Sos :)

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Sos :)

Postprzez emil_em » Wt 13 sty, 2015 12:47

Witam,
nie wiem w jakim dziale to umiescic to umiescilem tutaj :)
czy moze ktos mi poradzic jaka maka zageszczac sos aby byl ciagle gesty.
Poniewaz zageszczamy maka Schara na poczatku jest super fajny jak z normalnej maki gesty a pozniej robi sie jak zupa.
Czy mozecie mi poradzic czym zagescic aby ciagle byl taki fajny gesty jak normalny :)
Bede wdzieczny.
Pozdrawiam
emil_em
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 06 sty, 2015 22:19

Re: Sos :)

Postprzez Anula80 » Wt 13 sty, 2015 15:55

Polecam skrobię ziemniaczaną
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3660
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Sos :)

Postprzez Leeloo » Wt 13 sty, 2015 17:08

Tapioka, amarantus ekspandowany, kleik ryzowy
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7034
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Sos :)

Postprzez helenae1 » Pn 02 mar, 2015 16:03

Ja nie polecam mąki ziemniaczanej, bo zamiast sosu wychodzi coś na kształt kisielu...
a nawet krochmalu (raz przesadziłam z ilością i łyżka stała :zly2: ).
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mieszanie różnych mąk bezglutenowych,
np. tak jak przedmówca napisał amarantus, mąka ryżowa, tapioka.
Ja dodałabym do tego mąkę kukurydzianą i gryczaną (ale uwaga - każda ma inny smak).

Jeśli chodzi o efekt "idealny", taki jak zagęszczanie mąką glutenową (przepraszam tu za to słowo :diabelek: ),
to najlepiej mi pasuje "Ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej" firmy Bezgluten,
przy czym uwaga dla alergików, nie celiaków - zawiera mąkę z pszenicy modyfikowanej bezglutenowej.
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Sos :)

Postprzez Anula80 » Pn 02 mar, 2015 16:12

Mąkę czy skrobię?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3660
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Sos :)

Postprzez helenae1 » Śr 04 mar, 2015 14:45

Racja, zawiera skrobię pszenną między innymi...
Ale jak dla mnie jest to rewelacyjny produkt.
Używałam go już do chleba, naleśników, pączków, ciasta i sosów i wszystko wychodzi dobre :)

Skład od producenta:
skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu. Wartość odżywcza w 100 g produktu wartość energetyczna 1484,98 kJ / 354,92 kcal: białko 0,58 g węglowodany 85,90 g, tłuszcz 1,00 g
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość