POSYPKA Z PESTEK DYNII, SŁONECZNIKA, ORZECHÓW i SIEMIENIA LN

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

POSYPKA Z PESTEK DYNII, SŁONECZNIKA, ORZECHÓW i SIEMIENIA LN

Postprzez PUMA » Śr 01 gru, 2010 11:22

Składniki: 20 dag pestek słonecznika, 20 dag mieszanki orzechowej /orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, macadamia/, 4 łyżki mielonego siemienia lnu.

Wykonanie: pestki i orzechy mielimy na wiórki maszynką do orzechów, siemię lniane mielimy w młynku do kawy – wszystko mieszamy i przechowujemy w słoiczku z ciemnego szkła. Ja przechowuję w pojemniczku o grubych oczkach (coś jak solniczka) - jest to wygodne do posypywania kanapek.

Podawać: posypywać pieczywo posmarowane i przygotowane na kanapki. Często te mielone ziarna i orzechy wykorzystujęe też przygotowując inne potrawy, dodaję do pasztetów, duszonej cebuli, pasty jajecznej, pasty z makreli itd.

Uwaga: dieta bezglutenowa ogranicza nasze menu, nie możemy jeść pieczywa pełnoziarnistego, a to które jemy to jest – nie szkodzi, ale prawie nic nie zawiera… Ta posypka to sposób na uzupełnienie głównie witamin z grupy „B”.
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Powrót do Surówki, sałatki i inne jarzyny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron