Swojska kiełbasa

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Swojska kiełbasa

Postprzez wioleta1991 » So 11 maja, 2013 11:49

Witam,
związku z tym, że w moim mieście nie mam możliwości zakupu żywności bezglutenowych :( wpadłam na pomysł aby kupić od gospodarza pół świniaczka :) hmmm no i tu jest problem czy mogę jeść takie mięso i jak je przerobić na kiełbaskę.. w internecie jest sporo przepisów , ale na białą... a i dodam jeszcze że chce to miesko zmieszac z indyczym miesem.. czekam na propozycje ipomysly
wioleta1991
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): So 11 maja, 2013 11:41
Lokalizacja: brodnica

Postprzez justynapawlowska155 » So 11 maja, 2013 22:26

wioleta1991 napisał(a):dodam jeszcze że chce to miesko zmieszac z indyczym miesem
na kiełbaski to ja robie z wieprzowym tzn mąż używa do przyprawienia mięsa na kiełbase tylko soli pieprzu i czosnek zmiksowany w niewielkiej ilości wody mięso wieprzowe miele przez siatką z bardzo wielkimi oczkami wołowe przez srednią dodaje przyprawy nabijam i do wędzarni na około 1,5 godziny to zależy od pogody potem parze we wrzątku kilka minut nie gotuje i jest super .ewentualnie robie szynkę ale musi się marnować 2 tgodnie i przy parzeniu trzeba mieć wprawe by nie była zbyt sucha ,boczuś nacierasz tylko solą ewentualmie z czosnkiem jak lubisz leżu całą noc następnie wędzisz potem moczysz we wrzątku nie gotujesz do miękości
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 78
Dołączył(a): Pn 04 lut, 2013 19:27
Lokalizacja: kielce

Postprzez EdwardV » N 19 maja, 2013 22:18

justynapawlowska155 napisał(a): i do wędzarni na około 1,5 godziny


Przepisy na kiełbaskę mam, ale pozostaje jeszcze wędzenie: w jakiej wędzarni? znalazłem taką wędzarnię domową za przystępną cenę. Szukam opinii na jej temat. W sklepie nie uzyskałem niestety zadawalającej odpowiedzi.

http://www.mdo.pl/158,153,1,MID=5&P=1.html
http://grillcenter.pl/product-pol-633-W ... zarna.html
EdwardV
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 51
Dołączył(a): Pt 11 sty, 2013 20:06
Lokalizacja: lubuskie


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości