Panierki bezglutenowe

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Panierki bezglutenowe

Postprzez helenae1 » Śr 11 lut, 2015 11:39

Panierki - bez nich nie wyobrażamy sobie niektórych dań,
zwłaszcza mięsnych i rybnych, ale przecież i warzywa panierujemy...
Dlaczego my, bezglutenowcy, mielibyśmy z nich rezygnować?
Mam kilka sprawdzonych już pomysłów, ale chętnie wypróbuję i wasze :P
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Panierki bezglutenowe

Postprzez helenae1 » Śr 11 lut, 2015 11:49

Panierka 1:
bułka tarta bezglutenowa (np. firmy Balviten),
płatki kukurydziane bezglutenowe firmy Nestle.
Jajka (1-2, zależy od ilości panierowanej potrawy),
3 łyżki mleka lub mleka sojowego, sól, pieprz - do smaku, majeranek.
Jajka trzeba rozbić z przyprawami i dodać mleko, wymieszać,
bułkę tartą wymieszać z rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Idealne np. do nuggetsów z piersi kurczaka.
Smacznego!
:053:
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Panierki bezglutenowe

Postprzez helenae1 » Pn 23 lut, 2015 16:44

Skoro tak, to proszę bardzo :)

Panierka 2:
bułka tarta bezglutenowa (np. firmy Balviten),
ziarna sezamu - 4 łyżki
siemię lniane - może być tarte lub w ziarenkach - 1 łyżka
Jajka (1-2, zależy od ilości panierowanej potrawy),
3 łyżki mleka lub mleka sojowego, sól, pieprz - do smaku, majeranek.
Dla odważnych - szczypta chili ;-).
Jajka trzeba rozbić z przyprawami i dodać mleko, wymieszać,
bułkę tartą wymieszać ziarnami sezamu i siemieniem lnianym.
Podkreśla smak mięsa i niektórych warzyw, np. cukinii czy bakłażana :-)
Smacznego!
:053:
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: Panierki bezglutenowe

Postprzez helenae1 » Pn 02 mar, 2015 15:56

Panierka 3:
(stosuję ją do białych ryb)

Składniki:
bułka tarta bezglutenowa (np. firmy Balviten),
Jajka (1-2, zależy od ilości panierowanej potrawy),
1/4 do 1/2 szklanki mleka lub mleka sojowego, sól, pieprz - do smaku, majeranek,
ewentualnie przyprawa do ryb (pod warunkiem, że bezglutenowa...).

Jajka trzeba rozbić z przyprawami i dodać mleko, wymieszać,
następnie wsypać do masy bułkę tartą i wymieszać tworząc lekko lejące się "ciasto".
Póki jeszcze jest płynna, zamoczyć w panierce kawałki fileta z obu stron i od razu smażyć.
Wychodzi coś w rodzaju "ryby w cieście".
Jeśli panierka zgęstnieje, wystarczy dodać odrobinę mleka, ciągle mieszając.
Smacznego!
:053:
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości