Sezon ogórkowy

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Sezon ogórkowy

Postprzez madzialena » So 20 sie, 2011 11:38

na działce bardzo obrodziły mi ogórki, niektóre urosły tak duże,
że nie nadawały się do kiszenia w słoikach,
zaczęłam więc kombinować na co je przerobić,
doszło do tego, że niektóre zostały...ugotowane g:)
mnie bardzo ten smak przypadł do gustu :lol:

5 grubych ogórków
1 kabaczek
2 żółte papryki
1 marchewka
1 łyżka oliwy z oliwek

-ogórki, jeśli mają twardą skórkę to obrać, ale jest lepsze trawienie jeśli zostawi się skórkę,
pokroić w drobną kostkę
zacząć dusić na oliwie z 1/2 szklanki wody, po chwili ogórki puszczą dużo soku
-paprykę pokroić w niewielkie paseczki
-marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach
-na koniec kabaczek, obrany, pokrojony w dużą kostkę, 2 na 2, dla ozdoby
dusić tylko tyle, żeby sie nie rozleciał
doprawić solą do smaku, można dać odrobinę pieprzu

smacznego
:)
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sezon ogórkowy

Postprzez madzialena » Wt 27 maja, 2014 17:01

i jak wyszło ?
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa


Powrót do Surówki, sałatki i inne jarzyny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość