Biała kiełbasa bezglutenowa

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Biała kiełbasa bezglutenowa

Postprzez anutek69 » Cz 05 kwi, 2012 22:21

Witam, poniżej podaję prosty przepis na smaczną białą kiełbasę wyprodukowaną własnoręcznie.

SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa "od łopatki"

1/2 kg mięsa wołowego z odrobiną tłuszczyku

1 opakowanie jelit wołowych ( do kupienia np. w Tesco )

czosnek- jego ilość dopasowana indywidualnie

pieprz, sól, majeranek

Mięso mielimy, dodajemy przyprawy. W tym czasie moczymy przez 4 minuty jelita w ciepłej, ale nie w gorącej wodzie, by zmiękły. Napełniamy je mięsem tworząc kiełbaski, które należy ugotować. :)
W innej wersji można użyć mięsa kurzego.
Dieta BG od 09.02.2012r.
Obrazek
anutek69
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 72
Dołączył(a): N 12 lut, 2012 22:27
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez mJULKA » So 07 kwi, 2012 16:55

A mój przepis na taką kiełbaskę jest trochę inny ale kiełbaska też smaczna.
-2kg mięsa wieprzowego(może być łopatka)
-1kg udźca z indyka
-2szkl przegotowanej ciepłej wody(nie gorącej)
-sól,pieprz,czosnek do smaku
-jelita do nadziania
Mięso wieprzowe mielimy na sitku o mniejszych oczkach,a indycze na grubszym.Mieszamy oba mięsa wlewamy wodę i przyprawiamy.Wyrabiamy by wszystko się połączyło i nadziewamy w jelita.Gotujemy wodę w garnku a jak się zagotuje wyłączamy i wkładamy kiełbaski.Parzymy kiełbaski ok.20-25min.(woda z kiełbasą nie może się gotować bo kiełbasa będzie sucha i bez smaku).
mJULKA
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 129
Dołączył(a): Pn 27 wrz, 2010 12:30
Lokalizacja: podlaskie

Postprzez monisiak81 » Pt 01 mar, 2013 12:37

dziewczyny? chętnie bym skorzystała z przepisu (którejś z Was) na białą kiełbasę (bliżej świąt Wielkanocnych), ale??... jaką sól dajecie zwykłą miałką jodowaną, czy może tą do peklowania?...i tak mniej więcej ile tej soli?, ile Wam średnio wychodzi kiełbasek z takiej porcji mięsa?, i czy można ją zrobić np. 1 - 2 dni przed świętami? jak długo wytrzyma w lodówce? czy od razu po zrobieniu (uformowaniu) ją parzycie? ...
Szynkę (ładną różowiutką) mam już opracowaną (wg przepisu Maad'a :) ) , do kiełbasy się zabieram (chętnie bym zrobiła i taką zwykłą :( ale... na razie trochę strachu), a po odwiedzinach mojego sklepu mięsnego okazało się że do białej dodają błonnik pszenny więc na pewno w tym roku sklepowa odpada ;/
a na domiar wszystkiego zapowiedziałam wszystkim, że te święta będą u Nas :) więc wypadałoby mieć choć kilka kawałków białej kiełbaski :)
Będę Wam wdzięczna za odpowiedź :) pozdrawiam Monika
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez uniaczek » Pt 01 mar, 2013 21:21

Drodzy Forumowicze jestem pełna podziwu dla Waszej pracowitości..... Moim odkryciem sprzed 2 tygodni jest pierwsza biała kiełbasa, którą udało mi się spotkać w sklepie Koziegłowy z przekreślonym kłosem i dokładnym opisem (" spiżarnia bezglutenowa").
:D Kiełbasa biała drobiowa parzona wytworzona jest z ciemnego mięsa indyka oraz piersi kurczaka - jadłam dwukrotnie do żurku -smakuje nam wszystkim glutkom i bezglutkowi. Polecam serdecznie
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez monisiak81 » Wt 05 mar, 2013 10:26

podbijam swoje pytanie zamieszczone kilka dni temu.
Może po prostu ktokolwiek z Was orientuje się jak to jest z białą kiełbasą??
plis :D:D
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez gronkowiec » Wt 05 mar, 2013 10:36

Ja dodaję sól zwykłą. Jeżeli chodzi o parzenie, to ja jeżeli robię ją wcześniej to zamrażam i parzę przed podaniem lub jeden dzień wcześniej. Do wody, w której będzie się parzyła kiełbasa dodaję przyprawy - majeranek (dużo), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Ciężko jest wyliczyć ile porcji, bo to zależy od grubości i długości kiełbasek.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Postprzez EdwardV » Śr 06 mar, 2013 22:55

monisiak81 napisał(a):podbijam swoje pytanie

Mój prosty przepis na białą kiełbasę (robię z 1,5 lub 3,0 kg mięsa):
* 1,5, kg łopatki b/k
* 1,5 kg karkówki
* 1 łyżeczka soli (~5g)
* 1 łyżeczka pieprzu
* 4 ząbki czosnku polskiego
* 12 m jelit lub 1 opk (~16m)
Łopatkę kroję na małe kawałeczki lub mielę sitku 8 mm, a karkówkę 4 mm. Następnie mieszam oba mięsa dolewając ok. 1 szklanki wody, tak aby masa była kleista. Pod koniec dodaję sól roztartą z czosnkiem oraz pieprz, nieraz dodaję jeszcze majeranek. Odstawiam na 3-4 godziny do lodówki. W tym czasię smaże na patelni kotlecika oceniając ilość soli i pierzu (nie jestem zwolennikiem ich nadmiaru, kiełbaska nie jest też zbyt tłusta). Jeżeli smakuje to napełniam mięsem jelita. Wcześniej jelita płuczę w ciepłej wodzie, trzeba uważać aby nie dostały się pęcherze powietrza. Gotową kiełbasę osuszam chwilę na powietrzu a następnie część gotuję a resztę wkładam do zamrażalnika. W zamrażalniku przechowuję ok. miesiąca. Ilość porcji kiełbasek zależy od długości jaką ustalamy sobie operując maszynką. Jeżeli jelita zostaną to również wkładam do zamrażalnika i zużywam do kiełbaski domowej wędzonej. Sól warzona lub kamienna, nigdy nie używam soli peklo (saletry)! Smacznego! :)
EdwardV
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 51
Dołączył(a): Pt 11 sty, 2013 20:06
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez monisiak81 » Cz 07 mar, 2013 14:44

:D:D:D
Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi/ odpowiedzi / przepisy :)
bardzo mi to ułatwiło sprawę :):):) więc na święta mam nadzieję, skuszę się na własną białą kiełbaskę.
W tym czasię smaże na patelni kotlecika oceniając ilość soli i pierzu

dobry sposób :), ja teraz nie mogę surowego mięsa i zawsze choćby z mielonymi czekam na męża bo on z kolei zajada się takowym :) - będę mogła sama sobie z tym pordzić :)
serio :) wielkie wielkie Dzięki.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Anna Mama Szymona » Wt 12 mar, 2013 17:33

http://www.youtube.com/watch?v=u0OngxE2qT4 to prosty sposób na kiełbaskę i nie potrzeba używać jelit :)
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Frezja » Wt 12 mar, 2013 18:05

Anno czy robiłaś już kiełbaskę z tego przepisu co zaproponowałaś bo ja się nie mogę jakoś odważyć choć wiele razy go przeglądałam.
Mam chorego syna na celiakię
Obrazek
Frezja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr 14 lis, 2012 13:03
Lokalizacja: Wiśniowa Góra

Postprzez Magdula82 » Śr 13 mar, 2013 18:59

też jestem ciekawa tego przepisu.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Anna Mama Szymona » Pt 15 mar, 2013 19:42

Robiłam w wersji wołowej bardzo dobra tylko nie jest taka miękka jak biała bo nie miała tłuszczu ale na kanapki bardzo dobra:)
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Anna Mama Szymona » Pt 15 mar, 2013 19:45

A dokładnie to robiłam z tego przepisu http://www.youtube.com/watch?v=lQFGYmx3YjA
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez Frezja » So 16 mar, 2013 20:10

Ja się zmobilizowałam i przed świętami postanowiłam zrobić na próbę tą białą kiełbaskę.Robiłam z połowy porcji,wyszły mi trzy nieduże kawałki smak, mnie zaskoczył, uważam że jest rewelacyjna.Rozważam taką ewentualność żeby na święta dla całej rodziny przygotować taką kiełbaskę.
Mam chorego syna na celiakię
Obrazek
Frezja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr 14 lis, 2012 13:03
Lokalizacja: Wiśniowa Góra

Postprzez monisiak81 » Pn 18 mar, 2013 16:51

jeszcze jedno (ostatnie) pytanko?, bo mam już mięsko :) kupiłam też jelita :) i jutro zabieram się za "próbną" kiełbaskę. z tym że jelita tylko moczycie?.. bo ja gdzieś czytałam, tylko nie wiem gdzie, że powinno je się wywinąć na drugą stronę? czy to prawda?, że cośtam pod kranem i się wywijają...?
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości