Sałatki Warzywne

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Sałatki Warzywne

Postprzez Drifter » So 16 lut, 2008 09:31

Potrzebuje "kopa" witaminowego, jako że z tego co wyczytałem cud ;) pastylki w stylu Centrum chyba nie są dla nas dobre, a ja w sprawach kuchennych jestem hmm... no powiedzmy, że na tym polu moją wiedza jest niewielka, więc byłbym wdzięczny za kilku przepisów a i innym też się pewnie przydadzą. Z góry dzięki za odpowiedź.


Pozdrawiam
Drifter
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pt 15 lut, 2008 16:59
Lokalizacja: Z syreniego gordu;)

Postprzez edyta » Pn 23 lut, 2009 23:45

Warzywniak, ładne warzywa i owoce zwłaszcza te które ci się podobają zabierz do domu i do miski....i masz swojego kopa witaminowego. Połączyć możesz wszystko + oliwa, jogurt lub śmietaną, lub po prostu zjedz bez przyrządzania. Nie zapomnij o umyciu :) Smacznego.
mamuśka Mariuszka
Avatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 212
Dołączył(a): Wt 27 gru, 2005 23:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Postprzez edyta » Pn 23 lut, 2009 23:48

A tak serio zależy co lubisz. Faceci lubią konkrety to polecam, kapustę pekińską, ząbek czosnku , sól, śmietana lub jogurt.
mamuśka Mariuszka
Avatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 212
Dołączył(a): Wt 27 gru, 2005 23:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Postprzez Kuna » Cz 09 gru, 2010 18:45

ja polecam soki warzywne przecierane samemu w domu np. burak, marchewka i można jabłko zetrzeć razem w sokowirówce. Pycha :P
Kuna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 09 gru, 2010 14:23
Lokalizacja: Londyn

proszę o podpowiedź w spr. sałatek itp

Postprzez monisiak81 » Wt 05 kwi, 2011 11:11

witam, mój mąż dowiedział się tydzień temu że jest chory na celiakię i że Musi przejść na dietę bezglutenową, i mam pytanie do osób już doświadczonych w tej chorobie. Czy sałatki warzywne z surowych warzyw (typu sałata pomidor papryka) można jeść codziennie? czy raczej raz na jakiś czas - w sensie czy nie szkodzą? i pytanie o codzienną dietę? jak wygląda wasze śniadanie i kolacja? bo nie mam zupełnie pomysłów na "cudowanie" czegoś nowego na kolację, a z drugiej też strony boję się mężowi coś podać żeby mu nie zaszkodziło ? ;/ proszę o wszelką podpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam Monika
ps. a pro po jak to jest z drożdzami? można Wam surowe czy tylko te z proszku (chodzi mi o dodanie ich jako "do chleba"?)
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Rafal_tata » Wt 05 kwi, 2011 22:47

Sałatki z surowych warzyw na początku diety lepiej sobie darować, jelita muszą odpocząć. Należy dietę uczynić lekko strawną na kilka tygodni, nawet jeśli objawy choroby ustępują szybciej. Potem większość celiaków zaczyna jeść wszystko, co dozwolone w diecie BG. Drożdże są dozwolone.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez anutek69 » So 31 mar, 2012 14:20

No więc ośmielę się podać przepis na pyszną sałatkę, którą można zjeść jako dodatek do obiadku, czy II-go śniadanka:
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa
- czerwona papryka
- szczypiorek
- rukola
- roszponka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- świeże zioła z hodowli z domowego parapetu :)
- 2 łyżki miodu lipowego lub innego ciekłego ( miód gryczany jest za gęsty )
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku

Wszystkie warzywa myjemy.

Sałatę lodową rwiemy do miski na mniejsze kawałki, kroimy w kostkę paprykę i wrzucamy do tej samej miski, ma mniejsze kawałki rwiemy rukolę i wraz z roszpunką wrzucamy do miski, szczypiorek tniemy nożyczkami wprost do miski. W oddzielnej miseczce robimy sos vinegrette: wlewamy oleje , sok z cytryny i miód, wsypujemy sól, pieprz i wyciskamy wyciskarką czosnek. Mieszamy i wlewamy do miski w warzywami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jeśli sałatkę zabieramy w pojemniczku do pracy, to możemy sobie darować dodawanie czosnku i dodajemy mniej szczypiorku. :)
Dieta BG od 09.02.2012r.
Obrazek
anutek69
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 70
Dołączył(a): N 12 lut, 2012 22:27
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez anutek69 » So 31 mar, 2012 14:44

WARZYWNE LECZO:
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 szt. cukinii
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz

Cukinię kroimy w grubszą kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, czosnek w grubsze plasterki. Do garnka wlewamy 2 łyżeczki oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek pozwalając się im zeszklić. Wrzucamy cukinię, krótką chwilkę mieszając pozwalamy jej pddusić się na oliwie, następnie podlewamy połową szklanki wody i wrzucamy paprykę oraz przyprawy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Warzywa mają być podduszone, a nie rozciapane :) Można dodać kiełbaski bg lub gotowaną pierś kurczaka, lub zjeść jako danie samodzielne.
Dieta BG od 09.02.2012r.
Obrazek
anutek69
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 70
Dołączył(a): N 12 lut, 2012 22:27
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Surówki, sałatki i inne jarzyny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron