ryba byle świeża

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ryba byle świeża

Postprzez julia.maczus » Śr 19 lut, 2014 14:58

Witam ! odkąd jestem na diecie bezglutenowej ogólnie zaczęłam się zdrowiej odżywiać bo siłą rzeczy musiałam zacząć interesować się składem produktów żywieniowych..Uczę się ciągle gotować bez glutenu, uwielbiam panierkę z mąki kukurydzianej szczególnie dla ryb. Mam tylko problem jaką rybę najlepiej wybrać by była zdrowa no i gdzie ją kupić by mieć pewność, że będzie świeża. Ma ktoś jakieś pomysły?
julia.maczus
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr 19 lut, 2014 14:51

Re: ryba byle świeża

Postprzez basiag » Śr 19 lut, 2014 17:57

julia.maczus napisał(a):Witam ! odkąd jestem na diecie bezglutenowej ogólnie zaczęłam się zdrowiej odżywiać bo siłą rzeczy musiałam zacząć interesować się składem produktów żywieniowych..Uczę się ciągle gotować bez glutenu, uwielbiam panierkę z mąki kukurydzianej szczególnie dla ryb. Mam tylko problem jaką rybę najlepiej wybrać by była zdrowa no i gdzie ją kupić by mieć pewność, że będzie świeża. Ma ktoś jakieś pomysły?


Najlepiej w takim sklepie typowo rybnym, lub w jakiejs małej hurtowni rybnej, nieraz mają nawet świeże przywiezione znad morza, ja w takiej się zaopatruje, zawsze rybki są świerze i pyszne, te ktore sa mrożone to prawie wcale lodu nie maja a nieraz to tego lodu na rybach ze szok :!:
Ja kupuję ryby, sola, morszczuk, mintaj, łosoś, dorsz filety, pstrąg świezy patroszony, w puszkach to tuńczyka , od wielkich okazji to kupuje halibuta, karpia, flądre
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 379
Dołączył(a): Śr 22 sty, 2014 19:59
Lokalizacja: Polkowice

Re: ryba byle świeża

Postprzez julia.maczus » Cz 20 lut, 2014 09:58

Dzięki za rady, ta hurtownia to dobry pomysł ale nie mogę znaleźć żadnej w mojej okolicy w internecie:( Znalazłam za to stronkę, na której można zamówić ryby i dostarczają niby dzień po połowie prosto od hodowcy..co o tym myślicie?
julia.maczus
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr 19 lut, 2014 14:51

Re: ryba byle świeża

Postprzez Anula80 » Cz 20 lut, 2014 10:49

Jeżeli dotrą świeże, to ok. Ale pewności nie ma, niestety
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3660
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: ryba byle świeża

Postprzez julia.maczus » Cz 20 lut, 2014 11:46

No właśnie jest napisane, że dają gwarancję świeżości, to ta stronka http://dobreryby.pl poszukam jakiś opinii w internecie bo to w sumie wygodna opcja. A jeszcze pytanko co do chleba, wiem, że to osobny wątek ale jak już piszę to spytam. Pieczecie sami czy kupujecie? Nie smakuje mi ten odgrzewany na parze i jest drogi. Myślę czy nie kupić wypiekacza do chleba
julia.maczus
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr 19 lut, 2014 14:51

Re: ryba byle świeża

Postprzez Anula80 » Cz 20 lut, 2014 12:10

Ja raczej piekę, ale maszyny do pieczenia nie mam. Na wszelki wypadek zawsze mam kilka bułek i kromek zamrożonych. Od czasu do czasu kupuję pieczywo u Jarzębińskich, ale nie pasuje mi skrobia pszenna w składzie. Nie kupuję mąk ze skrobią pszenną, chociaż słodycze czasami tak
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3660
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: ryba byle świeża

Postprzez BarbaraO » Cz 10 kwi, 2014 09:32

angorka napisał(a):zwracaj uwagę na oczy ryby - jeśli są błyszczące to jest świeża :)


Dokładnie, jesli zaś świeci się jedynie skóra odpuść sobie:)
BarbaraO
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr 26 mar, 2014 22:39

Re: ryba byle świeża

Postprzez Adrian » So 12 kwi, 2014 17:29

julia.maczus napisał(a):Witam ! odkąd jestem na diecie bezglutenowej ogólnie zaczęłam się zdrowiej odżywiać bo siłą rzeczy musiałam zacząć interesować się składem produktów żywieniowych..Uczę się ciągle gotować bez glutenu, uwielbiam panierkę z mąki kukurydzianej szczególnie dla ryb. Mam tylko problem jaką rybę najlepiej wybrać by była zdrowa no i gdzie ją kupić by mieć pewność, że będzie świeża. Ma ktoś jakieś pomysły?



Najlepszy jest pstrąg, łosoś, dobre są też ryby wędzone (np. makrela) mają dużo kwasów Omega-3.
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1009
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: ryba byle świeża

Postprzez Leeloo » So 12 kwi, 2014 20:25

najzdrowsze są: łosoś norweski i śledź. Królowie. ale bez obróbek, tony soli i octu. najlepiej kupić surowe i zrobić po swojemu.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7034
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: ryba byle świeża

Postprzez Paulinaaa » Pt 05 wrz, 2014 12:40

Jestem w szoku i nie wiem, co o tym myśleć... Chciałam zrobić dziś łososia na obiad, przypomniało mi się, że jakiś czas temu brat kupił mrożonego z Seafood 4you. Z przyzwyczajenia odwracam opakowanie a tam info, ze w zakładzie wykorzystywana jest pszenica(gluten)... Nawet jak odmrożę rybę i dokładnie opłukam to i tak lepiej nie jeść? :( a co z innymi mrożonymi rybami w sklepach rybnych albo marketach? Nie wpadłam jeszcze na to, że ryby nieprzetworzone mogą zawierać gluten... (chociaż już powoli nic mnie nie dziwi... wczoraj chciałam kupić sól morską Sante --> na opakowaniu info, ze może zawierać gluten). :zdziw:
Paulinaaa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 87
Dołączył(a): N 01 cze, 2014 22:48

Re: ryba byle świeża

Postprzez kaczmi » Pt 05 wrz, 2014 15:50

Natknąłem się już na mrożonej rybie, w składzie woda i filet, a oprócz tego dopisek o możliwym glutenie, były to bodajże filety z morszczuka...
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 302
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: ryba byle świeża

Postprzez Adrian » Pn 08 wrz, 2014 15:44

Ja się jeszcze nie spotkałem z tym, żeby w rybie mrożonej był gluten. Ja kupuje mrożone ryby w biedronce w paczkach one są na pewno dobre.
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1009
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: ryba byle świeża

Postprzez arti » So 25 paź, 2014 20:29

Po skrzelach też widać , chociaż całkiem świeżą ciężko dostać. W okresach wiosna / jesień dobrze się kupuje z racji temperatur.
Ryby hodowlane to tak trochę bym odradzał. Nie zapominajmy też o rybach słodkowodnych , zawierają bardzo dużo maro i mikro składników , bywają bardzo smaczne.
Zamiast pstrąga polecam spróbować sieję , bardzo dobre są kotlety z ryb słodkowodnych np. ze szczupaka , zupa rybna ,smażony sandacz , duży leszcz gotowany na parze z warzywami , okonie z koperkiem w brzuszku + posiekany czosnek i odrobina soli zawinięte w folię aluminiową i do piekarnika...mmm
Każdą rybkę trzeba wiedzieć jak można zrobić ,jak sprawić , w jaki sposób podać...
Zasady przy kupnie są dwie:
1 Ryba musi być świerza , stara traci smak i śmierdzi
2 Dobrze było by wiedzieć z jakiego zbiornika wodnego dany gatunek pochodzi i trzeba patrzeć w jakim okresie zakup ( to kryterium chyba tylko dla wtajemniczonych :D , nie wszystkie rybki w mule żyjące są mułowate w smaku )

Jeżeli ktoś potrzebuje rady na temat , myślę że mogę coś tam podpowiedzieć ;)
arti
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 97
Dołączył(a): Pn 14 kwi, 2014 19:20

Re: ryba byle świeża

Postprzez Adrian » Pt 31 paź, 2014 18:24

Ja się zatrułem niedawno rybą wędzoną...myślałem, że jest świeża... a potem silne wymioty przez całą noc i następny dzień...
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1009
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: ryba byle świeża

Postprzez Leeloo » Pt 31 paź, 2014 18:37

a gdzie ją kupiłeś?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7034
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Następna strona

Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość