Kurczak a'la strogonow
Moderator: Moderatorzy
Kurczak a'la strogonow
Na 3 - 4 osoby (zostanie na następny dzień dla 1 -2 osób w zależności, kto ile zje)
Sładniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 5 cebul średniej wielkości
- 1 kg małych pieczarek
- płaska łyżka mąki ryżowej
- 2 -3 łyżki rosołu domowej roboty
- koncentrat pomidorowy bg ( ja używam tego z firmy OTMA)
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej ryżowy
- śmietana 30 m%.
Wykonanie:
Pokroić piesi z kurczaka w drobną kostkę. Od siebie polecam zrobić to, kiedy mięso jest w 3/4 zmrożone. Praca szybciej idzie i nie ma wpływu na smak potrawy. Mięso wrzucić do miski i doprawić pieprzem i i papryką ostrą wedle uznania. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pieczarki pokroić w talarki. Składniki gotowe więc można wrzucić do garnka mięso i surową cebulę jednocześnie. Dzięki temu zabiegowi kurczak będzie się "rozpływał w ustach" Podsmażamy, aż mięso zbieleje. Dodajemy puszkę koncentratu tak, aby nadać trochę koloru. Wrzucamy pieczarki, ale nie pozwalamy by powstała woda odparowała. Dolewamy rosół. Zagęszczamy mąką ryżową według uznania. Zabielamy niewielką ilością śmietany i doprawiamy solą według uznania.
Podajemy z kaszą gryczaną.
Życzę smacznego!
Sładniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 5 cebul średniej wielkości
- 1 kg małych pieczarek
- płaska łyżka mąki ryżowej
- 2 -3 łyżki rosołu domowej roboty
- koncentrat pomidorowy bg ( ja używam tego z firmy OTMA)
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej ryżowy
- śmietana 30 m%.
Wykonanie:
Pokroić piesi z kurczaka w drobną kostkę. Od siebie polecam zrobić to, kiedy mięso jest w 3/4 zmrożone. Praca szybciej idzie i nie ma wpływu na smak potrawy. Mięso wrzucić do miski i doprawić pieprzem i i papryką ostrą wedle uznania. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pieczarki pokroić w talarki. Składniki gotowe więc można wrzucić do garnka mięso i surową cebulę jednocześnie. Dzięki temu zabiegowi kurczak będzie się "rozpływał w ustach" Podsmażamy, aż mięso zbieleje. Dodajemy puszkę koncentratu tak, aby nadać trochę koloru. Wrzucamy pieczarki, ale nie pozwalamy by powstała woda odparowała. Dolewamy rosół. Zagęszczamy mąką ryżową według uznania. Zabielamy niewielką ilością śmietany i doprawiamy solą według uznania.
Podajemy z kaszą gryczaną.
Życzę smacznego!
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
Ja proponuję taką modyfikację, zawsze robię to na oko (proszę upewnic się czy wszytkie skladniki są ok, mam bardzo krótkie doświadczenie w bezglutenowej kuchni znajoma ma synka chorego na celiakie )
3-4 male/srednie piersi kurczaka
1 papryka czerwona czasem też zielona
0,5kg pieczarek
3 cebule
2 śmietany pilos
kostka masla
Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pieczarki pokroić w talarki. Na patelnie, smażymy na koniec solimy i wyjmujemy. Piersi z kurczaka w drobną kostkę i na patelnię na końcu doprawiamy ostrą papryką i
dodajemy pokrojoną paprykę oraz wczesniej przygotowaną cebulę i pieczarki, smażymy chwilę a potem dusimy dodając stopniowo resztę masła(wedle uznania ja do calosci używam 1 kostkę) doprawiamy wszystko solą, pieprzem i "jarzynką"
na koniec dodajemy śmietany stopniowo i tyle ile trzeba(smak i ilość sosu) często też dla smaku, koloru dodaję troszkę koncentratu lub ketchupu
Ja podaję to z lanymi kluskami (mąka, jajka, mleko, woda, sól) choć nie robilem tego jeszcze z bezglutenowej ale myślę, że można.
Smacznego;)
3-4 male/srednie piersi kurczaka
1 papryka czerwona czasem też zielona
0,5kg pieczarek
3 cebule
2 śmietany pilos
kostka masla
Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pieczarki pokroić w talarki. Na patelnie, smażymy na koniec solimy i wyjmujemy. Piersi z kurczaka w drobną kostkę i na patelnię na końcu doprawiamy ostrą papryką i
dodajemy pokrojoną paprykę oraz wczesniej przygotowaną cebulę i pieczarki, smażymy chwilę a potem dusimy dodając stopniowo resztę masła(wedle uznania ja do calosci używam 1 kostkę) doprawiamy wszystko solą, pieprzem i "jarzynką"
na koniec dodajemy śmietany stopniowo i tyle ile trzeba(smak i ilość sosu) często też dla smaku, koloru dodaję troszkę koncentratu lub ketchupu
Ja podaję to z lanymi kluskami (mąka, jajka, mleko, woda, sól) choć nie robilem tego jeszcze z bezglutenowej ale myślę, że można.
Smacznego;)
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: czw 04 kwie, 2013 21:32
- Lokalizacja: s miasta
ja robie lane kluski tak
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki mąki mieszanka makaronowo-pierogowo-naleśnikowa
- szczypta soli
mieszam dokładnie widelcem,konsystencja kogiel-mogiel
no i widelcem "leje" do gotującej się zupy lub wody
zawsze wychodzą małe drobne i przepyszne
a po dodaniu płynu do ciasta przeważnie są twarde (sprawdziłam )
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki mąki mieszanka makaronowo-pierogowo-naleśnikowa
- szczypta soli
mieszam dokładnie widelcem,konsystencja kogiel-mogiel
no i widelcem "leje" do gotującej się zupy lub wody
zawsze wychodzą małe drobne i przepyszne
a po dodaniu płynu do ciasta przeważnie są twarde (sprawdziłam )