KAPUSTA ZAPIEKANA

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

KAPUSTA ZAPIEKANA

Postprzez PUMA » Śr 01 gru, 2010 11:10

Uwielbiam kapustę, szczególnie białą i młodą. W ostatnich latach trochę zanudzono nas surówką z białej kapusty… Rzadko można dostać danie ciepłe na bazie słodkiej kapusty.

Ba!!! Nawet trudno jest kupić białą słodką kapustę sałatkową. Sprzedawcy warzyw na rynkach i ryneczkach handlowych robią duże oczy, gdy o nią pytam. Bardzo często zdarza się, że między „kamiennymi głowami” /ostrymi w smaku/ leży sobie jedna biała główka. Kupujący myślą, że to zestarzała „kamienna głowa”, a handlarze szczerze nie lubią tego rodzaju kapusty, bo gorzej się przechowuje od „kamiennych głów”. To ta biała głowa jest pyszna i z niej robi się surówki, i zapiekaną kapustę…

KAPUSTA ZAPIEKANA
Składniki: 1 litr rosołu lub osolonej wody, ½ główka małej kapusty, kilka łyżek majonezu, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej bezglutenowej, 2 łyżki oliwy lub margaryny bezmlecznej, pieprz, 2 łyżki pieczarek uduszonych startych na tarce jarzynowej, 1 pomidor.

Wykonanie: w głębokiej patelni zgotować rosół lub wodę + pokrojoną /razem z głąbem/ w ćwiartki lub ósemki kapustę - gotujemy ok. 30 minut, po czym delikatnie ją wyjmujemy i studzimy.

Majonez + większą część tartej bułki + pieprz + jajko + pieczarki – wymieszać.
Foremkę posmarować oliwą i obsypać resztą tartej bułki – ułożyć na niej kawałki kapusty – kapustę obłożyć plasterkami pomidora obranego ze skórki – posmarować masą majonezową – wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać ok 15-20 minut.

Podawać: jako dodatek do drugiego dania lub samodzielną jarską potrawę.

Uwaga: potrawę można modyfikować i obłożyć plastrami szynki… Masę majonezową można wykorzystywać do innych zapiekanek, do których używa się śmietany i żółtego sera.

Tę kapustę robiłam na niedzielny obiad, a podałam ją z ziemniakami opiekanymi w piekarniku i grillowaną piersią z kurczaka. Objedliśmy się nieprzyzwoicie.
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Powrót do Surówki, sałatki i inne jarzyny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron