Własne wyroby

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: Własne wyroby

Postprzez bartek.drozd » Cz 02 cze, 2016 09:39

Produkcja nieważne czego ale własnej produkcji jest dla nas najlepsza opcja bo to mamy wtedy wiemy co wrzucamy do naszego organizmu, więc chyba dobrze jak sądzicie? może czasem to nie łatwe jak zjedzenie bułki ale damy radę przecież.

wędliny samemu tez można przygotować , jak i desery i inne rzeczy ale troszkę pojęcia trzeba mieć i czasu.
Obrazek
bartek.drozd
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pn 16 maja, 2016 23:50

Re: Własne wyroby

Postprzez mama czworga » Wt 14 cze, 2016 11:26

Oooo wątek dla mnie - właśnie tego szukałam . Z racji życia na wsi i dostępu do jajek od szczęśliwych kur i mięsa już od tych mniej szczęśliwych postanowiliśmy ze skoro wiemy na czym stoimy to będziemy robic wszystko co się da dla naszego Celiaka -SAMI ! . Zakupilam szynkowar , wedzarnia w planach (zdazylo się mi wedzic u sąsiadki ale raczkuje w temacie) . Ciasta i ciasteczka własne , z racji stada własnych krow mleko i smietana tez swoja wiec wszytsko jakby przyjazne dla Celiaka ale szukam przepisów na własne wyroby wędliniarskie i z szynkowara (hurtowa ilość z Dary Natury już przyszla wiec można zaczynać) lece czytac wątek i nie ukrywam ze milo by było znaleźć jakies przepisiki na dziecięce kubki smakowe
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 138
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Re: Własne wyroby

Postprzez monisiak81 » Wt 14 cze, 2016 12:07

mama czworga
jeśli chodzi Ci o wędlinkę "różową" domowej roboty, to ja mogę się pochwalić - dość często swego czasu robiłam tą ze strony 4 (własne wyroby) tj. szynkę kulkę peklowankę - schodziła - w tempie zastraszającym.
czasem dla mojego małego robię drobiową "mielonkę" z tego przepisu http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2 ... owara.html , tylko tu przyznaję szczerze albo robię coś źle, albo za mało ściskam - czasem kruszy mi się ta szyneczka, ale mój 3 latek chętnie ją wcina.
A ostatnio robiłam taką zwykłą najzwyklejszą mielonkę wieprzową - ze zmielonego mięsa szynki wieprzowej (bo nam się chciało) to mięsko mały jadł pod warunkiem że miała ta mielonka nałożona łyżeczką galaretkę, która wytwarza się w trakcie robienia.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Własne wyroby

Postprzez monisiak81 » Wt 14 cze, 2016 12:19

próbowałam dodać fotki, zmniejszyłam je w paint(cie) ale cały czas wyskakuje mi
"przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki" - więc nie wiem jak dodać :(
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Własne wyroby

Postprzez mama czworga » Cz 16 cze, 2016 07:38

monisia dziekuje
Jade dziś po miesko i będę probowac . Zastanawiam się jak z bezglutenowoscia przypraw/saletry/peklo soli można ? Przyprawy mam te jednorodne z Dary natury i mam mieszanke do peklowania ale tam bez soli itd. czyste przyprawy . Zdradzicie co uzywacie ? i jakich firm?
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 138
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Re: Własne wyroby

Postprzez monisiak81 » Cz 16 cze, 2016 09:15

Wiesz co, ja używam peklosoli Prymat - bo jest ogólnodostępna, (gdzieś kiedyś było że przyprawy Prymatu były badane.. - trochę z przymrużeniem oka na to patrzę...)
przyprawy też używam albo Dar Natury, albo Herbes, sól ogólnie rzecz biorąc to albo morską niejodowaną, albo kamienną niejodowaną (do przetworów), staram się nie używać zwykłej soli miałkiej - tzw. ważonej, a jeśli chodzi ogólnie o peklowanie - to można też mieszać sól + saletrę... gdzieś to miałam, jak znajdę to Ci prześlę, a tymczasem podsyłam stronę z jakiej korzystałam na początku "zabaw z peklowaniem" http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabe ... ia-mokrego
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Własne wyroby

Postprzez monisiak81 » Cz 16 cze, 2016 09:18

monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Własne wyroby

Postprzez mama czworga » N 19 cze, 2016 23:19

o dzięki
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 138
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Poprzednia strona

Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość