Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym

Postprzez noodle » Pn 11 lut, 2013 18:22

Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym

Co potrzebujemy?
(porcja na 2 osoby, a brzuchy pękały)
250 g krewetek koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 22%)
1 paczka ryżu
1/4 kostki masła
sól, pieprz

Opcjonalnie (do sosu czosnkowego)
majonez bezglutenowy
2 ząbki czosnku

Jak przygotować to danie?

Krewetki wysypujemy na durszlak. Jeśli mamy chwilkę czasu, zostawiamy je na naczyniu aż same się rozmrożą (jeśli chcemy je od razu rozmrozić to zalewamy je zimną wodą, a potem przelewamy dwa razy wrzącą wodą, ja jednak wolę tą bardziej naturalną formę odmrożenia). Kiedy krewetki już odtajały przelewamy je zimną wodą. Potem raz przelewamy je wrzątkiem i sprawdzamy, czy wszystkie krewetki się odłączyły od siebie.

Następnie kroimy ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztapiamy masło. Podsmażamy czosnek aż zacznie pięknie pachnieć.

Wstawiamy ryż, by ugotował się, kiedy nasze krewetki będą gotowe.

Na podsmażony czosnek wrzucamy krewetki i smażymy je około 4-5 minut, by były już miękkie, ale nie za długo, bo staną się „gumowe”. W międzyczasie, kiedy nasze krewetki są na patelni, musimy sparzyć dwa pomidory, by pozbawić je skórki. Wycinamy też pestki i twarde elementy pomidora. Potem kroimy pomidorki w kostkę i wrzucamy na patelnię do krewetek.

Kiedy nasze krewetki i pomidory się troszkę podgotują dokładamy śmietanę. Ja dodałam 2 łyżki, ale to dodajemy na oko. Musimy zobaczyć, kiedy konsystencja sosu nam będzie odpowiadała.
Dodajemy soli, pieprzu do smaku.

Ugotowany ryż wsypujemy do miski, a do niej dodajemy nasze krewetki. Wszystko mieszamy razem, by składniki się dobrze połączyły.

Do krewetek możemy przygotować też sos czosnkowy, według przepisu dostępnego tutaj! Wtedy nasze krewetki będą jeszcze bardziej czosnkowe i wyraziste.

Smacznego!

Zapraszam na bloga: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/02/11/ ... ietanowym/
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez idealna81 » Śr 10 kwi, 2013 21:02

Gdzie można kupić majonez bezglutenowy ????
Avatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 30 paź, 2009 00:34
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez noodle » Śr 10 kwi, 2013 22:29

idealna81 napisał(a):Gdzie można kupić majonez bezglutenowy ????

Majonez bezglutenowy to np. Hellmann's :)

Dostałam informację od producenta:
* majonez Hellmanns Babuni 225ml, 375ml, 650ml
* majonez Hellmanns Original 225ml, 375ml, 650ml
* majonez Hellmanns Light 225ml, 375ml
* majonez Hellmanns Oliwkowy 225ml
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez idealna81 » Cz 11 kwi, 2013 09:29

Nodle - bardzo dziękuje za informacje dotycząca majonezu :*

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy frytki w faswodach są bezpieczne ?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Cz 11 kwi, 2013 09:32 przez idealna81, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 30 paź, 2009 00:34
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez noodle » Cz 11 kwi, 2013 19:01

idealna81 napisał(a):Nodle - bardzo dziękuje za informacje dotycząca majonezu :*

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy frytki w faswodach są bezpieczne ?

Pozdrawiam


Nie ma za co :)
Frytki w McDonald są podobno bezpieczne. Jem je i nic mi nigdy nie było. Raz zaryzykowałam i zjadłam frytki w Burger Kingu i nic mi nie było.

Zapraszam na mojego bloga, tam masz info o McDonaldzie :) i o frytkach Aviko. W zakładce 'od producenta'.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez idealna81 » Cz 11 kwi, 2013 22:03

noodle napisał(a):
idealna81 napisał(a):Nodle - bardzo dziękuje za informacje dotycząca majonezu :*

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy frytki w faswodach są bezpieczne ?

Pozdrawiam


Nie ma za co :)
Frytki w McDonald są podobno bezpieczne. Jem je i nic mi nigdy nie było. Raz zaryzykowałam i zjadłam frytki w Burger Kingu i nic mi nie było.

Zapraszam na mojego bloga, tam masz info o McDonaldzie :) i o frytkach Aviko. W zakładce 'od producenta'.


Dziękuje bardzo za odpowiedz - na pewno zajrzę na bloga.
Nie radzę sobie już z tą CELIAKIA,ale postanowiłam....,że nie dam się jej i dlatego zadaje ostatnio dużo pytań :)
Avatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 30 paź, 2009 00:34
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez wieczorynka » Pt 12 kwi, 2013 12:34

Frytki w mc donald są ok ale na te wszystkie budki trzeba uważać, bo często na tym samym oleju robią jeszcze coś np skrzydełka w panierce i wtedy nieee:}
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez idealna81 » Pt 12 kwi, 2013 15:38

Wieczorynka - dziękuje bardzo za informacje , będę na to zwracać uwagę.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 30 paź, 2009 00:34
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez noodle » Pt 12 kwi, 2013 15:57

idealna81, od tego jest forum i Stowarzyszenie, by znaleźć wsparcie w trudnych chwilach :)
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez idealna81 » Pt 12 kwi, 2013 16:39

noodle - dziękuje bardzo za miłe słowa.Bo kompletnie sobie nie radze z ta Celiakią ,ale dzięki ludziom i forum może chociaż ja troszkę polubię...?

Dziś byłam na zakupach w TESCO dzięki informacją zawartych i na forum i na Twoim blogu zakupiłam kilka produktów firmy FROSTA, kilka produktów z Mlekovity oraz Ramy i jestem z tego powodu zadowolona - nie powiem ,ze to były szybkie zakupy ,ale udane w 100%

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 30 paź, 2009 00:34
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez Agniesia » Wt 16 kwi, 2013 20:32

Bardzo proszę trzymajcie się tematu głównego. Dział kuchnia przeznaczony jest wyłącznie na przepisy.
Temat o frytkach był już nie raz poruszany na forum. Zawsze można skorzystać z funkcji "szukaj"

Pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Krewetki z boczkiem i czosnkiem

Postprzez noodle » So 04 maja, 2013 16:47

Ostatnio przedstawiałam Wam przepis na krewetki z pomidorami i czosnkiem. Dziś chciałabym pokazać Wam zmodyfikowaną wersję tego przepisu. Będą to krewetki z boczkiem, czosnkiem i pomidorami.

Co potrzebujemy?

450 g krewetek z ogonkami
6 ząbków czosnku
4 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 30 %)
1/2 kostki masła
20 dag boczku wędzonego
sól, pieprz

Jak przygotować krewetki?

Krewetki rozmrażamy i ściągamy z nich ogonki, które odkładamy na talerzyk. Na suchej i rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek. Gdyby się przypalał można dodać troszkę masła.

Kiedy już się podsmaży zdejmujemy go z patelni. Na tej samej rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy wspomniane ogonki z krewetek (przez około 5 min.). Potem zdejmujemy je z patelni tak, by zostało na niej jak najwięcej tłuszczu.

Na tym tłuszczu podsmażamy krewetki. Kiedy będą już miękkie wyjmujemy je i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Krótko go podsmażamy, dodajemy pomidory bez skórek i pestek (sparzone wrzątkiem, jak we wcześniejszym przepisie na krewetki).

Dodajemy później boczek, krewetki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!


PS
Po szczegóły zapraszam jak zwykle na bloga :)
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Krewetki z boczkiem i czosnkiem

Postprzez noodle » So 04 maja, 2013 16:48

Przepis dodał się podwójnie ;) Przepraszam za zamieszanie.
Ostatnio edytowano So 04 maja, 2013 16:50 przez noodle, łącznie edytowano 2 razy
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez brylant » Pn 02 wrz, 2013 15:21

Zawsze się boję robić krewetki :) Ale przepis apetyczny.
brylant
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt 08 lut, 2013 15:24
Lokalizacja: Kowary

Postprzez noodle » Pn 02 wrz, 2013 18:42

brylant, nie ma czego się bać. Krewetki są pyszne!
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Następna strona

Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość