Szynkowar

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Szynkowar

Postprzez Anja » Cz 29 wrz, 2016 12:29

Macie jakieś sprawdzone przepisy na to cudeńko? Z chęcią wypróbowałabym coś innego.
Ja dopracowałam wersję schabu ze śliwką.
Moczę ok 1kg schabu w solance ( łyżka zwykłej i łyżka peklowej) z czosnkiem, zielem, liściem laurowym .

Po ok 12 -24 godzin wkładam do rękawa i do szynkowaru. Dodaję łyżkę żelatyny.
Nadziewam śliwką
Gotuję max 35 min od wożenia do wody.
Wylewam gorącą wodę i czekam aż wystygnie i do lodówki.
Pycha nie jest za suchy :)
Niestety zdjęcia nie można tu wrzucić
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Szynkowar

Postprzez Anula80 » Cz 29 wrz, 2016 13:20

Mielonka Ewy:
1 kg karkówki
30-40 dag boczku (więcej mięsa niż tłuszczu)
pół piersi kurczaka (bez polędwiczki)
Z tego odłożyć 1 kg
Następnie zmielić i wymieszać z:
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka soli zwykłej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody

Czas gotowania, a właściwie "pyrkania" ok. 60 minut
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Szynkowar

Postprzez monisiak81 » Cz 29 wrz, 2016 13:55

mielonka z szynkowaru - sprawdzona i smaczna robiłam też taką samą z udek z kurczaka zmieszane z filetem z indyka

1 kg mięsa z szynki,
20 g soli peklowej (peklosoli - ja używam Prymatu - jest ok)
kilka ziarenek pieprzu kolorowego (wg uznania)
pieprz, gałka muszkatołowa, (w proszku)
1 szklanka wody (przegotowanej)
woreczki foliowe na mrożonki 2 L
mięso zemleć wymieszać z przyprawami i do lodówki na 6-8 h.
do woreczka i parzenie :)
akurat korzystałam z tego posta.
źródło: https://magdalenkabloguje.blogspot.com/ ... date=false
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Dania mięsne i rybne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron