Sajgonki bolońskie

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Sajgonki bolońskie

Postprzez Leeloo » Pt 07 sie, 2015 19:36

Składniki:
– bezglutenowy papier ryżowy
– pół kilograma mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina)
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– marchew
– pietruszka
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– łyżeczka słodkiej czerwonej/chilli papryki (opcjonalnie)
-olej do smażenia
– bezglutenowy sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mięso usmażyłam na patelni, dodając sól i pieprz.
Zeszkliłam osobno cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku oraz starte na tarce marchew i pietruszkę.
Połączyłam składniki, dodałam paprykę, koncentrat i wymieszałam.
Papier ryżowy zgodnie z instrukcją zanurzyłam na chwilę w zimnej wodzie i rozłożyłam pojedyncze płaty na bawełnianej ściereczce. Na każdym układałam porządną porcję mięsa, zawijałam w rulon i zwijałam końce.
Rozgrzałam patelnię z olejem i ułożyłam moje bezglutenowe sajgonki.
Smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały koloru i chrupkości.
Serwowałam je z sosem sojowym, sałatą z oliwą i z kawałkami kalarepy.



źródło:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe ... -na-ostro/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7033
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Sajgonki bolońskie

Postprzez JanJanuszJa » Pn 24 sie, 2015 15:58

Uwielbiam sajgonki, muszę to sprawdzić. Ten przepis brzmi wspaniale.
JanJanuszJa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 24 sie, 2015 15:55


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość