpływał w ustach" ;) Podsmażamy, aż mięso zbieleje. Dodajemy puszkę koncentratu tak, aby nadać trochę koloru. Wrzucamy pieczarki, ale nie pozwalamy by powstała woda odparowała. Dolewamy rosół. Zagęszczamy mąką ryżową według uznania. Zabielamy niewielką ilością śmietany i doprawiamy solą według uznania.
Podajemy z kaszą gryczaną.

Życzę smacznego!
Athaya
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 05 sty, 2010 22:59
Lokalizacja: Kalisz

Postprzez agotka_dzemik » Pn 01 lis, 2010 17:08

Robiłam go tylko lekko zmodyfikowałam nie dałam cebuli (nie mogę) i nie dodałam koncentratu bo zapomniałam i zamiast rosołu dolałam zwykłej wody. I powiem że polecam gorąco ponieważ jest przepyszne to danie jest. Nie mogę się oderwać i najbardziej smakuje mi prosto s garnka i to zimne rewelacja.
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 57
Dołączył(a): Wt 09 gru, 2008 10:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Postprzez konik1977 » Śr 13 lip, 2011 22:45

Ja proponuję taką modyfikację, zawsze robię to na oko (proszę upewnic się czy wszytkie skladniki są ok, mam bardzo krótkie doświadczenie w bezglutenowej kuchni znajoma ma synka chorego na celiakie :) )

3-4 male/srednie piersi kurczaka
1 papryka czerwona czasem też zielona
0,5kg pieczarek
3 cebule
2 śmietany pilos
kostka masla

Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pieczarki pokroić w talarki. Na patelnie, smażymy na koniec solimy i wyjmujemy. Piersi z kurczaka w drobną kostkę i na patelnię na końcu doprawiamy ostrą papryką i
dodajemy pokrojoną paprykę oraz wczesniej przygotowaną cebulę i pieczarki, smażymy chwilę a potem dusimy dodając stopniowo resztę masła(wedle uznania ja do calosci używam 1 kostkę) doprawiamy wszystko solą, pieprzem i "jarzynką"
na koniec dodajemy śmietany stopniowo i tyle ile trzeba(smak i ilość sosu) często też dla smaku, koloru dodaję troszkę koncentratu lub ketchupu

Ja podaję to z lanymi kluskami (mąka, jajka, mleko, woda, sól) choć nie robilem tego jeszcze z bezglutenowej ale myślę, że można.
Smacznego;)
konik1977
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): N 19 cze, 2011 11:30
Lokalizacja: Poznan

Postprzez Armando123 » Cz 04 kwi, 2013 21:34

dzieki za przepisy
Armando123
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 04 kwi, 2013 21:32
Lokalizacja: s miasta

Postprzez BeataS » Pt 05 kwi, 2013 10:05

Ja próbowałam lane na mące bezglutenowej - fuj!!!
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez Manga » Pt 05 kwi, 2013 13:38

Beata jakie fujjj wychodza przepyszne mój zjada aż mu się uszy trzęsą :D
tylko nei wiem czemu w przepisie wyżej jest podane mleko do lanych klusek :okulary:
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Postprzez BeataS » Pt 05 kwi, 2013 16:13

Manga!!!

Jak takie pychotki Ci wychodzą to dokładny przepis poproszę :)
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez Manga » Pt 05 kwi, 2013 20:02

ja robie lane kluski tak
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki mąki mieszanka makaronowo-pierogowo-naleśnikowa
- szczypta soli
mieszam dokładnie widelcem,konsystencja kogiel-mogiel
no i widelcem "leje" do gotującej się zupy lub wody

zawsze wychodzą małe drobne i przepyszne :)
a po dodaniu płynu do ciasta przeważnie są twarde (sprawdziłam :P )
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Postprzez brylant » Pt 22 lis, 2013 12:28

Czy w jakimś sklepie sieciowym typu tesco, real dostanę mąkę ryżową? Bo nigdy nie widziałam :(
brylant
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt 08 lut, 2013 15:24
Lokalizacja: Kowary

Postprzez uniaczek » Pt 22 lis, 2013 19:09

u nas jest w zwykłym Społem
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez kaczmi » N 24 lis, 2013 12:56

W Realu bez problemu
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 302
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron