Składniki:
500 g mięsa schabowego
1 duża cebula
3 łyżki stołowe oleju
kminek mielony
300 g cukinii
1 ząbek czosnku
pomidory z puszki (425 ml)
sól, pieprz
1 garść posiekanej pietruszki
200 g fety
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić na wąskie kawałki a cebule pokroić w piórka.
2. Mięso i cebule wymieszac z 2 łyżkami oleju i 1 łyżeczka kminku.
3. Rozgrzać patelnie i obsmażyć mięso z cebula ok 5 minut.
4. Cukinie pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki, czosnek posiekać.
5. Mięso przełożyć do naczynia a na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju.
6. Podsmażyć cukinie z czosnkiem.
7. Następnie dodać pomidory i poddusić.
8. Doprawić sola i pieprzem ( można dodać suszone zioła).
9. Dodać mięso do sosu i chwilkę poddusić (aż mięso bedzie miękkie).
10. Na koniec dodać pokruszoną fetę oraz posiekana pietruszkę.
Podawać z ryżem albo bagietka.
PS. Jeśli chcecie możecie użyć innego rodzaju mięsa np. drobiowego
źródło:
https://www.facebook.com/gotujzdzoanna/ ... 60707146:0
Schabowa patelnia z cukinią i fetą
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 24 sie, 2015 15:55
Re: Schabowa patelnia z cukinią i fetą
Cukinia, feta i schab. Trzy najlepsze rzeczy na świecie połączone w jednym daniu? Biorę w ciemno.