Pieczony pstrąg w maśle chilli

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Pieczony pstrąg w maśle chilli

Postprzez Leeloo » Pt 06 mar, 2015 21:55

Składniki, 2 lub 4 porcje:

• 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
• 400 g (1 paczka) mrożonej mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, marchewki) -
w sezonie oczywiście polecam świeże warzywa
• sól, pieprz, cytryna, czosnek, rozmaryn, oliwa

Masło chili: 40 g masła, papryczka chili, natka pietruszki, czosnek, sól i pieprz
Do podania: 100 g ryżu


Przygotowanie:

1. Warzywa rozmrozić i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem.
2. Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.
3. Rozmrożone warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy extra vergine i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
4. W miseczce roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa, zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania.
5. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe).
6. Podawać np. z ugotowanym ryżem. Resztę masła chili polać po rybach i po ryżu


źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoc ... zepis.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7034
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Pieczony pstrąg w maśle chilli

Postprzez basiag » N 08 mar, 2015 18:38

Mmmmm palce lizac, pomysl na obiad jak znalazl, dzieki Leeloo ;)
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 379
Dołączył(a): Śr 22 sty, 2014 19:59
Lokalizacja: Polkowice

Re: Pieczony pstrąg w maśle chilli

Postprzez Leeloo » N 08 mar, 2015 19:00

na zdrówko :D
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7034
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość