Kalafiorowy cud

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Kalafiorowy cud

Postprzez vixi » So 13 maja, 2006 21:56

Przepis według mojej inwencji twórczej

- kalafior surowy (opłukać, podzielić na malutkie różyczki)
- majonez (domowy najlepiej)
- śmietana
- koperek (świerzy lub mrożony - dosyć sporo dla kolorku)
- czosnek (w zależności od ilości kalafiora - ale ma być ostro - oczywiście rozciśnięty praską)
- cukier
- sól
- pieprz (najlepiej kolorowy dla efektu)

wszystkie składniki wymieszać i sałatkę bardzo dobrze schłodzić w lodówce - najlepiej w zamkniętym pojemniku żeby po pierwsze nie wywietrzała a po drugie nie zasmrodziła nam lodówki...u mnie jest to gwóźdź imprezy i wszyscy zanim przyjdą proszą o tą sałatkę...polecam...to samo można zrobić z brokułem. Niedługo postaram się o zdjęcie.
Ostatnio edytowano So 13 maja, 2006 21:57 przez vixi, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez elola » N 14 maja, 2006 21:51

Vixi, baaaardzo dziękuję za inspirację. Trochę rozbudowałam Twoją sałatkę ale sparzone brokuły (nie miałam kalafiora w domku), koperek i czosnek stanowiły bazę. Dodałam paprykę, surowego ogórka (syn nie może śmietany a ogórek rozcieńczył majonez) i białą rzodkiew - bo akurat mi się napatoczyła :lol: Wyszło pyszne zielone cudo :=D>:
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 215
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez vixi » Pn 15 maja, 2006 08:14

takie wariacje są najlepsze - ale spróbuj kiedyś z surowym kalafiorkiem -na prawdę pyszne a brokuły też jak najbardziej tylko właśnie sparzone.
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez Ana » Pt 23 cze, 2006 12:53

MMmm, taka surówkę robiłam jak pracowałam nad morzem:) Surowy schłodzony kalafior świetnie odświeża!!

[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 13:00 ]
A jak chcecie coś "na szybko" dla niespodziewanych gości 9dobre do grilla) to proponuję salatkę wiosenną:)

- sparzone nieduże pomidory
- sparzone brokuły lub kalafior (lub ugotowane - jak kto lubi)
- ugotowane na twardo jajka
- majonez i jogurt
- duuzo czosnku
- sol, pieprz, koperek

Kalafior/brokuły dzielimy na różyczki, jajka, pomidory kroimy "w ósemki", calość polewamy majonezem z jogurtem, czosnkiem i przyprawami.

Jeśli robimy sałayke dla "spodziewanych" gości todobrze jest schłodzić ją w lodówce i poczekać z godzinke aż się "przegryzie"
Świetnie smakuje z pieczonym na grillu mięskiem
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Avatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 179
Dołączył(a): Cz 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postprzez KRUPCZATKA » So 24 cze, 2006 02:12

Sałatka z kalafiora i orzeszków:
- kalafior surowy (opłukać, podzielić na malutkie różyczki)
- majonez
- śmietana
- koperek (świerzy)
- cukier
- sól
-orzeszki solone Felix
Wszystkie składniki wymieszać i sałatkę bardzo dobrze schłodzić w lodówce
Ostatnio edytowano So 24 cze, 2006 02:13 przez KRUPCZATKA, łącznie edytowano 1 raz
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Avatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 25
Dołączył(a): N 02 kwi, 2006 10:19
Lokalizacja: Koszalin

Postprzez vixi » So 24 cze, 2006 14:56

ana chyba jesteś moją bratnią kulinarną duszą bo też uwielbiam tą sałatkę - czasami dodaję do niej jeszcze kukurydzy z pudliszek bo uwielbiam. Krupczatko z orzeszkami nie próbowałam - nadrobię :D
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez KRUPCZATKA » N 25 cze, 2006 02:16

vixi napisał(a):z orzeszkami nie próbowałam - nadrobię :D

Ja nie miałam przekonania,dopóki nie spróbowałam...Mi osobiście smakuje-polecam. :D
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Avatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 25
Dołączył(a): N 02 kwi, 2006 10:19
Lokalizacja: Koszalin

Postprzez Ana » Pn 26 cze, 2006 07:34

vixi napisał(a):ana chyba jesteś moją bratnią kulinarną duszą


Vixi, co tu dozo mówic - rocznik `82 :P
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Avatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 179
Dołączył(a): Cz 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postprzez vixi » Cz 29 cze, 2006 18:10

hehe masz całkowitą rację :D :=D>:
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez JoannaW » Cz 06 lip, 2006 20:01

zrobiłam w wersji z felixami- o rajuniu PYCHOTA!!!!!!!!!
polecam
a czosneczek jak mnie przeżera od srodka... mniam
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza

Obrazek
Avatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 119
Dołączył(a): N 18 sty, 2004 19:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez -ania- » Cz 06 lip, 2006 21:50

same zachwyty nad tą sałatką! trochę się obawiam jak żołądek na surwoy kalafior zareaguje. ale chyba zaryzykuję :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez vixi » Wt 11 lip, 2006 15:44

no u mnie nic sie złego nie dzieje po tej sałatce.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez Lucyna S. » N 23 lip, 2006 19:57

W broszurce z niedozwolonymi warzywami podana jest kapusta biała świeża i kiszona, groch, szparagi, fasola, szczaw, chrzan, ogórki świeże,bób. Nie jestem pewna, czy tych warzyw naprawdę lepiej nie spożywać? Może ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat, to bardzo proszę o wskazówki. :!:
Lucyna, mama nastolatka na diecie
Lucyna S.
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 28
Dołączył(a): Pt 14 lip, 2006 19:40
Lokalizacja: świętokrzyskie

Postprzez kabran » N 23 lip, 2006 23:25

Lucyna S. napisał(a):kapusta biała świeża i kiszona, groch, szparagi, fasola, szczaw, chrzan, ogórki świeże,bób. Nie jestem pewna, czy tych warzyw naprawdę lepiej nie spożywać?
Przynajmniej na początku diety, zaraz po zdiagnozowaniu rzeczywiście lepiej nie... I nie chodzi tu o ich glutenowość, ale zwyczajną ciężkostrawność. Jelita uszkodzone przez chorobę zasługują na trochę "taryfy ulgowej", stąd zalecenia aby stosować dietę lekkostrawną. W momencie, gdy stan zdrowia ulegnie poprawie, nie ma żadnych przeciwwskazań, poza ewentualnymi nietolerancjami czy alergiami.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1846
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez vixi » Pn 24 lip, 2006 08:25

dokładnie chodzi głównie o warzywa tak zwane wzdymające - żeby w początkowym stadium oszczędzić i tak zmęczone i schorowane jelitka - to samo już pisałam ale dodam że jeszcze powinno się w początkowym okresie unikać napoi gazowanych i sztucznych barwników (to już trudniejsze)
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Następna strona

Powrót do Surówki, sałatki i inne jarzyny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron